Video Dragnea anunţă urgentarea referendumului pentru familie şi dezbatere pentru parteneriatul civil/ Asociaţia ACCEPT îi răspunde liderului PSD

Preşedintele PSD Liviu Dragnea a anunţat că vrea, ca în perioada următoare, modificările la Legea Referendumului să ajungă la promulgare, astfel încât să se poată stabili data referendumului pentru familie, în acelaşi timp liderul PSD dorind o dezbatere pe necesitatea parteneriatului civil.

1385 afișări

"Am discutat despre modificarea legii referendumului. Azi intră în votul final de la Senat, sperăm să se adopte modificările şi să ajungă la Camera Deputaţilor şi aici în procedură de urgenţă o adoptăm şi apoi să meargă la promulgare. După ce va fi publicată în Monitorul Oficial, vom decide să se continue procedura în Senat, adică votul efectiv pentru revizuirea Constituţiei şi stabilirea referendumului stabilirea datei", a declarat Liviu Dragnea, preşedinte PSD.

Totodată, acesta spune că este nevoie de o dezbatere publică în ceea ce priveşte parteneriatul civil cerut de comunitatea gay.

"Nu putem să nu analizăm şi situaţia unei minorităţi, să discutăm serios despre oportunitatea legiferării unui tip de parteneriat civil şi aici l-am rugat pe Victor Negrescu să discute cu ONG-urile din domeniu pentru a merge către o formă legislativă pentru această situaţie", a mai spus Dragnea.

Întrebat dacă se teme de proteste din partea comunităţii gay, după modificarea Constituţiei, liderul PSD a răspuns: "motivul meu nu e teama de proteste, ci despre o minoritate pe care nu ne putem face că nu o vedem sau că nu există. Ca orice minoritate, trebuie tratată aşa cum trebuie şi să încercăm să găsim ca măcar o parte din solicitările lor să fie rezolvate".

Vicepremierul Paul Stănescu a declarat luni, înainte de şedinţa BPN al PSD, că referendumul poate avea loc în luna mai a acestui an.

Camera Deputaţilor a adoptat în mai 2017 iniţiativa cetăţenească de revizuire a Constituţiei care prevede că familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie, semnată de 3 milioane de cetăţeni. Iniţiativa cetăţenească a fost depusă, în Parlament, de Coaliţia pentru Familie şi strâns 3 milioane de semnături de susţinere.

În prezent, Constituţia prevede că familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între soţi.

Legat de parteneriatul civil, comunitatea gay a cerut, inclusiv în stradă, ca acesta să fie legiferat.

Asociaţia ACCEPT: Parteneriatul civil, necesar ca protecţie reală pentru cuplurile de acelaşi sex

Dezbaterea în regim de urgenţă a unei propuneri legislative care să asigure protecţia juridică pentru familiile din comunitatea LGBT, dar şi pentru alte cupluri heterosexuale necăsătorite este extrem de necesară, susţine Asociaţia ACCEPT.

Potrivit Asociaţiei ACCEPT, parteneriatul civil acordă protecţie atât familiilor din comunitatea LGBT, cât şi altor cupluri heterosexuale necăsătorite care au nevoie de protecţia statului.

"Unele cupluri nu doresc să apeleze la instituţia căsătoriei, altele nu pot. Dezbaterea în regim de urgenţă a unei propuneri legislative care să asigure protecţia juridică a acestor familii este extrem de necesară, întrucât în momentul de faţă dreptul acestor cupluri la co-asigurare, dreptul la implicarea în decizii medicale pentru partener sau dreptul la moştenire sunt încălcate", arată Asociaţia ACCEPT, într-un comunicat de presă remis luni MEDIAFAX.

„Preşedintele PSD Liviu Dragnea a declarat astăzi (luni-n.r.) că dezbaterea pe tema reglementării parteneriatul civil este necesară. Reglementarea situaţiei juridice pentru cuplurile de acelaşi sex este vitală şi ar pune capăt suferinţei şi umilinţelor înfruntate de membrii comunităţii în cele mai grele momente ale vieţii. Mai mult, parteneriatul civil înseamnă recunoaşterea faptului că persoanele din comunitate se pot bucura de drepturi egale în societate, în baza contribuţiei lor la bunăstarea României ca cetăţeni,” a declarat Florin Buhuceanu, preşedintele Asociaţiei ACCEPT.

Asociaţia ACCEPT se declară însă îngrijorată de faptul că se readuce în dezbatere propunerea de redefinire a familiei în Constituţie, precizând că organizarea unui referendum în anul centenarului Marii Uniri va "învrăjbi şi diviza populaţia şi îi va împărţi pe români în oameni buni şi oameni răi, în familii aşa-zis tradiţionale şi familii inferioare, altele decât cele bazate pe căsătorie".

"Vorbim despre peste 10% din familiile din România, care a fi scoase din sfera protecţiei constituţionale de un referendum costisitor şi inutil din punct de vedere juridic. Cheltuielile aferente unui referendum constituţional reprezintă o risipă de fonduri, necesare în domeniul sănătăţii sau educaţiei din România. Senatul României trebuie să decidă care este oportunitatea organizării unui asemenea referendum şi încurajăm senatorii să voteze împotriva divizării societăţii şi împotriva stigmatizării comunităţii LGBTI într-o campanie plină de ură şi homofobie sponsorizată de autorităţile statului", potrivit sursei citate.

Preşedintele PSD Liviu Dragnea a anunţat că vrea, ca în perioada următoare, modificările la Legea Referendumului să ajungă la promulgare, astfel încât să se poată stabili data referendumului pentru familie, în acelaşi timp liderul PSD dorind o dezbatere pe necesitatea parteneriatului civil.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici