Cum comentează cotidianul Le Temps rapoartele MCV asupra României şi Bulgariei: "Integrare cu forcepsul"

Presiunile UE au condus, înainte de toate, la promulgarea de noi legi şi crearea de noi instituţii, însă schimbarea moravurilor politice este mult mai lentă, arată rapoartele MCV asupra României şi Bulgariei publicate miercuri de CE, comentează cotidianul elveţian Le Temps în ediţia electronică.

600 afișări
Imaginea articolului Cum comentează cotidianul Le Temps rapoartele MCV asupra României şi Bulgariei: "Integrare cu forcepsul"

Cum comentează cotidianul Le Temps rapoartele MCV asupra României şi Bulgariei: "Integrare cu forcepsul" (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Uniunea Europeană (UE) îi poate mulţumi lui "Viktor" Ponta care, atacându-l frontal pe Băsescu în speranţa că va fi destituit prin referendumul din 29 iulie, a scos în prim-plan problema statului de drept şi a bunei funcţionări a sistemului judiciar, scrie Richard Werly, într-o amplă analiză intitulată "România şi Bulgaria, integrare cu forcepsul".

Acest subiect este cu atât mai important, cu cât atât România, cât şi Bulgaria bat la porţile Schengen, după ce au obţinut, în iunie 2011, undă verde din partea Parlamentului European (PE), în urma evaluării tehnice a CE asupra controlului "tehnic" al frontierelor celor două state, apreciază cotidianul. Însă admiterea lor este în continuare în suspans, din cauza opoziţiei Olandei, împărtăşită şi de alte state membre, inclusiv Germania şi Franţa, continuă ziarul.

Publicaţia îndeamnă la o "lectură mai atentă" a rapoartelor, pe care o justifică în perspectiva unei priviri dincolo de "polemica politică actuală de la Bucureşti şi de presiunile exercitate de noua majoritate asupra judecătorilor Curţii Constituţionale", relevând trei "învăţăminte".

Primul este că cele două ţări primesc un calificativ "satisfăcător" dar "formal" din partea Comisiei pentru promulgarea a numeroase legi de consolidare a puterii judiciare şi pentru "crearea pe hârtie a unor instanţe independente de control", comenteză publicaţia, al doilea că "aceste măsuri, oricât de ambiţioase ar fi, se lovesc de funcţionarea haotică a aparatului de stat, care dăunează, în general, eficacităţii lor", iar al treilea, "de parte cel mai actual în contextul evenimentelor din România (este) absenţa unei culturi politice a statului de drept", subliniază ziarul, adăugând că ultimul este, în fond, "punctul esenţial şi care îi interesează pe partenerii României şi Bulgariei pentru a decide pro sau contra admiterii lor în Spaţiul" Schengen.

"Ce să deducem de aici?" se întreabă Le Temps, răspunzând că "în primul rând este dificil, într-o asemenea situaţie, să se acorde încrede criteriilor «tehnice» într-un subiect atât de delicat cum este controlul frontierelor externe", în contextul în care auditul general al sistemelor judiciare românesc şi bulgar arată că cele două ţări întâmpină dificultăţi în anchetarea unor plângeri sau cazuri penale. "Nu prea vedem, atunci, prin ce este justificată integrarea lor în spaţiul Schengen", subliniază publicaţia.

"Ameliorările induse prin integrarea cu forcepsul a României şi Bulgariei în UE" şi rapoartele MCV, prin calitatea şi precizia lor, arată că mecanismul funcţionează, dar, pe dealtă parte, reluând reproşurile adresate guvernelor român şi bulgar, MCV "este prea legat de circumstanţele politice", conchide Le Temps. Publicaţia notează ţn final că raportul asupra României nu ar fi fost atât de dur, dacă înfruntarea dintre Ponta şi Băsescu nu ar fi degenerat în ultimele săptămâni.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici