Dragnea a propus în Guvern angajarea răspunderii pe trei legi. Ponta s-a opus, dar discuţia continuă

Vicepremierul Liviu Dragnea a propus Guvernului, săptămâna trecută, angajarea răspunderii pe trei legi, respectiv descentralizarea, funcţionarul public şi administraţia publică, dar premierul Victor Ponta s-a opus invocând practica fostului Cabinet, tema urmând să mai fie discutată la nivel politic.

550 afișări
Imaginea articolului Dragnea a propus în Guvern angajarea răspunderii pe trei legi. Ponta s-a opus, dar discuţia continuă

Premierul Victor Ponta şi vicepremierul Liviu Dragnea (Imagine: Răzvan Chiriţă/Mediafax Foto)

Surse participante la şedinţa de guvern au relatat agenţiei MEDIAFAX că premierul Ponta s-a opus ideii ca Guvernul să îşi angajeze răspunderea simultan pe un pachet de trei legi, motivând că aceasta a reprezentat o practică a Cabinetului Boc şi că el vrea să evite asemănarea cu fosta guvernare.

"Discuţia din şedinţa de guvern pe această temă s-a terminat cu opoziţia premierului, dar o decizie finală va fi luată după ce subiectul va fi din nou analizat la nivel politic, în USL", au adăugat sursele citate.

Surse politice au declarat totodată că există intenţia să se opteze pentru varianta angajării răspunderii doar pe proiectul descentralizării pentru a nu bloca şi celelalte două legi, respectiv modificarea legislaţiei în domeniul funcţionarului public şi a administraţiei, în eventualitatea unei contestaţii la Curtea Constituţională.

"Există riscul ca, după angajarea răspunderii, la Curtea Constituţională să fie contestat proiectul descentralizării, iar astfel ar fi blocate şi celelalte două legi, dacă ar fi incluse în pachet alături de acest proiect. Din acest motiv, varianta spre care se merge este ca răspunderea să fie angajată numai pentru descentralizare, iar celelalte două proiecte să fie promovate prin circuit parlamentar", au arătat sursele.

În urmă cu o săptămână, după ce a prezentat parlamentarilor USL proiectul descentralizării, vicepremierul Liviu Dragnea a declarat că, odată cu angajarea răspunderii Guvernului pentru acest document, vor mai fi modificate atât Legea funcţionarului public, cât şi Legea administraţiei publice.

"Am discutat, de asemenea, ca, odată cu angajarea răspunderii, să nu ne agajăm răspunderea numai pe proiectul descentralizării, ci şi pe un pachet minim de legi privind reforma administraţiei, adică să adoptăm nişte modificări şi la Legea Statutului funcţionarului public, şi la Legea administraţiei locale", a spus atunci Dragnea.

Întrebat de ce a optat Guvernul pentru a modifica aceste legi prin angajarea răspunderii, Dragnea a precizat că este vorba un prilej în care Executivul îşi poate angaja răspunderea pentru un pachet de reformă mai mare decât descentralizarea, cele două legi fiind legate de procesul de descentralizare.

Vineri, premierul Victor Ponta a anunţat că Guvernul îşi va angaja răspunderea în Parlament la jumătatea lunii noiembrie, făcând referire numai la proiectul de lege privind descentralizarea administraţiei publice.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici