Fostul premier Ludovic Orban vrea gaze din producţia internă: să eliminăm dependenţa de gazul rusesc

Fostul premier Ludovic Orban susţine că România poate să scape de dependenţa de gazul rusesc şi să-şi asigure consumul din producţia internă.

4367 afișări
Imaginea articolului Fostul premier Ludovic Orban vrea gaze din producţia internă: să eliminăm dependenţa de gazul rusesc

Sursa foto: Mediafax Foto

Potrivit lui Ludovic Orban, în primele nouă luni ale anului 2021 importurile de gaze naturale ale României au crescut cu 60% faţă de cele din 2020, iar aproximativ 30% din gazul consumat provine din import.

„România poate să elimine dependenţa de gazul rusesc, să îşi asigure consumul din producţia internă şi chiar să devină exportator net de gaz natural într-un orizont de timp relativ scurt. Avem zăcăminte importante, atât offshore cât şi onshore, în care trebuie să înceapă exploatarea”, susţine Ludovic Orban.

Zăcământul de la Caragele, estimat la aproximativ 30 de miliarde de metri cubi (cel mai mare zăcământ terestru descoperit în ultimii 30 de ani) este deţinut de Romgaz, companie care nu a fost capabilă să înceapă exploatarea din 2016 până astăzi, arată Orban.

Exploatarea zăcământului de gaze din perimetrul Neptun Deep, estimat la 42-84 miliarde de metri cubi, întârzie din cauza deciziei EXXON de a se retrage din proiect si din cauza tergiversării negocierilor de preluare de către Romgaz a participaţiei de 50%, deţinute de compania americană, mai spune Ludovic Orban.

Acestea nu sunt singurele zăcăminte din care România şi-ar putea asigura necesarul anual de gaze.

„Cel mai aproape de începerea producţiei este perimetrul Midia, unde contractul de exploatare este deţinut de BSOG. Rezervele estimate sunt de 20-30 miliarde de metri cubi. Stadiul de realizare a proiectului este avansat (peste 70%) şi începerea producţiei poate asigura anual aprox. 1 miliard de metri cubi anual, adică peste 10% din consumul anual al României. Un alt depozit offshore este cel din perimetrul Trident, cu rezerve estimate la 28-30 de miliarde de metri cubi. Contractul este deţinut de asocierea dintre Lukoil si ROMGAZ, compania românească având o participaţie de 12%. Acest proiect bate pasul pe loc din cauza dificultăţilor de exploatare, care pot fi soluţionate printr-o înţelegere cu BSOG pentru aplicarea unui procedeu tehnic (tieback) care permite conectarea zăcămintelor la instalaţii de exploatare existente”, a explicat Ludovic Orban.

Fostul premier îi cere Guvernului să dea drumul la producţie cât mai repede.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici