Comisia de buget din Senat a amânat dezbaterea privind cererea de reexaminare a Codului Fiscal

Senatorii din Comisia de buget au decis luni amânarea dezbaterii privind cererea de reexaminare a Codului Fiscal, trimisă Parlamentului de preşedintele Klaus Iohannis.

86 afișări
Imaginea articolului Comisia de buget din Senat a amânat dezbaterea privind cererea de reexaminare a Codului Fiscal

Comisia de buget din Senat a amânat dezbaterea privind cererea de reexaminare a Codului Fiscal (Imagine: Silviu Matei/Mediafax Foto)

Amânarea dezbaterii pe fond a cererii de reexaminare a fost decisă cu şase voturi "pentru", două "împotrivă" şi o abţinere.

Preşedintele Comisiei, Viorel Arcaş (PSD), a spus că şedinţa trebuie amânată, având în vedere decizia luată în şedinţa de Coaliţie, de reluare a discuţiilor politice. Arcaş a mai spus că părerea sa e că în baza cererii de reexaminare venită de la preşedinte nu pot fi depuse amendamente.

"Preambulul este duplicitar", a spus Dincă Marinică (PNL), în replică la părerea preşedintelui Comisiei, având în vedere avizul favorabil dat de Comisia juridică. De asemenea, senatorul a mai spus că cererea de reexaminare trimisă de preşedinte lasă libertatea Parlamentului de a modifica proiectul de lege în totalitate.

Şedinţa Comisiei de buget a fost iniţial programată pentru luni la ora 10.00, însă a fost amânată pentru ora 11.30, între timp liderii Coaliţiei de guvernare stabilind în şedinţă amânarea discuţiilor parlamentare referitoare la solicitarea de reexaminare a Codului Fiscal.

Comisia pentru transporturi, reunită luni dimineaţa, a dar aviz negativ pentru că "nu sunt elemente care să conducă la o modificare a punctului nostru de vedere, respectiv susţinerea cu amendamente a Codului fiscal", a declarat preşedintele Comisiei de transporturi, Mihai Fifor.

De asemenea, Comisia economică a avizat negativ cererea de reexaminare a Codului fiscal, senatorul Florin Constantinescu explicând că la o cerere de reexaminare nu se pot formula amendamente.

În schimb, Comisia juridică a Senatului a dat, luni, aviz favorabil cererii de reexaminare a Codului Fiscal. La articolul 291, senatorii jurişti au votat pentru reintroducerea unui alineat nou care prevede că în perioada 1 ianuarie -31 2016, cota standard de TVA este de 20%.

Preşedintele Comisiei, Cătălin Boboc a mai afirmat că, în şedinţa de luni, s-a hotărât că "reducerea accizelor ar urma să intre in vigoare de la 1 ianuarie 2017, doar pentru carburanţi pentru că nu credem că putem atinge ţintele pe care ni le-am propus cu reduceri la toate capitolele".

Cât priveşte nivelul şi calculul accizelor, "începând cu data de 1 ianuarie 2017, pentru produsele energetice prevăzute la punctele 10-12 din anexa 1 (benzină plumb, benzină fără plumb, motorină), nivelul accizelor pentru acest an va fi cel anterior intrării în vigoare a Ordonanţei de urgeţă a Guvernului nr 102 din 14 noiembrie 2013, aprobată cu modificări prin Legea 11 din 8 ianuarie 2015. Pentru anii următori actualizarea se va face conform regulilor prevăzute alineatul (2)".

Senatorii Comisiei juridice au mai stablilit, de asemenea, că la articolul 498, se introduc două noi alineate, potrivit cărora "Guvernul are obligaţia de a prezenta trimestrial Parlamentului execuţia bugetară", iar pentru anul 2016, "deficitul bugetar ESA nu va fi mai mare de 2% din PIB".

Preşedintele interimar al PSD Liviu Dragnea a declarat luni, la finalul şedinţei Coaliţiei, că PSD cere amânarea dezbaterilor parlamentare privind Codul Fiscal şi doreşte o reuniunea a liderilor partidelor parlamentare pentru joi, astfel încât să se ajungă la o decizie politică.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici