Gabriel Zetea (PSD): Taxa de solidaritate nu se va aplica peste noapte

O taxă de solidaritate ar însemna ca într-un moment dificil, cei care au mai mult să poată să-i ajute şi pe cei care o duc mai greu, spune vicepreşedintele PSD Gabriel Zetea, care afirmă că această taxă nu se va aplica peste noapte.

330 afișări
Imaginea articolului Gabriel Zetea (PSD): Taxa de solidaritate nu se va aplica peste noapte

Sursa Foto-Mediafax

Vicepreşedintele PSD Gabriel Zetea a precizat, la RFI, că o asemenea taxă de solidaritate aplicată pentru marile companii nu s-ar aplica peste noapte şi că vor exista discuţii cu mediul de afaceri.

Întrebat dacă va renunţa PSD la ideea de a introduce taxa de solidaritate, Gabriel Zetea a spus că nu se pune problema de a renunţa.

„Vorbim deocamdată despre o discuţie care există în coaliţie, aşa cum este şi normal, este o propunere a două partide componente ale coaliţiei la guvernare. Sigur şi dacă se va aproba această taxă de solidaritate, ea nu va fi implementată peste noapte. Orice modificare în Codul Fiscal, orice modificare în ceea ce priveşte taxarea, impozitarea, fiscalitatea în România trebuie făcută cu predictibilitate, tocmai pentru a nu afecta mediul de afaceri. De aceea, vor urma discuţii, vor urma întâlniri în primul rând cu reprezentanţii companiilor care ar putea să fie afectate de această taxă de solidaritate şi vorbim despre companiile cu o cifră de afaceri ce depăşeşte 100 de milioane de euro. Vor urma în perioada următoare întâlniri, iar dacă se va ajunge la o concluzie că putem în această perioadă dificilă din punct de vedere bugetar pentru România să luăm o parte din bani dintr-o zonă considerată de ceva mai mare prosperitate şi s-o ducem înspre o zonă care are nevoie de mai mult ajutor din partea statului, pentru a trece peste perioada dificilă de iarnă legată de creşterea preţurilor facturilor, legată de creşterea preţurilor alimentelor, legată de creşterea inflaţiei, deci dacă putem să protejăm o zonă mai defavorizată a populaţiei pentru un anumit timp printr-o astfel de măsură, poate ea va fi implementată”, a spus Zetea.

Despre faptul că o taxă de solidaritate ar însemna o povară în plus pe marile companii care susţin economia care va fi aplicată pentru ca antreprenorii pentru măsurile sociale anunţate de Guvern, Zetea a spus că trebuie să vedem cine are nevoie de ajutor în această perioadă.

„În primul rând, trebuie să ne uităm la priorităţi şi cine are nevoie de mai mare ajutor în această perioadă. Atunci când vorbim de scumpirea facturilor la energie, de creşterea preţului alimentelor, creşterea costului vieţii, în general, atunci cele mai afectate persoane sunt cele care câştigă salariul minim pe economie, pensionarii, părinţii care trebuie să-şi susţină copiii (...), iar statul are nevoie să vină să-i susţină pe aceşti oameni. Doar inflaţia în acest an, vedem în ultimele cifre se vorbeşte de 8%, o creştere a pensiilor cu 10% abia acoperă creşterea inflaţiei, nu vorbim de creşteri de venituri, ci doar de apărarea puterii de cumpărare (...). Deci o taxă de solidaritate asta ar însemna, într-un moment greu, cei care au mai mult să poată să-i ajute şi pe cei care o duc mai greu”, a mai spus Zetea.

Despre faptul că va fi nevoie de o solidaritate a companiilor performante „cu un stat greoi şi nereformat, care a eşuat cam la toate capitolele”, Gabriel Zetea a spus că PSD vrea să schimbe acest fapt.

„Eu nu pot să vă contrazic. Aşa ne-a spus şi preşedintele Klaus Iohannis acum puţină vreme, că statul român a eşuat în încercarea sa de proteja cetăţeanul român. Acum, PSD a intrat la guvernare tocmai pentru a schimba acest trend. Am văzut declaraţiile de acum o lună ale fostului ministru al Muncii, care ne spunea că în câteva zile nu mai sunt bani de pensii (...). PSD a intrat la guvernare tocmai pentru a pune ordine în finanţele ţării, în aceste împrumuturi imense cu dobânzi foarte mari pe care le lua statul, pentru a nu mai ajunge în astfel de situaţii, în care să spunem nu mai avem bani. De aceea, cu predictibilitate, vom discuta înainte de a lua măsuri”, a afirmat vicepreşedintele PSD.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici