Parlamentarii au aprobat în două ore şi jumătate toate articolele legii bugetului de stat pe 2015. Votul final va fi dat sâmbătă

Plenul reunit al Senatului şi Camerei a finalizat, vineri, la ora transmiterii acestei ştiri, dezbaterile asupra proiectului de buget pe 2015, urmând ca lucrările să fie reluate sâmbătă dimineaţă cu dezbaterile pe bugetul asigurărilor sociale, cele două legi urmând să fie supuse votului final.

1153 afișări
Imaginea articolului Parlamentarii au aprobat în două ore şi jumătate toate articolele legii bugetului de stat pe 2015. Votul final va fi dat sâmbătă

DEZBATERI în Parlament asupra proiectului bugetului de stat pe anul 2015 (Imagine: Silviu Matei/Mediafax Foto)

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a anunţat, vineri seară, înaintea închiderii şedinţei de plen, că Birourile permanente reunite ale celor două Camere vor fi convocate sâmbătă dimineaţă, la ora 9.30.

Zgonea a mai spus că dezbaterile în plenul reunit asupra proiectului Legii bugetului asigurărilor sociale de stat vor fi reluate sâmbătă dimineaţă, la ora 10.00.
 

UPDATE 17:49 - Parlamentarii au aprobat în două ore şi jumătate toate articolele legii bugetului de stat pe 2015

Cele 56 de articole ale proiectului de buget au fost adoptate în două ore şi jumătate, fiind respinse amendamentele opoziţiei, care nu fuseseră acceptate nici de comisiile parlamentare de specialitate.

Camera Deputaţilor şi Senatul s-au reunit, vineri, în şedinţă comună, pentru a analiza proiectul bugetului de stat pe anul 2015, la dezbaterile generale, în care opoziţia a criticat acest proiect, a fost prezent şi premierul Victor Ponta.

UPDATE 13:47 - Grupurile parlamentare, despre legea bugetului: PNL votează împotrivă. UDMR va decide după dezbateri

Parlamentarii PSD vor vota proiectul de buget pe 2015 pe motiv că este unul “sănătos”, în timp ce cei de la PNL au anunţat, vineri, în plenul Parlamentului, că nu-l susţin deoarece este un buget “nerealist, mincinos”, iar UDMR va decide după dezbateri.

La dezbaterile generale asupra bugetului de stat, deputatul PSD Viorel Ştefan a declarat că proiectul de buget artată că Guvernul s-a ţinut de cuvânt şi finanţează toate măsurile la care s-a angajat şi cuprinde creşteri la toate domeniile cheie: sănătate, educaţie, apărare.

“Primul-ministru a venit cu un buget sănătos, să-l votaţi cu gândul la cei care ne-au trimis aici şi mai puţin cu gândul la răfuielile politice”, a afirmat Viorel Ştefan.

Deputatul PNL Eugen Nicolăescu a spus că are “o profundă dezamăgire” faţă de proiectul de buget şi o “profundă îngrijorare” faţă de modul în care va arăta viaţa românilor dacă acest buget va fi adoptat.

“Acest buget este o improvizaţie de la un capăt la altul, este nerealist, neprofesionist şi mincinos, este un plagiat marca Ponta a celui din 2014 şi este chiar mai rău. Ne spulberă orice speranţă de mai bine. Grupul PNL va vota împotriva acestui proiect croit iresponsabil”, a spus Nicolăescu.

Deputatul PDL Gheorghe Ialomiţianu a spus că bugetul “stimulează evaziunea” şi nu stimulează mediul de afaceri, ducând la tăierea locurilor de muncă. “PDL nu va vota, pentru că este un buget împotriva românilor”, a spus Ialomiţianu.

Senatorul UDMR Alexandru Vegh a arătat că a fost un timp insuficient pentru studierea acestui proiect de buget, iar UDMR va decide cum va vota în urma dezbaterilor din plenul reunit.

Deputaţii aparţinând minorităţilor vor vota acest proiect de buget, a anunţat şi deputatul Adrian Merka.

Pe de altă parte, premierul Victor Ponta le-a spus parlamentarilor, după ce opoziţia a criticat bugetul de stat pe anul 2015, că nu răspunde „nici la jigniri, nici la insulte” şi că îi roagă pe membrii Parlamentului să voteze pentru ca România să aibă „cât mai curând şi cât mai bun un buget”.

„Vreau să rog toţi membrii Parlamentului ca, după discuţiile politice, să sprijine ministrul Finanţelor în discuţiile pe amenadmente şi cât mai curând şi cât mai bun să avem un buget pentru România. Ideea că nu avem buget, cu siguranţă, este cea mai rea dintre toate”, a spus Ponta, la şedinţa plenului reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului.

El a arătat că „înţelege” discursurile politice ale parlamentarilor şi nu va răspunde „nici la jigniri, nici la insulte”. „Vreau să mulţumesc tuturor membrilor Parlamentului care au luat cuvântul, să confirm faptul că nu voi răspunde nici la jigniri, nici la insulte, să mulţumesc domnului Nicolăescu care m-a ajutat la construcţia bugetului pe 2014, pentru că eraţi ministru atunci şi cred că în acelaşi fel putem să lucrăm respectându-ne în viitor. Spun încă o dată că mulţumesc pentru votul din comisii, acolo unde a fost aproape unanimitate în anumite situaţii”, a mai spus Victor Ponta.

Camera Deputaţilor şi Senatul urmează să înceapă, vineri după-amiază, dezbaterile pe articolele proiectului de buget pe 2015, iar votul final este programat pentru duminică.

Şedinţa este condusă de preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu.

Potrivit lui Tăriceanu, la lucrările Parlamentului şi-au înregistrat prezenţa 421 de deputaţi şi senatori, 148 fiind absenţi.

Comisiile de buget-finanţe din Camera Deputaţilor şi Senat au adoptat, joi, proiectul bugetului de stat pe 2015, cu doar două voturi ”împotrivă” şi o abţinere, cu unele amendamente, după trei zile de dezbateri.

Votul final ar putea avea loc duminică, în aceeaşi zi cu depunerea jurământului în faţa Legislativului de către noul preşedinte ale României, Klaus Iohannis.

Proiectul de buget a fost aprobat în şedinţa din 12 decembrie a Guvernului.

Din bugetul de stat, Ministerele Muncii, Dezvoltării, Finanţelor, Fondurilor Europene, Agriculturii, Mediului, Transporturilor, Economiei vor avea bugete mai mari anul viitor, în timp ce alocările pentru ministerele Sănătăţii, Culturii şi Administraţiei şi Internelor vor fi mai mici.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici