Gorghiu: Marele câştig al schimbării Guvernului este că PSD a pierdut puterea. Cabinetul Cioloş va avea în PNL un partener, dar şi o voce critică

Copreşedintele PNL Alina Gorghiu a spus, marţi, în plenul Parlamentului, că marele câştig al schimbării Guvernului este că ”PSD a pierdut puterea şi că nu mai deţine frâiele”.

214 afișări
Imaginea articolului Gorghiu: Marele câştig al schimbării Guvernului este că PSD a pierdut puterea. Cabinetul Cioloş va avea în PNL un partener, dar şi o voce critică

Gorghiu: Marele câştig al schimbării Guvernului este că PSD a pierdut puterea. Cabinetul Cioloş va avea în PNL un partener, dar şi o voce critică (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)

Copreşedintele PNL Alina Gorghiu a spus, marţi, în plenul Parlamentului, că marele câştig al schimbării Guvernului este că ”PSD a pierdut puterea şi că nu mai deţine frâiele”.

Gorghiu a spus, în discursul său din Parlament, că este a treia oară în ultimii 25 de ani în care Parlamentul este chemat să învestească un guvern tehnocrat, iar de fiecare dată s-a întâmplat acest lucru într-o perioadă de criză, înaintea unor alegeri.

”Astăzi avem de-a face cu o criză mult mai profundă, cu o criză în toată clasa politică. Partidele care astăzi răsuflă uşurate că nu mai văd oameni în stradă greşesc şi vor pierde în continuare credibilitatea pe care o au. Partidele politice sunt componenta esenţială a democraţiei. Nu mai sunt oameni în stradă, dar nemulţumirea este tot acolo. De la această realitate suntem obligaţi să pornim”, a declarat Alina Gorghiu.

Liderul PNL a mai spus că "a doua realitate este că PSD a pierdut puterea". "PSD a pierdut puterea, marele câştig al acestei schimbări de guvern este că PSD nu mai deţine frâiele şi pârghiile guvernului, abuzul guvernamental şi folosirea banului public în scop electoral pot fi de astăzi stopate. (...) Tot începând de astăzi se poate creiona un cadru transparent nou cu o distribuţie echilibrată a resurselor către administraţia locală şi am speranţa că acest guvern va înţelege să facă acest lucru", a declarat co-preşedintele PNL Alina Gorghiu, marţi, în Parlament.

Gorghiu a spus că Partidul Naţional Liberal nu a propus un guvern politic, nu a cerut niciun post de ministru în acest cabinet Cioloş, nu a solicitat niciun avantaj politic, precizând că astăzi (marţi n.r.) alege o soluţie "cerută de cetăţeni".

"PNL crede în această soluţie cu toate sincopele în formarea echipei pe care le-am văzut cu toţii. Este nevoie de o reformă serioasă a partidelor pentru ca acestea să se poată încărca cu voinţa şi puterea de schimbare, de împrospătare alături de grupurile parlamentare ale Partidului Naţional Liberal, vom vota noul guvern pentru că avem încredere că este o formulă bună şi o soluţie pentru ieşirea din această criză politică", a arătat Gorghiu, adăugând că Guverul va avea in Partidul Naţional Liberal un partener loial în toate măsurile "bune" pe care le va lua, dar va avea şi o "voce critică".

Ea i-a transmis premierului desemnat, Dacian Cioloş, că va avea în PNL un partener, dar şi o "voce critică".

"Veţi avea şi o voce critică şi sinceră, atunci când trebuie spuse adevăruri mai puţin favorabile Cabinetului dumneavoastră. Am convingerea că în mandatul guvernului Cioloş vor fi reparate sau măcar stopate o parte din abuzurile guvernului Ponta. Mă gândesc la sancţionarea traseiştilor politici, sper, de asemenea, că vom fi parteneri în promovarea legislaţiei pentru organizarea unor alegeri locale în două tururi, idee cerută de toată opinia plubică pentru legitimitatea aleşilor", a precizat co-preşedintele PNL.

Gorghiu a subliniat că nu cere înlocuirea polticienilor din PSD cu cei din PNL.

"Nu vă cerem să-i înlocuiţi pe ai lor cu ai noştri, vă cerem doar să profitaţi de şansa de a nu depinde de niciun partid pentru a depolitiza actul administrativ, pentru a profesionaliza administraţia fără de care stimatule domn prim-ministru desemnat, vă anunţ că veţi fi sabotat cu premeditare chiar din interiorul ei", a mai spus Gorghiu.

Camera Deputaţilor şi Senatul s-au reunit marţi în şedinţă comună pentru a acorda votul de încredere pentru Cabinetul Cioloş şi programul de guvernare.

Votul este secret cu bile. Parlamentul acordă votul de încredere cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.

Componenţa Cabinetului este următoarea: viceprim-ministru şi ministru al Economiei, Comerţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri - Costin Grigore Borc, viceprim-ministru şi ministru al Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice - Vasile Dâncu, Ministerul Afacerilor Externe - Lazăr Comănescu, Ministerul Afacerilor Interne - Petre Tobă, Ministerul Apărării Naţionale - Mihnea Ioan Motoc, Ministerul Finanţelor Publice - Anca Dana Dragu Paliu, Ministerul Justiţiei - Raluca Alexandra Prună, Ministerul Fondurilor Europene - Aura Carmen Răducu, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale - Achim Irimescu, Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice - Claudia Ana Moarcăş, Ministrul Energiei - Victor Vlad Grigorescu, Ministerul Transporturilor - Marian Dan Costescu, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor- Cristiana Paşca Palmer, Mnisterul Sănătăţii - Patriciu Achimaş-Cadariu, Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice - Adrian Curaj, Ministerul Comunicaţiilor şi pentru Societatea Informaţională - Marius-Raul Bostan, Ministerul Culturii - Vlad Alexandrescu, Ministerul Tineretului şi Sportului - Elisabeta Lipă, Ministrul delegat pentru Consultare Publica si Dialog Social - Victoria-Violeta Alexandru, Ministrul delegat pentru Relaţiile cu Românii de Pretutindeni - Dan Stoenescu, Departamentul pentru Relaţia cu Parlamentul - Ciprian Bucu, Şeful Cancelariei Primului Ministru - Ioan Dragoş Tudorache.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici