Iohannis, investitorilor americani: Dimensiunea economică România-SUA este una dintre priorităţile mele - FOTO

Preşedintele Iohannis a invitat, joi, la New York, investitorii americani să vină în România, vorbind despre situaţia economică a ţării şi potenţialul din domenii precum piaţa de capital sau sectorul energetic, şi a afirmat că dimensiunea economică a parteneriatului cu SUA reprezintă "o prioritate".

1924 afișări
Imaginea articolului Iohannis, investitorilor americani: Dimensiunea economică România-SUA este una dintre priorităţile mele - FOTO

Iohannis, investitorilor americani: Dimensiunea economică România-SUA este una din priorităţile mele (Imagine: Administratia Prezidentiala)

Klaus Iohannis a avut, joi, la New York, o întâlnire cu reprezentanţi ai unor investitori instituţionali şi bănci de investiţii din Statele Unite ale Americii, ocazie cu care a amintit de importanţa Parteneriatului Strategic dintre România şi SUA.

"Deşi dimensiunea de securitate se află la baza Parteneriatului Strategic dintre România şi SUA, ştim că dimensiunea economică a relaţiei noastre are potenţialul de a ajunge la acelaşi statut. (...) Este una dintre priorităţile mele să dezvoltăm dimensiunea economică", a spus preşedintele.

Klaus Iohannis le-a transmis investitorilor mai multe date despre economia românească, în special în relaţile bilaterale. Astfel, preşedintele a afirmat că în ultimii 5 ani s-a dublat comerţul dintre România şi SUA, atingând 2 miliarde de dolari în 2014.

"Sperăm că această tendinţă ascendentă va continua, astfel încât SUA să devină unul dintre principalii investitori în România", a afirmat preşedintele.

Mai mult, în ceea ce priveşte potenţialul economic al România, Iohannis a spus că, dincolo de avantajele precum forţa de muncă calificată şi competitivă sau poziţia geostrategică, România este acum o "economie stabilă şi previzibilă". Preşedintele a menţionat creşterea cu 3,8% a PIB în prima jumătate a anului 2015, România fiind una dintre economiile din Europa care s-a dezvoltat cel mai rapid, dar şi nivelul scăzut al datoriilor.

"Ne aşteptăm ca această tendinţă să continue şi chiar să se accelereze în anii următori", a spus Iohannis, referindu-se la al cincilea an consecutiv de creştere economică a României.

Preşedintele a atras însă atenţia că România este conştientă de dificultăţile şi problemele care persistă în anumite domenii. "Preocuparea investitorilor privind nevoia de a spori transparenţa sau predictibilitatea fiscală şi legislativă este în întregime legitimă", a spus Iohannis, dând asigurări că România face eforturi pentru a remedia aceste probleme.

În acest context, preşedintele Iohannis i-a invitat pe investitori să vină în România, dând ca exemple piaţa românească de capital şi sectorul energetic la capitolul domenii cu potenţial special de investiţii. Şeful statului a enumerat şi infrastructura şi transportul, industria de automobile, sectorul de telecomunicaţii şi IT, industria alimentară, serviciile medicale şi agricultura ca fiind domenii în care se poate investi.

Nu în ultimul rând, Klaus Iohannis le-a vorbit investitorilor şi despre educaţie, cercetare sau inovaţie.

"Putem pune la dispoziţie o gamă valoroasă de ingineri, experţi IT, iniţiatori de proiecte şi matematicieni care sunt angajaţi în proiecte europene de cercetare în high-tech", a spus preşedintele.

"România beneficiază de susţinerea Statelor Unite în procesul transformării sale într-o ţară angajată să slujească democraţia, drepturilor omului, statul de drept şi buna guvernanţă. România a fost şi este un partener loial Statelor Unite în promovarea viziunii noastre comune a unei lumi libere şi paşnice", a mai spus Klaus Iohannis.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici