Gergely Olosz: UDMR are drum lung împreună cu PDL şi viitorul partid de guvernământ în Ungaria

Liderul deputaţilor UDMR Gergely Olosz a declarat, miercuri, în legătură cu alegerile din Ungaria, că este susţinător al programului Fidesz-KDNP al lui Viktor Orban, pentru că acesta aparţine aceleiaşi familii politice cu UDMR şi PDL, argumentând că, la probleme de ordin general, au soluţii similare.

64 afișări
Imaginea articolului Gergely Olosz: UDMR are drum lung împreună cu PDL şi viitorul partid de guvernământ în Ungaria

Gergely Olosz: UDMR are drum lung împreună cu PDL şi viitorul partid de guvernământ în Ungaria

"Eu sunt susţinător al programului propus de FIDESZ - KDNP, a lui Viktor Orban şi Zsolt Semjen. Motivaţia mea este simplă: FIDESZ - KDNP aparţine aceleiaşi familii politice din care facem şi noi, UDMR, parte, familiei Popularilor Europeni, la fel ca şi partenerul nostru de guvernare, PDL. Aş adăuga că Viktor Orban este cunoscător şi susţinător activ al aspiraţiilor maghiarilor din afara graniţelor, şi mă refer în mod special la maghiarii care trăiesc în Transilvania. Nu sunt omul extremelor, nici al celor de dreapta şi nici al celor de stânga, mă înscriu într-un curent dominant din UDMR, în cel creştin-democrat", a declarat, pentru MEDIAFAX, Gergely Olosz, lider al grupului parlamentar al UDMR din Camera Deputaţilor.

În opinia acestuia, comunitatea maghiarilor din România este interesată de alegerile din Ungaria, în aceeaşi măsură în care comunităţile româneşti din afara graniţelor sunt interesate de rezultatele electorale din ţara noastră.

"Interesul nostru are cel puţin trei dimensiuni: prima dimensiune este cea legată de politica viitorul guvern de la Budapesta faţă de aspiraţiile maghiarilor din afara graniţelor, cea de-a doua se referă la relaţiile de bună vecinătate şi înţelegere între cele două state, iar cea de-a treia dimensiune vizează drumul comun al României şi Ungariei în Uniunea Europeană", a explicat liderul UDMR.

El crede că rezultatul alegerilor din Ungaria are un impact direct asupra comunităţii maghiare din România şi implicit asupra politicii UDMR.

În legătură cu faptul că UDMR l-a susţinut la alegerile prezidenţiale pe candidatul PSD Mircea Geoană, în timp ce Viktor Orban a pledat pentru realegerea candidatului PDL, Traian Băsescu, liderul UDMR a arătat că şi el l-a susţinut, în UDMR, pe Băsescu.

"Şi eu am pledat în UDMR, la vremea respectivă, pentru susţinerea lui Traian Băsescu, dar problema pe care o avem e mai profundă decât susţinerea unuia sau a altuia dintre candidaţi. În calitate de actor pe scena politică românească, reprezentant al comunităţii maghiare, visez la ziua în care UDMR alege să urmeze, fără echivoc, calea creştin-democrată. Chiar dacă UDMR este o formaţiune politică sub umbrela căreia coexistă mai multe platforme ideologice cu sensibilităţi liberale, social-democrate şi conservatoare, eu simt că principiile de centru-dreapta sunt cele care caracterizează cel mai bine viaţa şi gândirea comunităţii noastre", a spus Gergely Olosz.

În opinia lui, programul politic, acţiunea politică şi soluţiile la problemele cu care se confruntă maghiarii şi românii din România trebuie să fie expresia principiilor şi valorilor doctrinare.

"Eu cred în principiile şi valorile familiei Popular Europene, nu şi în alianţe de conjunctură. Din această perspectivă, nu este loc de ezitări sau de orgolii, cred că avem de parcurs un drum lung împreună cu partenerii noştri de guvernare din România, PDL, şi cu viitorul partid de guvernământ din Ungaria, FIDESZ-KDMP", a adăugat liderul UDMR.

El a vorbit şi despre faptul că ar exista mai multe lucruri care unesc decât care despart UDMR, PDL şi FIDESZ, chiar dacă există viziuni diferite pe tema autonomiei Ţinutului secuiesc.

"Din punct de vedere ideologic şi doctrinar, avem cu mult mai multe lucruri care ne unesc decât sunt cele care ne despart. Obiectivul principal al UDMR, definit şi în programul nostru politic pe care mi-l asum fără rezerve, este acela de a reprezenta interesele comunităţii maghiare din România, inclusiv pe cele de ordin economic şi social, nu doar pe cele de natură culturală şi religioasă. Ori, cred că la problemele de ordin general, PDL are soluţii de aceeaşi factură cu UDMR şi cu FIDESZ-KDNP", a opinat Olosz.

În privinţa autonomiei, liderul UDMR a spus că aceasta este "o ţintă cu bătaie lungă a Uniunii, ce nu va putea fi atinsă nici prin exprimarea unor poziţii radicale în cadrul comunităţii maghiare şi nici prin spargerea monopolului UDMR privind reprezentativitatea Uniunii în rândul etniei maghiare".

"Cred că problema autonomiei regionale va reveni în actualitate în contextul proiecţiei viitoarelor politici europene. Tocmai în acest context, îmi doresc ca UDMR să fie considerată un partener creştin-democrat de cursă lungă pentru PDL în România şi pentru FIDESZ-KDNP în Uniunea Europeană", a precizat liderul UDMR.

În Ungaria, primul tur al alegerilor generale se va desfăşura la 11 aprilie, iar cel de-al doilea la 25 aprilie. Potrivit unor sondaje recente, Partidul Fidesz (de opoziţie) este pe primul loc în intenţiile de vot, fiind urmat, la distanţă, de formaţiunea de extremă-dreapta Jobbik şi de socialişti (MSZP), aflaţi la egalitate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici