Conducerea Apărării Marelui Ducat de Luxemburg, în vizită la Cincu

Ministrul apărării, Angel Tîlvăr, şi şeful Statului Major al Apărării, generalul Gheorghiţă Vlad, s-au întâlnit luni, cu ministrul apărării al Marelui Ducat de Luxemburg, Yuriko Backes, şi cu şeful luxemburghez al Apărării, generalul Steve Thull, la Centrul Naţional de Instruire Întrunită de la Cincu.

346 afișări
Imaginea articolului Conducerea Apărării Marelui Ducat de Luxemburg, în vizită la Cincu

Conducerea Apărării Marelui Ducat de Luxemburg, în vizită la Cincu

Întrevederile au avut loc cu prilejul vizitei pe care oficialii aliaţi au efectuat-o la trupele luxemburgheze din cadrul Grupului de Luptă NATO, dislocat în facilitatea românească de pregătire.

Agenda întâlnirilor bilaterale a vizat situaţia de securitate din regiunea Mării Negre şi a Balcanilor de Vest, cu accent pe continuarea acordării sprijinului pentru Ucraina şi Republicii Moldova, precum şi o analiză a stadiului relaţiilor bilaterale de cooperare în domeniul militar şi perspectivele de îmbunătăţire a acestora, atât în dimensiunea bilaterală, în special în domeniul instruirii comune şi a apărării cibernetice, cât şi a proiectelor comune din cadrul NATO şi UE.

Schimbul de opinii pe tema situaţiei de securitate din regiunea Mării Negre şi a Balcanilor de Vest a scos în evidenţă nevoia continuării eforturilor de sprijin pentru Ucraina, ţară parteneră care se confruntă de aproape doi ani cu agresiunea ilegală şi neprovocată a Federaţiei Ruse.

În context, ministrul Tîlvăr a prezentat eforturile multidimensionale depuse de România pentru sprijinul ţării vecine încă din primele zile ale declanşării invaziei ruse, precum şi hotărârea guvernului de la Bucureşti de a continua acest sprijin. Angel Tîlvăr a subliniat importanţa sprijinirii procesului de instruire a militarilor armatei ucrainene, reliefând, în acest context importanţa Centrului European de Instruire F-16 inaugurat la Feteşti, la sfârşitul anului trecut, unde se pot pregăti piloţi români dar şi din ţări aliate şi partenere, inclusiv Ucraina. În context, cei doi oficiali au analizat modalităţile concrete prin care cele două ţări pot colabora pentru sprijinirea instruirii piloţilor ucraineni în cadrul Centrului.

În ceea ce priveşte stadiul actual al relaţiilor militare bilaterale, ministrul apărării naţionale a mulţumit omologului luxemburghez pentru contribuţia importantă a Marelui Ducat la dezvoltarea Grupului de Luptă de la Cincu, un element important al posturii de descurajare şi apărare din regiunea Mării Negre, aceasta fiind o dovadă a solidarităţii şi unităţii aliate. De asemenea, a fost reiterată invitaţia pentru participarea militarilor luxemburghezi la exerciţiile de instruire găzduite de România.

„România găzduieşte unul dintre cele mai mari contingente luxemburgheze dislocate în afara graniţelor, în ultimii ani, aceasta fiind o dovadă a unei cooperării excelente în cadrul unui proiect esenţial pentru postura aliată de descurajare şi apărare în regiunea Mării Negre. Apreciem relaţia foarte bună de cooperare pe care o avem cu toţi aliaţii care participă la Grupul de Luptă al NATO din ţara noastră – Franţa, Belgia şi Luxemburg. Împreună depunem eforturi pentru dezvoltarea continuă a acestuia, inclusiv a infrastructurii”, a spus ministrul Angel Tîlvăr.

În context, ministrul român a propus omologului său ridicarea substanţială a nivelului colaborării militare, prin încheierea unui acord de cooperare bilaterală, propunere apreciată de către partea luxemburgheză.

„Cred că a venit timpul să dăm un imbold cooperării militare dintre România şi Luxemburg. Rezultatele excelente obţinute în acest domeniu până acum, precum şi potenţialul important oferit de prezenţa contingentului luxemburghez la Cincu ne dau perspectiva aprofundării acestor relaţii prin încheierea unui acord de cooperare militară bilaterală care să ofere o bază juridică solidă în beneficiul ambelor părţi. Suntem interesaţi inclusiv de aprofundarea componentei de apărare cibernetică a colaborării noastre bilaterale în domeniul militar, în care Luxemburg are realizări de vârf”, a arătat ministrul Tîlvăr.

Cei doi miniştri au discutat şi despre importanţa Summit-ului NATO de la Washington, care va avea loc în acest an, Angel Tîlvăr subliniind necesitatea menţinerii unei prezenţe aliate consolidate în regiunea Mării Negre, precum şi importanţa creşterii sprijinului pentru partenerii vulnerabili din zonă, în special a Republicii Moldova.

„România acordă o mare importanţă sprijinirii parcursului de integrare europeană a Republicii Moldova. Prin poziţionarea în proximitatea zonei de conflict, R. Moldova este expusă la acţiunile hibride ale Moscovei, de aceea România va continua sprijinul său în domeniile în care Chişinăul are cea mai mare nevoie", a arătat Angel Tîlvăr.

Generalul Gheorghiţă Vlad a remarcat că prezenţa militarilor luxemburghezi în ţara noastră reprezintă un mesaj foarte important al unităţii statelor NATO în faţa deteriorării situaţiei regionale de securitate. „În ultimul an, relaţiile militare bilaterale au cunoscut o intensificare accelerată, rezultat şi al instruirii comune. Grupul de Luptă reprezintă o componentă importantă a prezenţei militare aliate pe flancul estic. Detaşamentele franceze, belgiene şi luxemburgheze, care constituie structura multinaţională, au fost incluse în procesul de instruire al Armatei României. În continuare, sunt planificate antrenamente şi exerciţii pentru creşterea capacităţii comune de reacţie, precum şi a interoperabilităţii Grupului de Luptă cu capabilităţi ale Forţelor Terestre Române. Coeziunea trupelor aliate cu cele naţionale reprezintă atât un obiectiv al pregătirii comune, cât şi o premisă a acţiunii solidare în cadrul apărării colective”, a afirmat şeful Apărării din România.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici