Dan Suciu: Salariile a mai mult de jumătate dintre bugetari se vor majora în medie cu 5% de la 1 august. De unde ia Guvernul banii

Salariile a mai mult de jumătate dintre bugetari se vor majora în medie cu 5% de la 1 august, a anunţat miercuri purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu, arătând că cea mai mare creştere va fi în cazul asistenţilor sociali - 20%, în timp ce în alte cazuri majorarea va fi modifică.

7810 afișări
Imaginea articolului Dan Suciu: Salariile a mai mult de jumătate dintre bugetari se vor majora în medie cu 5% de la 1 august. De unde ia Guvernul banii

Purtătorul de cuvânt al Guvernului: Salariile a mai mult de jumătate dintre bugetari se vor majora în medie cu 5% de la 1 august

Salariile a mai mult de jumătate dintre bugetari se vor majora în medie cu 5% de la 1 august, a anunţat miercuri purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu, arătând că cea mai mare creştere va fi în cazul asistenţilor sociali - 20%, în timp ce în alte cazuri majorarea va fi ''modică''.

Suciu a precizat că majorările anunţate se raportează la valoarea salariului minim actualizat începând cu 1 mai.

El a subliniat că Guvernul a avut în vedere doar a doua jumătate a claselor de salarizare (veniturile cele mai mici), adică ''mai mult de jumătate dintre bugetari''.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Guvernului, majorarea cea mai semnificativă este în cazul asistenţilor sociali - până la 20%, în vreme ce în cazul altor categorii este vorba de sume modice (1%).

''Majorările sunt până la 20%, de exemplu, la asistenţi sociali. Sigur, în alte categorii sunt mult mai reduse, sunt mai degrabă modice, intrăm pe 1%, dar avem aceste majorări pe toate clasele salariale. Pe medie vorbim de o creştere salarială, pe fondul de salarii, undeva la 5%. Ordonanţa vine după o creştere salarială pe tot sectorul public de 10% şi să nu uităm că de la 1 mai vorbim de un nou salariu minim pe economie. Actualizarea datelor se bazează pe salariul minim de 1250 de lei, care intră în vigoare de la 1 mai. Deci toate datele de majorare pe care le anunţăm se raportează la salariul minim de 1250, nu la cel existent în plată astăzi, în luna aprilie'', a precizat Suciu.

Ordonanţa de urgenţă prin care se vor reglementa aceste modificări va fi adoptată în şedinţa de Guvern de săptămâna viitoare. Actul normativ va intra în dezbatere publică la începutul săptămânii, după consultări ale ministrului Muncii cu sindicatele.

''Ordonanţa va fi publică undeva la începutul săptămânii. Până atunci mai au loc câteva discuţii cu sindicatele. Este o ordonanţă care prevede modificări salariale, evident creşteri salariale, pe baza unor principii pe care ni le-am asumat'', a anunţat Suciu.

El a explicat motivele pentru care Guvernul a decis să facă aceste majorări.

''Persoane angajate la un anumit moment, îndeplinind anumite funcţii comune cu alte persoane, beneficiau de salarizări diferite. Acest lucru crea o mare disfuncţionalitate şi o problem de legalitate în sistem, deoarece avem o serie de procese în instanţă pentru clarificarea acestor lucruri'', a detaliat Suciu, arătând că s-a eliminat şi egalizarea salariilor cu vechime diferită.

''Pentru acest an impactul va fi undeva la 500 de milioane de lei, iar pentru 2017 va fi 2,3 miliarde de lei brut, adică 1,5 miliarde lei net'', a mai spus Suciu.

''Se aplică de la 1 august, prima plată se va face pe 1 septembrie'', a mai menţionat purtătorul de cuvânt al Guvernului.

Suciu: O bună parte din banii necesari pentru majorări vor veni din dividendele companiilor de stat

Purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Suciu, a anunţat că "o bună parte" din fondurile necesare la rectificarea bugetară pentru acoperirea cheltuielilor rezultate în urma majorărilor salariale vor veni din dividendele obţinute de companiile de stat.

La finalul şedinţei în care premierul a anunţat creşterea salariilor pentru mai mult de jumătate dintre bugetari, jurnaliştii l-au întrebat pe purtătorul de cuvânt al Guvernului de unde vor fi luaţi banii având în vedere că impactul bugetar este de aproximativ 500 de milioane de lei în 2016.

"Am găsit o soluţie (...), dividendele de la companiile de stat pe care le încasăm anul acesta sunt mai mari decât le-am anticipat şi vom vrea să avem dividende şi mai consistente pentru că putem obţine acest lucru imediat în perioada următoare. Deci, bună parte din suma pe care o asigurăm pe această majorare care vine din rectificare vine din dividendele pe care le vom solicita companiilor de stat", a spus Suciu.

El nu a înaintat nicio cifră, dar a afirmat că Ministerul de Finanţe a făcut estimări în acest sens şi a transmis "într-un cadru instituţional", în şedinţa de Guvern, această soluţie.

Suciu a subliniat faptul că, în prezent, companiile de stat trebuie să vireze la bugetul de stat 50% din dividendele obţinute, dar a explicat faptul că Executivul ia în calcul creşterea acestui procent până la 75%.

"Există o obligaţie ca 50% din dividende să fie, prin lege, virate către bugetul de stat. Anul acesta dividendele sunt mai consistente, sunt mai mari, şi există posibilitatea să majorăm acest cuantum, care este minim. În funcţie de posibilităţi, cuantumul poate fi crescut cu un alt procent. În funcţie de necesităţi putem creşte acest procent, fără să afectăm politica de investiţii a companiei respective. Prin hotărâre de guvern poate fi modificat procentul de 50%", a explicat Suciu, adăugând că Guvernul ia în calcul o creştere până la 75%.

El a mai spus că societăţile cu capital de stat au rezultate financiare bune şi "împart dividende" sau ţin banii fără să facă investiţii.

"Decât să-i ţină-n bancă, îi virează la noi", a concluzionat Suciu.

Purtătorul de cuvânt al Executivului a justificat această decizie prin faptul că există un orizont de aşteptare în sectorul public şi Guvernul trebuie să rezolve situaţia.

"Există un orizont de aşteptare foarte mare legat de această salarizare. Noi am moştenit acest orizont de aşteptare şi o serie întreagă de promisiuni care au lansat o aşteptare în sectorul public extrem de mare şi noi cumva trebuie să răspundem acesteia într-un cadru financiar responsabil", a conchis Dan Suciu.

Suciu: Guvernul priveşte cu îngrijorare spre iniţiativele Parlamentului care produc costuri bugetare

Guvernul este îngrijorat cu privire la iniţiativele parlamentarilor care presupun modificări bugetare, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Suciu.

''Să nu uităm orizontul fiscal bugetar extrem de strâns în care ne desfăşurăm activitatea. Suntem pe un deficit asumat la limita a 3%, iar impactul financiar bugetar sperăm să nu fie perturbat şi de alte iniţiative care vin din Parlament'', a subliniat Suciu.

El a făcut aceste afirmaţii în contextual prezentării ordonanţei de urgenţă care prevede creşteri salariale pentru mai bine de jumătate dintre bugetari.

''Acesta e motivul pentru care le privim cu mare îngrijorare şi preocupare, pentru că vrem ca acest cadru fiscal pe care ni-l organizăm să poată intra în plată undeva la 1 august'', a adăugat purtătorul de cuvânt al Executivului.

Dan Suciu a ţinut să precizeze că, în opinia Guvernului, dacă apar elemente suplimentare la nivelul Parlamentului care presupun costuri bugetare, calendarul aplicării OUG privind salariile bugetarilor poate fi perturbat.

''Sperăm să nu. Dar privim cu atenţie toate iniţiativele care prevăd modificări bugetare la nivelul comisiilor parlamentare în acest moment'', a conchis Suciu.

Afirmaţiile vin în condiţiile în care deputaţii din Comisia de muncă au dezbătut, marţi, timp de şapte ore, legea pentru adoptarea OUG nr. 57/2015 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în 2016 şi alte măsuri fiscal-bugetare, adoptând 130 de amendamente, impactul bugetar al unuia singur - egalizarea salariilor funcţionarilor din administraţia locală cu cei din administraţia centrală - fiind de 1,6 miliarde de lei.

Explicaţia oferită de social-democratul Adrian Solomon, preşedintele Comisiei de muncă, a fost că deputaţii vor ''să tragă un semnal de alarmă'' privind necesitatea legii salarizării unitare.

''O bună parte din ele trebuie să se menţină pentru că este vorba despre Ministerul Transporturilor, Ministerul Mediului, Ministerul Telecomunicaţiilor, ANPC, dar în primul rând sunt ministere cu impact în societate. Nici un proiect nu poate să se deruleze fără aviz de la Ministrul Mediului, cerem celor de la Transporturi absorbţie de fonduri europene pe infrastructura mare şi nu reuşim să îi stimulăm nicicum financiar. Până la urmă trebuie să decidem care este domneiul prioritar care trebuie să fie sprijinit. Guvernul poate veni să spună: «anul acest putem să asigurăm doar 30% din creşterile care se cer sau 10% sau 2%». Să vină cu un procent. Aşteptăm deschidere spre dezbateri pozitive din partea Guvernului. Că nu sunt bani, deschidem cutia Pandorei şi dăm drumul la infringement nu ne mai sunt pe plac'', a susţinut preşedintele Comisiei de muncă.

Solomon a mai spus că PSD ar putea să susţină amendamentele în plen, dacă Guvernul nu va prezenta legea salarizării, afirmând însă că trebuie susţinute măsuri care să poată să fie aplicate.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici