Cristian Preda: Am cerut PE invalidarea mandatului lui Ovidiu Silaghi

Eurodeputatul PDL Cristian Preda a declarat, luni, pentru MEDIAFAX că a trimis preşedintelui PE, Martin Schulz, şi preşedintelui Comisiei de afaceri juridice (JURI) o solicitare ca mandatul lui Ovidiu Silaghi să nu fie validat, pe motiv că un urmărit penal nu poate respecta reputaţia PE.

496 afișări
Imaginea articolului Cristian Preda: Am cerut PE invalidarea mandatului lui Ovidiu Silaghi

Eurodeputatul PDL Cristian Preda (Imagine: Răzvan Chiriţă/Mediafax Foto)

Preda susţine că europarlamentarii trebuie informaţi în legătură cu intenţiile fostului ministru român al Transporturilor: eurodeputaţii "trebuie să ştie că, validând mandatul lui Silaghi, acceptă interpretarea" acestuia, care foloseşte calitatea de membru al PE "ca un scut în faţa justiţiei din România".

Cererea de invalidare a mandatului lui Ovidiu Silaghi se bazează pe o serie de prevederi din Regulamentul de procedură al PE. Articolul 1 din Anexa 1 a Regulamentului menţionează faptul că eurodeputaţii trebuie să respecte câteva "principii generale de conduită: acţiunea dezinteresată, integritatea, trasnparenţa, conştiinciozitatea, cinstea, responsabilitatea şi respectarea reputaţiei Parlamentului".

Totodată, comisia de verificare a validităţii mandatelor "ar trebui să pună întrebări privind sărirea mai multor poziţii din lista PNL" de la europarlamentarele din 2009, a mai precizat Cristian Preda.

Partidul Naţional Liberal a obţinut cinci mandate de europarlamentar la alegerile din 2009. Ovidiu Silaghi era plasat pe locul 7, iar Eduard Hellvig, pe 14.

Mandatul unui europarlamentar intră în vigoare după ce statul respectiv trimite la Parlamentul European numele acestuia. Înainte de a putea participa la lucrările Legislativului de la Strasbourg, eurodeputatul trebuie să declare în scris că nu deţine o funcţie incompatibilă cu cea de deputat în Parlamentul European, se arată în Regulamentul de Procedură.

Pe de altă parte, verificările comisiei pot dura mai multe luni. În cazul în care aceasta constată o incompatibilitate, mandatul este invalidat.

AEP a transmis către Parlamentul European notificările pentru ocuparea de către liberalii Eduard Hellvig şi Ovidiu Silaghi a locurilor vacante de europarlamentari, înainte ca demisiile din Camera Deputaţilor să fie publicate în Monitorul Oficial, au declarat joi pentru MEDIAFAX surse oficiale. Ulterior, demisiile au fost publicate în Monitorul Oficial.

Preşedintele Traian Băsescu a transmis, duminică, ministrului Justiţiei cererile de urmărie penală pentru Adriean Videanu, fost ministru al Economiei, şi Ovidiu Silaghi, fost ministru al Transporturilor.

Procurorul general al Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a solicitat, vineri, 6 septembrie, preşedintelui aviz pentru începerea urmăririi penale a fostului ministru al Transporturilor Ovidiu Silaghi, pentru trafic de influenţă.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici