Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal: Proiecţia de 5% creştere economică, foarte ambiţioasă. Veniturile par prea optimiste

Preşedintele Consiliului Fiscal, Ionuţ Dumitru, a declarat marţi că proiecţia de 5% creştere economică, pe care se bazează bugetul pe 2017, este una foarte ambiţioasă, iar, din această perspectivă, veniturile bugetare par a fi prea optimiste.

219 afișări
Imaginea articolului Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal: Proiecţia de 5% creştere economică, foarte ambiţioasă. Veniturile par prea optimiste

Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal: Proiecţia de 5% creştere economică, foarte ambiţioasă. Veniturile par prea optimiste (Imagine: Silviu Matei / Mediafax Arhiva Foto)

''Dacă ne uităm la ultima variantă pe care ministerul de Finanţe a transmis-o Consiliului Fiscal, e un buget care îşi bazează proiecţiile de venituri pe o proiecţie foarte ambiţioasă de creştere economică de peste 5%. În momentul de faţă nu cred că mai este vreun analist care să aibă o proiecţie mai mare de 5% creştere economică. Deci, practic, veniturile bugetare par a fi prea optimiste din perspectiva unei politici bugetare prudente'', a spus Ionuţ Dumitru.

El a arătat că nu este prudent să se meargă pe o proiecţie atât de optimistă, întrucât s-ar fundamenta venituri prea mari, care ar conduce la creşterea deficitului.

''Evident că atunci când vorbim de prognoză, nimeni nu are deptate, dar când ai o progonoză care iese mult din intervalul pe care l-ar proiecta alţi analişti, sau alte instituţii, probabil că nu e chiar prudent să mergi cu o proiecţie atât de optimistă pentru că în felul acesta îţi fundamentezi venituri prea mari faţă de ceea ce se va executa şi, dacă nu iei măsuri colective, poţi ajunge să ai un deficit mai mare'', a explicat preşedintele Consiliului Fiscal.

El a precizat că probabilitatea să se realizeze o creştere economică de peste 5%, proiectată de Guvern, este una destul de mică în momentul de faţă, marea majoritate a instituţiilor care fac proiecţii având o proiecţie în jur de 4%.

Dumitru a menţionat că este obligatoriu ca România să stea sub un deficit de 3% din PIB şi că, in datele actuale, există probabilitatea ca rectificările bugetare din 2017 să fie unele negative.

''Un deficit de 3% oricum e mult prea mare pentru România în momentul de faţă. Ar trebui să avem deficite mult mai mici din perspectiva unei politici fiscal-bugetare prudente. Dacă vor fi sau nu rectificările bugetare pozitive sau negative nu ştim în momentul ăsta. Date fiind premisele de la care plecăm acum, cu o proiecţie prea optimistă pe partea de venituri bugetare, aş spune că sunt şanse mai degrabă mai mari să vedem rectificări negative decât pozitive", a conchis Ionuţ Dumitru.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici