Corlăţean i-a transmis lui Steinmeier că speră într-o decizie pozitivă pe Schengen în 2014

Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, a discutat, joi, cu omologul german, Frank-Walter Steinmeier, căruia i-a transmis faptul că speră ca anul acesta să fie luată o decizie pozitivă privind aderarea României la Schengen, ca urmare a îndeplinirii criteriilor pentru intrarea în acest spaţiu.

243 afișări
Imaginea articolului Corlăţean i-a transmis lui Steinmeier că speră într-o decizie pozitivă pe Schengen în 2014

Corlăţean i-a transmis lui Steinmeier că speră într-o decizie pozitivă pe Schengen în 2014 (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Întrevederea a avut loc în cadrul vizitei de lucru pe care şeful diplomaţiei o face în Germania, în perioada 19-20 martie.

Potrivit unui comunicat MAE, pe agenda convorbirilor s-au aflat teme de interes bilateral, cooperarea dintre cele două ministere de externe, precum şi dosare de actualitate ale politicii europene şi internaţionale.

Şefii celor două diplomaţii au examinat "cu deschidere" subiectul aderării României la spaţiul Schengen, informează Ministerul de Externe. În acest context, şeful diplomaţiei române a exprimat încrederea că pe fondul îndeplinirii de către România a criteriilor pentru aderarea la spaţiul Schengen să fie adoptată o decizie pozitivă în cursul acestui an, în baza abordării etapizate agreate la nivel UE, precizează sursa citată.

Pe de altă parte, ministrul român a exprimat apreciere pentru "gestionarea corectă" a dezbaterii din Germania privitoare la aşa-zisele abuzuri la adresa mobilităţii pe piaţa forţei de muncă şi pentru poziţia principială a Berlinului referitoare la libertatea de circulaţie, ca unul din drepturile fundamentale în UE. Conform MAE, această poziţie a fost reconfirmată de ministrul Frank-Walter Steinmeier în cadrul discuţiilor purtate joi la Berlin.

Cei doi miniştri au subliniat importanţa minorităţii germane din România pentru relaţia bilaterală.

În ceea ce priveşte relaţiile economice, Titus Corlăţean a pledat pentru creşterea, în continuare, a investiţiilor germane în România. Cele două părţi şi-au propus organizarea la Bucureşti, în cursul acestui an, a unei noi sesiuni a Consiliului de cooperare economică româno-germană.

Referitor la agenda europeană, discuţiile s-au concentrat pe teme de actualitate aflate pe agenda europeană şi internaţională, cu accent pe evoluţiile din vecinătatea imediată a Uniunii, respectiv pe situaţia din Ucraina.

Titus Corlăţean şi Frank-Walter Steinmeier au reafirmat sprijinul pentru independenţa, suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei şi au respins acţiunea Rusiee de anexare a Crimeei, arătând că aceasta încalcă flagrant normele şi principiile dreptului internaţional şi Constituţia Ucrainei. Ambii miniştri s-au arătat preocupaţi faţă de riscul extinderii instabilităţii în regiune.

Şeful diplomaţiei române a subliniat, în context, necesitatea urgentării semnării Acordului de Asociere şi a Acordului Cuprinzător şi Aprofundat de Comerţ Liber între UE şi Republica Moldova, pentru a sprijini eforturile acesteia de apropiere de UE.

Potrivit MAE german, ministrul Frank-Walter Steinmeier şi-a amintit de faptul că a fost prezent în România, în momentul aderării acesteia la UE. "Când mă gândesc la România, mă gândesc la ultima zi a anului 2006 (...) Domnea pe străzi o stare de spirit pe care noi am pierdut-o în ultimii ani în perioada crizei. Mi-aş dori ca ceva din acea stare, pe care am văzut-o şi simţit-o de Anul Nou în Bucureşti, în 2006, să revină în Europa", a spus Steinmeier, în cadrul conferinţei comune de presă cu omologul român.

Steinmeier a mai precizat că relaţiile bilaterale româno-germane sunt "nu doar bune, ci cele mai bune", se mai arată în comunicatul MAE german.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici