Criza din coaliţia de guvernare. Prima întâlnire Dăncilă-Tăriceanu, după ultimatumul dat de ALDE/ UDMR îl refuză pe liderul PSD

Premierul Viorica Dăncilă va discuta, luni, cu liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, aceasta fiind prima întâlnire după ce ALDE a solicitat o restructurare guvernamentală şi un nou program de guvernare.

2320 afișări
Imaginea articolului Criza din coaliţia de guvernare. Prima întâlnire Dăncilă-Tăriceanu, după ultimatumul dat de ALDE/ UDMR îl refuză pe liderul PSD

Prima întâlnire Dăncilă-Tăriceanu, după ultimatumul dat de ALDE

Surse din interiorul coaliţiei au afirmat, pentru MEDIAFAX, că întrevederea dintre Viorica Dăncilă şi Călin Popescu Tăriceanu urmează să aibă loc la ora 12:00.

Călin Popescu Tăriceanu a declarat, într-un interviu acordat MEDIAFAX, că Guvernul funcţionează din inerţie şi nu vrea să facă parte dintr-un Executiv "impotent". Liderul ALDE a avut, totodată, discuţii cu Pro România pentru a forma o alianţă.

ALDE a solicitat PSD să vină cu un nou programd e guvernare şi cu o restructurare parlamentară, dar acest lucru a fost respins de Viorica Dăncilă, care a anunţat că va merge pe varianta unei remanieri.

Viorica Dăncilă a mai cerut ALDE să îşi asume responsabilitatea guvernării şi să înţeleagă că un partid nu poate să fie şi la putere şi în Opoziţie.

De asemenea, liderul PSD a afirmat că dacă nu va găsi consens cu ALDE, va căuta sprijin în alte formaţiuni politice, inclusiv în UDMR.

UDMR o refuză pe Viorica Dăncilă: Nu se pune problema unei discuţii pentru a sprijini Guvernul

Liderul deputaţilor maghiari, Korodi Attila, a declarat, luni, la RFI, că nu se pune problema ca UDMR să să aibă vreo discuţie politică cu PSD pentru a sprijini Guvernul. Reacţia vine în contextul în care Viorica Dăncilă a anunţat că va discuta cu UDMR despre susţinerea Executivului în Parlament.

„Efectiv, declaraţia premierului nu o înţelegem, poate numai din perspectiva conflictului intern din coaliţia de guvernare, pentru că nici nu se pune problema ca UDMR, cu majoritatea care la ora actuală încă este stabilă, este formată, să aibă vreo discuţie politică, pentru a sprijini Guvernul. Nu, nu vom face acest pas, pentru că decizia noastră a fost fermă. La ora actuală, coaliţia de guvernare, chiar dacă sunt conflicte interne, este stabilă şi din percepţia noastră, nici nu se pune problema destrămării acestei coaliţii”, a declarat Korodi Atilla, la RFI.

El a adăugat că dacă ALDE iese de la guvernare orice partid trebuie să analizeze formarea unei majorităţi în afara PSD-ului.

„Dacă ALDE iese de la guvernare, trebuie să vedem PSD pe cine cooptează, dacă poate. Poate un Pro România, altă soluţie nu are. Dacă nu, atunci deja contextul politic se schimbă radical, asta înseamnă că PSD pierde majoritatea şi analiza pe care trebuie să o facă orice forţă politică este cum poate că creioneze o majoritate care este în afara PSD”, a mai spus liderul deputaţilor UDMR.

Korodi Atilla a afirmat că UDMR nu ar trebui să susţină sub nicio formă un guvern minoritar PSD.

„Poziţia mea la ora actuală, personală, pentru că această discuţie nu a fost purtată în UDMR: în nici o condiţie (...). Decizia noastră a fost fermă şi ea a fost luată după mai mulţi paşi care au fost făcuţi de actuala coaliţie de guvernare şi de PSD, care a demolat şi cea mai mică încredere care se putea face şi asta se leagă de câteva teme foarte importante şi mai ales de problematica Văii Uzului”, a conchis deputatul UDMR.

Reacţia lui Korodi Atilla vine în contextul în care Viorica Dăncilă a afirmat, vineri, că va discuta cu preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, despre susţinerea Guvernului în Parlament.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici