Dispută Toader-Tăriceanu privind prezenţa premierului în Parlament

Liderul deputaţilor PDL, Mircea Toader, i-a reproşat, marţi, lui Călin Popescu Tăriceanu că nu a adoptat măsura prezenţei săptămânale a premierului în faţa plenului Parlamentului în timpul mandatului său în fruntea Executivului, liberalul replicând că acesta greşeşte profund.

10 afișări
Imaginea articolului Dispută Toader-Tăriceanu privind prezenţa premierului în Parlament

Dispută Toader-Tăriceanu privind prezenţa premierului în Parlament (Imagine: Mediafax Foto)

Toader i-a spus lui Tăriceanu că ar fi trebuit să vină cu propunerea prezenţei săptămânale a premierului în Parlament în timpul mandatului său, menţionând că premierul Emil Boc a venit mai des decât el în faţa Legislativului.

"Domnule Tăriceanu, şi dumneavoastră aţi fost prim-ministru. Dacă aplicaţi acea soluţie - să veniţi în fiecare săptămână - era un bun câştigat. Oricum premierul Emil Boc a venit mai des ca dumneavoastră în Parlament, în acest mandat", a spus Toader.

În replică, Tăriceanu i-a spus lui Toader, adresându-i-se cu "Dragă Mircea", că greşete profund, reproşându-i lipsa unei minime culturi politice.

"Dragă Mircea, greşeşti profund, nu te supăra. Cred că o minimă cultură politică ne-ar obliga pe toţi să recunoaştem că raportul dintre Parlament şi Executiv se înscrie în cadrul separaţiei puterilor în stat. Funcţia Parlamentului este de control asupra Guvernului. Eu propun o nouă normă constituţională în viitor, care nu este o pedeapsă aplicată Guvernului. Este un factor esenţial de dezbatere publică democratică să vină săptămânal în Parlament, aşa cum se întâmplă în Parlamentul britanic şi în Parlamentul francez. Prim-ministrul vine însoţit de toţi miniştrii", a spus Tăriceanu.

El a ţinut să critice comportamentul actualului Cabinet, care în timpul dezbaterilor stă la prezidiu să discute cu parlamentarii despre problemele acestora.

"Dacă vă uitaţi puţin la câtă importanţă acordă Guvernul actual Parlamentului, vă rog să priviţi banca guvernamentală. Alături de primul-ministru, care a stat aici permanent pe perioada dezbaterii, dar care a fost permanent deranjat de numeroşi parlamentari cu micile lor probleme (...), cred că avem în banca guvernamentală mai puţin de o treime din membrii actualului Cabinet. Nu înţelegeţi altceva, pentru că există şi acel principiu fundamental al separaţiei puterilor în stat şi vă rog să ţineţi cont de aceste lucruri. Senzaţia mea este mereu că trecem într-o zonă de uşor populism de care nu cred că avem nevoie. Eu propun o nouă normă în viitor, care să se constituie într-o tribună publică amplă, un loc de dezbatere serioasă", a adăugat Tăriceanu.

El a menţionat că singura instituţie democratică din România este Parlamentul, care este necredibil, fiind credibile două instituţii nedemocratice - Armata şi Biserica.

"Noi vorbim tot timpul de un Parlament care nu este credibil. Uitaţi-vă la paradoxul societăţii româneşti. Singura instituţie cu adevărat democratică din ţară, care este Parlamentul, este cea mai puţin credibilă şi populară. Instituţiile nedemocratice din România - Armata, Biserica - sunt cele mai credibile. Este un element de reflecţie foarte serios, la care merită să vă aşezaţi şi să vedem ce putem să facem cu toţii să dăm Parlamentului prestigiul de care are nevoie. Vorbim de reforma clasei politice. Am spus că o vom face cu votul uninominal. Ce s-a întâmplat cu votul uninominal? Prefer să nu mai fac niciun comentariu", a conchis Călin Popescu Tăriceanu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici