Igaş: Cred că data potrivită pentru aderarea la Schengen este octombrie

Ministrul Administraţiei şi Internelor, Traian Igaş, a declarat, marţi, la Sofia, că este de părere că data potrivită pentru aderarea României şi Bulgariei la Schengen este octombrie, demnitarul subliniind că este optimist cu privire la acest termen.

629 afișări
Imaginea articolului Igaş: Cred că data potrivită pentru aderarea la Schengen este octombrie

Igaş: Cred că data potrivită pentru aderarea la Schengen este octombrie (Imagine: Gabriel Petrescu/Mediafax Foto)

Ministrul Traian Igaş şi omologul său bulgar, Tsvetan Tsvetanov, au participat, marţi, la Sofia, la o conferinţă internaţională organizată de Open Society Institute, privind perspectivele aderării celor două ţări la Spaţiul Schengen.

Întrebat de ce România nu a aderat încă la Spaţiul Schengen, deşi a îndeplinit toate criteriile tehnice, Igaş a răspuns că ţara noastră nu se află într-un moment foarte întârziat şi că principala cauză a acestei amânări a fost stadiul pregătirii Bulgariei.

Ministrul a spus, în legătură cu Mecanismul de Cooperare şi Verificare, că România trebuie să fie tratată la fel ca celelalte state membre şi că, deşi există o preocupare privind raportul Comisiei Europene din iulie, lucrurile nu trebuie amestecate.

În ceea ce priveşte reticenţa omologului său olandez, exprimată în ultimul Consiliu JAI de la Luxemburg, Igaş a precizat că acesta reprezintă un guvern instabil politic şi că părerea lui nu este una personală, ci a unei majorităţi politice în care există un important partid extremist.

De asemenea, în ceea ce priveşte declaraţiile critice ale unui diplomat olandez la adresa românilor, ministrul a spus că nu ar comenta astfel de afirmaţii şi că, probabil, este vorba despre un "europarlamentar de calibrul lui Vadim Tudor", pentru că un profesionist nu ar vorbi astfel.

Traian Igaş a subliniat că, în septembrie, se va vedea că se va îndeplini tot ce şi-a propus România, el referindu-se la unii oameni politici din opoziţie care "s-au bucurat" că nu s-a luat o decizie privind aderarea la Schengen în iunie.

Traian Igaş a venit la Sofia însoţit de secretarul de stat, şef al Departamentului Schengen, Marian Tutilescu şi urmează să participe, la ora 15.30, la o conferinţă de presă bilaterală la Ministerul bulgar de Interne.

Miniştrii de Interne ai UE au stabilit joi, 9 iunie, la Luxemburg că România şi Bulgaria ar putea adera în două etape la Spaţiul Schengen, până la sfârşitul anului 2012, dacă între timp se constată o reformă a justiţiei şi dacă va fi combătută corupţia. Ideea aparţine Franţei şi Germaniei şi ea va fi dezbătută din nou de miniştrii de Interne ai UE în septembrie 2011.

Corespondenţă de la trimisul MEDIAFAX la Sofia, Ioana Burtea.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici