Kelemen Hunor demisionează din Guvern. UDMR rămâne la guvernare

Kelemen Hunor a anunţat, vineri, la finalul Consiliului Permanent al UDMR, că Uniunea va rămâne la guvernare, dar el se va retrage din funcţia de vicepremier şi din cea de ministru al Culturii, confirmând astfel informaţia difuzată pe surse de Mediafax.

2211 afișări
Imaginea articolului Kelemen Hunor demisionează din Guvern. UDMR rămâne la guvernare

Kelemen Hunor (Imagine: Marius Dumbraveanu/Mediafax Foto)

Anterior, surse participante la reuniunea UDMR de la Cluj declaraseră pentru MEDIAFAX că Uniunea rămâne la guvernare, iar Kelemen Hunor renunţă la funcţiile din Guvern.

Kelemen Hunor a spus, în conferinţa de presă susţinută la finalul Consiliului Permanent al UDMR, că a fost o discuţie lungă, iar părerile au fost împărţite, dar că în cele din urmă s-a ajuns la concluzia ca UDMR să rămână la guvernare, dar el să se retragă din funcţiile deţinute în Executiv.

”Cunoscând acest compromis adoptat de premierul Victor Ponta şi de mine (n.r. - privind iniţiativa cetăţenească referitoare la minorităţi), s-a ajuns la concluzia că UDMR rămâne în guvernare. Eu o să mă retrag în zilele următoare din funcţia de ministru al Culturii şi din funcţia de vicepremier”, a anunţat Kelemen Hunor, precizând că este ”un lucru absolut normal şi absolut firesc”.

”Nu pot să fiu şi în Guvern şi parte a procesului (n.r. - procesul de la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene) din partea iniţiatorilor”, a adăugat Kelemen, precizând că această soluţie a fost agreată şi de colegii săi din Consiliul Permanent al UDMR.

Surse participante la reuniunea UDMR declaraseră anterior pentru MEDIAFAX că varianta adoptată în final a fost adusă în discuţie de senatorul UDMR Verestoy Attila. Acesta declarase, vineri dimineaţă, la RFI, că susţine rămânerea Uniunii la guvernare, dar că liderul organizaţiei, Kelemen Hunor, are opţiunea personală a demisiei din Guvern, ceea ce nu implică automat şi plecarea UDMR din Executiv.

Şedinţa Consiliului Permanent al UDMR de la Cluj a început în jurul orei 11.30 şi s-a terminat după ora 15.00.

La sosire, fostul preşedinte al UDMR Marko Bela declara că el se pronunţă pentru ”o bună colaborare şi pentru interese reciproce de a colabora”, iar senatorul Verestoy Attila spunea că ”participarea la guvernare este în interesul comunităţii maghiare, al stabilităţii şi al majorităţii”.

La rândul său, preşedintele UDMR Sălaj, Seres Denes, afirma că nu crede că balanţa înclină spre ieşirea de la guvernare, ”existând atât puncte pozitive, cât şi negative”.

Preşedintele Organizaţiei de Femei a UDMR, Biro Rozalia, care este şi preşedinte al CRU, spunea că va vota pentru o reprezentare eficientă a UDMR în Guvernul României.

De la şedinţă a absentat vicepreşedintele politic al UDMR, Laszlo Borbely.

Consiliul Permanent al UDMR este organismul de conducere al Uniunii care se întruneşte între două şedinţe ale Consiliului Reprezentanţilor Unionali (CRU), iar din acesta fac parte peste 30 de membri ai conducerii Uniunii, între care liderul UDMR, Kelemen Hunor, vicepreşedintele politic Laszlo Borbely, secretarul general Kovacs Peter, dar şi preşedintele Organizaţiei de Femei, Biro Rozalia, preşedintele Consiliului Naţional al Primarilor şi Consilierilor UDMR, Borboly Csaba, parlamentari şi demnitari maghiari din administraţia publică locală.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici