Iohannis: În CSAT am decis să se lucreze la o strategie pe termen mediu şi lung pe tema Moldovei

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat marţi, după şedinţa CSAT, că a fost luată decizia formării unui grup de lucru care să elaboreze până la sfârşitul anului o strategie pe termen mediu şi lung pe tema relaţiei cu Republica Moldova care va trata inclusiv subiectul unirii.

405 afișări
Imaginea articolului Iohannis: În CSAT am decis să se lucreze la o strategie pe termen mediu şi lung pe tema Moldovei

Iohannis: În CSAT am decis să se lucreze la o strategie pe termen mediu şi lung pe tema Moldovei

"Pentru a se îmbunătăţi relaţia dintre România şi Republica Moldova s-a decis să se lucreze pe o strategie pe termen mediu şi lung care va stabili cum ne vom poziţiona în această relaţie. Evoluţia politică din Republica Moldova ne-a arătat că partidele pro-europene au dificultăţi care s-au văzut după alegerile parlamentare din 2014'', a explicat Iohannis.

Preşedintele a spus că este nevoie de relaţie ''mai bună, mai performantă, mai pragmatică şi mai previzibilă'', iar faptul că România vine în sprijinul Republicii Moldova cu o finanţare importantă este un început, însă este necesară o implicare mult mai profundă.

"Credem că este nevoie de o implicare mult mai profundă în relaţiile economice şi de implicarea noastră în contruirea şi întărirea instituţiilor democratice. Acestea vor fi prevăzute în strategia care va fi gata la sfârşitul acestui an", a accentuat Iohannis.

Şeful statului a adăugat că solicitarea CSAT a fost să se constituie grupul de lucru în cel mai scurt timp, cu MAE, SRI, SIE şi Administraţia Prezidenţială, subliniind că a fost atrasă atenţia în şedinţă că trebuie făcută deosebirea între abordarea foarte serioasă a relaţiei dintre România şi Republica Moldova şi "abordări populiste electoraliste", având în vedere că urmează alegeri parlamentare în România şi alegeri prezidenţiale în Republica Moldova.

"Discuţia despre o eventuală unire se va trata în strategia pe care o vom discuta în CSAT la sfârşitul anului", a mai precizat Iohannis, răspunzând unei întrebări.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici