Dragnea, despre Legile siguranţei: Nu vreau să renunţăm la idee, să nu fim autişti

Preşedintele executiv al PSD Liviu Dragnea a declarat, joi, că nu vrea să se renunţe la ideea de a avea legi ale siguranţei, trebuind fi găsită o formulă în acord cu Constituţia şi drepturile fundamentale, el susţinând că nu trebuie să fim "autişti", ignorând riscurile zonei în care se află România.

299 afișări
Imaginea articolului Dragnea, despre Legile siguranţei: Nu vreau să renunţăm la idee, să nu fim autişti

Liviu Dragnea (Imagine: Marius Dumbraveanu/Mediafax Foto)

"Eu nu vreau să renunţăm la idee, pentru că unul din drepturile fundamentale e dreptul la viaţă. Alt drept e cel la protecţie, atât pentru noi, copii, familii, comunitate. Eu zic că nu trebuie să fim autişti şi să nu vedem în ce zonă ne aflăm şi care sutn riscurile, din ce în ce mai mari care apar în ce priveşte siguranţa naţională", a spus Dragnea.

În opinia sa, instituţiile statului trebuie să aibă, "în nişte limite", pârghiile necesare pentru ca siguranţa naţională a României să poată să fie "efectivă".

Întrebat dacă se poate găsi o formula astfel încât aceste legi să fie constituţionale, Dragnea a răspuns: "Trebuie să găsim o formulă, nu trebuie să renunţăm pur şi simplu, pentru că ameninţările la adresa siguranţei naţionale nu încetează odată cu respingerea de la CCR. Asta e o certitudine".

"O să elaborăm proiecte de acte normative în continuare, care să răspundă nevoilor magistraţilor şi care să asigure garanţii pentru respectarea drepturilor fundamentale, în aşa fel încât cetăţeanul să vadă în lege un instrument de sprijin, nu de interferenţă mai puţin elegantă în drepturile fundamentale. În această lună sau luna viitoare vom putea înainta, aviza la Parlament diverse acte normative", a spus, la rândul său, ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc.

Curtea Constituţională a decis, miercuri, că Legea securităţii cibernetice este neconstituţională în ansamblul ei, întrucât are deficienţe de respectare a normelor de tehnică legislativă, coerenţă, claritate, previzibilitate, dar şi sub aspectul procedurii legislative, prin lipsa avizului CSAT.

"Curtea a reţinut că întregul act normativ suferă de deficienţe sub aspectul respectării normelor de tehnică legislativă, coerenţă, claritate, previzibilitate, precum şi sub aspectul respectării procedurii legislative, prin lipsa avizului Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, elemente de natură a determina încălcarea art.1 alin.(5) din Constituţie, care consacră principiul legalităţii, şi a prevederilor art.119 din Legea fundamentală, referitoare la atribuţiile CSAT", se arată într-un comunicat de presă al CC.

De asemenea, Curtea a constatat încălcarea dispoziţiilor constituţionale cuprinse în articolul 1, alineatele 3, 4 şi 5 referitoare la principiul statului de drept, principiul separaţiei puterilor în stat, respectiv principiul legalităţii, în articolul 21, alineatele 1 şi 3, referitor la accesul liber la justiţie şi dreptul la un proces echitabil, în articolul 26 privind viaţa intimă, familială şi privată şi în articolul 28 referitor la secretul corespondenţei, din perspectiva lipsei garanţiilor necesare respectării acestor drepturi, precum şi în articolul 53 privind restrângerea exerciţiului unor drepturi sau al unor libertăţi.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici