Iohannis: România să menţină colaborarea cu FMI. E nevoie de o strategie privind piaţa de capital

Klaus Iohannis a transmis miercuri investitorilor că este conştient că majoritatea privesc cu atenţie relaţia cu FMI şi că ultima evaluare a Fondului a ridicat semne de întrebare privind voinţa Guvernului de a face reformele structurale, adăugând că România trebuie să menţină colaborarea cu FMI.

770 afișări
Imaginea articolului Iohannis: România să menţină colaborarea cu FMI. E nevoie de o strategie privind piaţa de capital

Iohannis: România să menţină colaborarea cu FMI. E nevoie de o strategie privind piaţa de capital (Imagine: Mediafax Foto)

"Sunt conştient de faptul că marea majoritate a investitorilor privesc relaţia dintre România şi Fondul Monetar Internaţional drept un indicator de stabilitate. După cum ştiţi, programul a expirat în septembrie 2015, fără o evaluare finală favorabilă din partea FMI, ceea ce a ridicat semne de întrebare cu privire la voinţa Guvernului de a implementa reformele structurale asumate. România trebuie să menţină un cadru de colaborare cu FMI şi să acţioneze responsabil fără ca stabilitatea macroeconomică să fie afectată", se arată în mesajul preşedintelui, care a fost prezentat de şeful Cancelariei, Dan Mihalache, la evenimentului "2015 Analyst and Investor Days", organizat de Fondul Proprietatea.

Potrivit sursei citate, preşedintele mai spune că dezvoltarea pieţei de capital este un obiectiv strategic pentru economia naţională, ca direcţie a unui model liberal de dezvoltare şi sursă de capital pentru investiţii.

"O piaţă de capital mai dinamică va genera resurse investiţionale pentru susţinerea întreprinzătorilor şi va produce un acces eficient şi facil al investitorilor străini la piaţa locală. În acelaşi timp, dezvoltarea pieţei de capital este un obiectiv unanim acceptat de toate instituţiile implicate la nivel executiv, dar există o distanţă semnificativă între declaraţii şi acţiuni concrete. O strategie clară în privinţa pieţei locale de capital, cu implicarea tuturor decidenţilor şi actorilor afectaţi, trebuie gândită în cel mai scurt timp", se mai arată în mesajul şefului statului.

Iohannis mai spune că fără implicarea Guvernului nu se va putea atinge o creştere a pieţei locale şi nu se va putea reduce decalajul existent faţă de alte pieţe europene, iar, în acest sens, continuarea programului de privatizări prin Bursă este esenţial.

"În ce priveşte sectorul companiilor de stat, această zonă necesită o reformă profundă. Conceptul de guvernanţă corporativă în companiile de stat este unul care trebuie încorporat în totalitate în modul în care Guvernul administrează participaţiile deţinute de statul român. Din păcate, implementarea guvernanţei corporative nu a fost realizată în mod unitar şi ultimii ani au adus chiar o stagnare în acest proces", mai susţine şeful statului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici