Video INTERVIU EXCLUSIV - Cezar Preda: Legea electorală e criminală pentru România. Lumea interlopă a intrat în politică - VIDEO

Preşedintele Comisiei parlamentare de control al SRI, Cezar Preda, a declarat, într-un interviu pentru MEDIAFAX, că actuala lege electorală este "criminală pentru România", el arătând că lumea interlopă a intrat în politică, iar beizadelele primesc cadou de la părinţi locuri de parlamentar.

1277 afișări

Deputatul PDL a spus că la nivelul comisiei a fost făcută o analiză a penetrării lumii interlope în spaţiul politic românesc.

"Am vrut să avem o analiză foarte clară a penetrării lumii interlope în spaţiul politic românesc şi evoluţia sa de la aceea de a te folosi de oamenii politici şi până aţi atinge scopul. Au depăşit această situaţie în 2004, au început să intre ca şi consilieri locali, judeţeni, iar în 2008 au depăşit şi această barieră şi au intrat direct în viaţa politică spunând «Ce nevoie mai am eu de politician când pot să intru cu bani să fac eu politică?» şi am ajuns la această nenorocire", a afirmat Preda.

În opinia sa, pericolul din toamna aceasta este că "pe sistemul acesta labil de vot" vor intra în Parlament oameni cu bani.

"Beizadelele României nu mai primesc de la părinţii lor cadouri precum Jaguar, Porsche, Bentley. Vor primi cadouri locuri de parlamentar. Asta se primeşte la 23 de ani, fie că eşti fată, fie că eşti băiat - «Hai să-ţi dea tata un loc în Parlament. Ce problemă e pentru mine să bag un milion de euro să fac fetiţa mea, care a terminat acum o facultate, s-o fac parlamentar sau băiatul meu să-l fac parlamentar?». Astea vor fi multiplicate. S-au întâmplat şi în 2008, avem cazuri. Se vor întâmpla şi în 2012 mai abitir, dacă nu schimbăm legea, dacă nu facem societatea civilă să aibă un cuvânt de spus", a mai declarat Cezar Preda.

Prezentăm fragmentul pe această temă din interviul acordat agenţiei MEDIAFAX de către deputatul Cezar Preda, liderul PDL Buzău:

Reporter: Au fost multe cazuri de corupţie, multe acuzaţii, mulţi membri ai PDL în funcţii importante reţinuţi...

Cezar Preda: Şi?

Reporter: Cum afectează partidul?

Cezar Preda: Bineînţeles că îl afectează. Vedeţi, apropos de asumarea politicianului, a lucrului pe care îl face, nu trăim o asumare totală şi o asumare corectă. Avem un produs, o lege electorală, care este criminală pentru România. Şi aici am să vă spun un lucru pe care nu l-am mai spus până acum: din analizele făcute de mine, am avut în calitate de preşedinte al Comisiei de control al SRI, printre acţiunile pe care le-am făcut în comisie, şi aici pot să dau numele unui coleg, noi doi am accelerat această problemă, domnul senator Daniel Savu de la PSD, în care am vrut să avem o analiză foarte clară a penetrării lumii interlope în spaţiul politic românesc şi evoluţia sa de la aceea de a te folosi de oamenii politici şi până aţi atinge scopul. Au depăşit această situaţie în 2004, au început să intre ca şi consilieri locali, judeţeni, iar în 2008 au depăşit şi această barieră şi au intrat direct în viaţa politică spunând "Ce nevoie mai am eu de politician când pot să intru cu bani să fac eu politică?" şi am ajuns la această nenorocire.

Pericolul din toamna aceasta este că oamenii, pe sistemul acesta labil de vot, cu bani vor intra în Parlamentul României. Şi vor intra oameni care vor multiplica aceste derapaje de la ce înseamnă mentalitate. Pentru că pe bani se face. Şi ca o concluzie, aş vrea să mă duc puţin în spaţiul românesc al cadourilor care se fac.

Eu am fost obişnuit că în politică nu se fac cadouri. Trăiesc o mare insatisfacţie observând că în politică se fac numai cadouri. Inclusiv ieri (marţi - n.r.), când ne-am adunat două Camere reunite ale Parlamentului să votăm cinci, şase sinecuri pentru funcţiile acelea de zece mii de euro şi ne-am mai adunat o singură dată, acum o lună, tot pentru aşa ceva. Nu reuşeşte acest plen să dezbată rapoartele SIE, rapoartele SRI pe ani de zile. Nu reuşim, dar pentru cadouri, pentru că poate să-mi spună oricine, astea sunt nişte cadouri ale apropiaţilor. Cu excepţie, nu pot să spun că în totalitate. Sunt şi oameni responsabili chiar de la noi aleşi care meritau chestia asta, pentru că sunt profesionişti, dar aş extinde aceste cadouri şi aş vrea să vă spun un singur lucru.

Beizadelele României nu mai primesc de la părinţii lor cadouri precum Jaguar, Porsche, Bentley.

Vor primi cadouri locuri de parlamentar. Asta se primeşte la 23 de ani, fie că eşti fată, fie că eşti băiat - "Hai să-ţi dea tata un loc în Parlament. Ce problemă e pentru mine să bag un milion de euro să fac fetiţa mea, care a terminat acum o facultate, s-o fac parlamentar sau băiatul meu să-l fac parlamentar?".

Astea vor fi multiplicate. S-au întâmplat şi în 2008, avem cazuri. Se vor întâmpla şi în 2012 mai abitir, dacă nu schimbăm legea, dacă nu facem societatea civilă să aibă un cuvânt de spus. Aduceţi-vă aminte, în 2004 noi am dat afară şi cu Traian Băsescu mulţi colegi de-ai noştri, pe care societatea civilă i-a considerat că sunt incompatibili şi i-am scos de pe liste pe toţi. Şi erau colegi cu care fusesem în bătălie şi am spus: "Mă, dacă ţara asta vrea să ne curăţim puţin...". În 2008 n-am mai avut acest filtru.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici