Iliescu: Suntem într-o situaţie similară celei de după căderea Guvernului Roman

Fostul preşedinte Ion Iliescu a declarat, marţi, că o situaţie asemănătoare celei de după adoptarea moţiunii de cenzură care a dus la demiterea Guvernului Boc a fost şi în mandatul său, la căderea Guvernului Roman, el opinând că Traian Băsescu trebuie să respecte voinţa majorităţii partidelor.

29 afișări
Imaginea articolului Iliescu: Suntem într-o situaţie similară celei de după căderea Guvernului Roman

Iliescu: Suntem într-o situaţie similară celei de după căderea Guvernului Roman (Imagine: Mediafax Foto/Bogdan Stamatin)

"Preşedintele Băsescu trebuie să ţină cont de acele propuneri care să întrunescă o majoritate parlamentară, ca să nu se lungească procesul numirii unui nou guvern", a spus Iliescu, la Realitatea FM.

"Noi am mai trecut printr-un asemenea moment după căderea guvernului Petre Roman", a menţionat el.

Fostul preşedinte a precizat că la acel moment a chemat la consultări toate partidele, dându-le răgaz o si pentru a veni cu propuneri.

"Eu am chemat la mine pe toţi şefii de partide, erau 17 atunci, le-am dat răgaz o zi ca să vină cu propuneri, au venit cu vreo zece propuneri diverse şi până la urmă am convenit cu toţii şi toţi au cuplat la propunerea cu Stolojan şi am realizat imediat Guvernul Stolojan. Deci suntem într-o situaţie similară, trebuie să mergem pe aceeaşi cale", a spus el.

Întrebat despre declaraţia lui Traian Băsescu făcută, de la Palatul Cotroceni, după adoptarea în Parlament a moţiunii de cenzură, Iliescu a spus că a reţinut un singur lucru, că acesta a citit textul Constituţiei.

"Să-l respecte, altceva nimic, restul nu vreau să comentez", a spus el.

Potrivit lui Iliescu, actualul şef al statului a făcut o declaraţie de principii, că o să caute să rezolve cât mai rapid situaţia, în spiritul Constituţiei.

"Ori asta înseamnă să respecte voinţa majorităţii partidelor. E în faţa unei situaţii, o să dea un examen, lumea o să-l judece ca atare", a continuat el

Întrebat despre faptul că liderul PSD Mircea Geoană a anunţat că PSD nu merge marţi la consultările de la Cotroceni, Iliescu a spus: "E firesc ca înainte de a merge la consultare cu preşedintele să se consulte între ele partidele, să ajungă la un punct de vedere comun, care să înlesnească preşedintelui să găsească formula optimă. Deci este raţională".

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi, după ce Parlamentul a adoptat moţiunea de cenzură care a dus la căderea Guvernului Boc, că nu se va abate de la litera şi spiritul Constituţiei şi că va lua în considerare punctele de vedere ale partidelor, le va analiza şi va decide.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici