Ialomiţianu: Propunerile USL la proiectul bugetului de stat pe 2012 sunt populiste

Ministrul Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu, a declarat luni că propunerile USL la proiectul bugetului de stat pe 2012 sunt "populiste" şi că liderii Uniunii "nu au învăţat nimic" din deplasările în Grecia şi în Spania, unde se iau măsuri de reducerea cheltuielilor.

204 afișări
Imaginea articolului Ialomiţianu: Propunerile USL la proiectul bugetului de stat pe 2012 sunt populiste

Ialomiţianu: Propunerile USL la proiectul bugetului de stat pe 2012 sunt populiste

"USL nu cred că vrea să ducă România în incapacitate de plată. Îmi pare rău ca s-au dus, au discutat prin Grecia, chiar domnul Ponta a fost la un seminar în Grecia, a fost în Spania, unde se iau măsuri de reducere a cheltuielilor, n-au învăţat nimic din aceste deplasări. Să meargă la Comisia Europeană să discute aceste măsuri, să vadă ce răspuns vor primi aceşti oameni care vin numai cu măsuri populiste", a spus Ialomiţianu.

El a precizat că proiectul de buget pe anul viitor va fi trimis Parlamentului "în scurt timp" după încheierea negocierilor cu FMI şi Comisia Europeană şi a arătat că deficitul nu trebuie să sară de 3%.

"Trebuie să găsim optimul între deficitul bugetar care să asigure creştere economică şi concomitent cu modul de finanţare. Că nu vrem să cădem în următoarea capcană: să ne împrumutăm la dobânzi mari şi deficitul să fie consumat de dobânzi", a explicat ministrul de Finanţe.

El a precizat că a văzut condiţiile puse de USL şi a analizat planul de măsuri al acestora, apreciind că nu pot fi mărite cheltuielile şi reduse impozitele şi taxele.

"Nu poţi să măreşti cheltuielile şi să reduci şi impozitele şi taxele, impactul ar fi de peste 20 de miliarde de lei, a mări deficitul cu peste 3,6%, un lucru care ar duce la încălcarea legislaţiei europene privind procedura de ieşire din deficit excesiv. Mai mult decât atât, au propus (cei din USL - n.r.) reducerea cheltuielilor cu bunurile şi serviciile cu 50%. Să nu uităm că din 31 de miliarde cheltuieli cu bunuri şi servicii, 16 miliarde sunt medicamente şi servicii medicale. Nu cred că USL vrea să reducă medicamentele şi serviciile medicale, să închidem spitalele", a explicat Ialimiţianu.

El a apreciat că planul de măsuri al USL este lipsit de profesionalism şi reprezintă "un rezultat al relaţiei nefiereşti între dreapta şi stânga".

Întrebat dacă deficitul bugetar va fi de 3%, ministrul de Finanţe a spus că este imposibil ca acesta să depăşească 3%.

"Este imposibil să-l sărim de 3%. Văd că USL vrea, noi vrem să respectăm legislaţia europeană. În 2012, din cauza lui 2008, trebuie să ieşim de procedura de deficit excesiv", a adăugat Gheorghe Ialomiţianu.

El a făcut aceste precizări înainte de şedinţa BPN al PDL.


Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici