Cum vede PNL criticile la adresa preşedintelui Iohannis, după cedarea în faţa PSD-ALDE: Revolta, la fel de justificată ca judecata ”Opoziţia e de vină că nu are voturi”

Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionel Dancă, a declarat, joi, că revolta împotriva deciziei preşedintelui Klaus Iohannis de a o nominaliza pe Viorica Dăncilă pentru funcţia de premier este la fel de justitificată ca judecata că ”Opoziţia este de vină că nu are suficiente voturi să oprească PSD-ALDE”.

1625 afișări
Imaginea articolului Cum vede PNL criticile la adresa preşedintelui Iohannis, după cedarea în faţa PSD-ALDE: Revolta, la fel de justificată ca judecata ”Opoziţia e de vină că nu are voturi”

Cum vede PNL criticile la adresa preşedintelui Iohannis după cedarea faţă de PSD-ALDE: Revolta, la fel de justificată ca judecata ”Opoziţia e de vină că nu are voturi”

”Revolta împotriva deciziei Preşedintelui României de nominalizare a unui candidat pentru funcţia de Prim-ministru din partea majorităţii parlamentare este la fel de justificată ca judecata că Opoziţia este de vină pentru că nu are suficiente voturi să opreasca ceea ce face PSD - ALDE la guvernare”, a scris purtărorul de cuvânt al PNL, Ionel Dancă, pe Facebook.

Ionel Dancă a afirmat că atunci când instrumentele legale care pot fi folosite pentru a lupta împotriva PSD-ALDE sunt insuficiente, soluţia este ”întoarcerea la votul popular”.

”Atribuţiile constituţionale ale Preşedintelui şi opoziţia parlamentară sunt singurele instrumente legale care pot fi folosite împotriva majorităţii autoritare, câştigată de PSD - ALDE cu votul românilor. Iar când aceste instrumente devin insuficiente, soluţia pentru schimbarea majorităţii parlamentare este întoarcerea la votul popular dacă este posibil constituţional”, a spus Dancă.

Purtătorul de cuvânt al PNL a precizat însă că lupta cu legile ”nu este foarte interesantă”.

”E adevărat, însă, lupta cu legi, articole, proceduri, norme, regulamente, etc., nu e foarte interesantă şi spectaculoasă.... şi poate provoca chiar dezamăgire. Dar, opoziţia parlamentară a Partidului Naţional Liberal continuă, cu toate instrumentele legale şi constituţionale până PNL va câştiga alegerile la fel cum sunt convins că Preşedintele va folosi în continuare toate pârghiile legale pe care le are la dispoziţie pentru a bloca/respinge iniţiativele nocive ale coaliţiei PSD – ALDE”, a conchis Dancă.

Orban: Iohannis a avut de ales între două rele; Preşedinţia, o insulă de independenţă

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat, joi, că nu îl poate acuza pe Klaus Iohannis pentru că a respectat votul democratic şi a nominalizat-o pe Viorica Dăncilă pentru funcţia de premier, afirmând că avea de ales între „două rele” şi că oamenii nu trebuie să reacţioneze „emoţional”.

„(...) Nu pot să îl acuz pe preşedinte că a respectat votul democratic exprimat de cetăţeni. Există o majoritate parlamentară certă, demonstrată prin semnături. (...) Preşedintele a avut de ales între două rele, a desemna premierul repede şi a stringe această criză guvernamentală ca să nu se transforme într-o criză politică şi varianta de a adânci criza politică pentru că nedesemnarea premierului propus de majoritate ar fi dus la nişte acţiuni disperate ale majorităţii guvernamentale”, a declarat preşedintele PNL, Ludovic Orban, la Europa FM.

Ludovic Orban a afirmat că majoritatea parlamentară ar fi putut sesiza CCR invocând un conflict între puterile statului şi ar fi putut determina o decizie a Curţii care să îl oblige pe preşedinte să desemneze premierul dintr-o majoritate parlamentară certă.

„Preşedintele putea fi suspendat”, a precizat liderul PNL.

„Strategia PSD era să nu se ajungă la referendum, să îl suspende pe Klaus Iohannis, două zile, trei zile, o săptămână, cât este necesar. Eventual, să şi treacă legile justiţiei, deşi eu am încredere în CCR că va da curs favorabil sesizărilor PNL. Tăriceanu era la încălzire ca să numească un premier şi nici măcar nu ar fi dus până în referendum şi reveneau asupra suspendării, asta era strategia. Cumva încercau să îl transforme pe preşedinte într-un obiect de decor”, a spus Ludovic Orban.

Orban a afirmat că „probabil preşedintele nu întrevăzut o soluţie favorabilă”.

„Din această cauză, probabil, nu a demarat toate chestiunile acestea (...) Totuşi, preşedinţia astăzi este o insulă de independenţă, de democraţie care nu este sub controlul PSD şi instituţiile din jurul preşedinţiei sunt la fel, nu sunt controlate de PSD (...). Cu siguranţă (am încredere în judecata preşedintelui Klaus Iohannis-n.r.)”, spus Orban.

Liderul PNL a precizat că Iohannis rămâne candidatul PNL pentru alegerile prezidenţiale din anul 2019.

„Noi nu putem să schimbăm acum o decizie a Congresului pentru că, întradevăr, preşedintelea acţionat oarecum diferit faţă de ceea ce ne-am fi dorit noi. Si eu în sinea mea ma fost afectat, dar nu trebuie să reacţionăm sentimental, emoţional (...)”, a adăugat Orban.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici