Kelemen: Nu suntem de acord cu asumarea răspunderii pe regionalizare, ar fi cea mai mare greşeală

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, spune că Uniunea nu este de acord cu adoptarea Legii de înfiinţare a regiunilor prin angajarea răspunderii pentru că nu se poate ocoli o dezbatere parlamentară pe o temă care vizează fiecare cetăţean şi ar reprezenta "cea mai mare greşeală a coaliţiei".

436 afișări
Imaginea articolului Kelemen: Nu suntem de acord cu asumarea răspunderii pe regionalizare, ar fi cea mai mare greşeală

Kelemen: Nu suntem de acord cu asumarea răspunderii pe regionalizare, ar fi cea mai mare greşeală (Imagine: Cristina Nichitus/Mediafax Foto)

Kelemen Hunor a declarat, vineri, corespondentului MEDIAFAX, că o asumare a răspunderii pe reorganizarea regiunilor ar fi "cea mai mare greşeală a actualei coaliţii".

"Nu suntem de acord cu asumarea răspunderii, dacă vom ajunge, cumva, până acolo, după amendarea Constituţiei, pentru că nu se poate ocoli o dezbatere parlamentară. Nu vorbim aici de legea privind proprietăţile confiscate, care vizează un segment din societate, ci de legea privind înfiinţarea regiunilor, unde fiecare om este vizat. Din acest punct de vedere cred că nu ai voie nici legal, nici moral să eviţi dezbaterea parlamentară. Nu am susţinut această modalitate nici în 2011, când PDL a încercat să facă această formă de adoptare a legii, nu o vom susţine nici acum. Din punctul nostru de vedere, ar fi cea mai mare greşeală a actualei coaliţii o asumare pe reorganizarea regiunilor", a spus Kelemen.

Potrivit acestuia, UDMR susţine organizarea unui referendum înainte de dezbaterea în Parlament a Legii de înfiinţare a regiunilor, iar oamenii să fie întrebaţi dacă sunt de acord ca judeţul din care fac parte să aparţină unei regiuni.

"Noi considerăm că este nevoie de un referendum, când vorbim de limitele unităţilor administrativ - teritoriale, şi nu trebuie să îţi fie frică de oameni, să mergi să îi întrebi cum văd ei şi ce cred ei despre aceste regiuni. În fiecare judeţ, oamenii trebuie să fie întrebaţi, dacă vor, de exemplu, cei de la Bihor să fie în aceeaşi regiune cu Clujul, dacă Covasna vrea cu Alba, dacă Vrancea vrea cu Constanţa. Trebuie un referendum şi abia după referendum se poate trece la o dezbatere parlamentară şi la adoptarea legii", a afirmat Kelemen Hunor.

Preşedintele UDMR a adăugat că există şi angajamente asumate de Guvern - Charta autonomiei locale şi regionale şi Convenţia cadru privind protecţia minorităţilor etnice - unde apar articole referitoare la necesitatea organizării unui referendum.

"În prealabil trebuie să îi consulţi pe cetăţeni", a spus Kelemen.

Întrebat dacă ar exista suficient timp până la sfârşitul anului şi pentru organizarea unui referendum legat de regiuni, liderul UDMR a răspuns că ar fi timp, dacă autorităţile se organizează şi dacă au voinţa de a face lucrurile aşa cum trebuie.

"Dacă nu, atunci poţi să tragi de timp şi, în ultima clipă, să spui că nu mai avem vreme să facem nimic şi trebuie să facem prin OUG, prin asumare, prin nu ştiu ce altă modalitate decât o dezbatere. Dacă asta e dorinţa, sigur, se poate ajunge într-o situaţie când spui că se apropie anul 2014 şi nu mai contează. Un lucru trebuie să mai spunem răspicat, dacă acum facem, cumva, o greşeală, dacă introducem regiuni administrative fără să facem o consultare, fără să facem o dezbatere, fără să fie gândită foarte bine, stricăm şi mai tare ce s-a stricat la sfârşitul anilor '90 prin aceste regiuni de dezvoltare care au demonstrat că nici în perioada de pre-aderare, nici post-aderare nu au reuşit să aducă o dezvoltare corectă şi armonioasă între judeţe şi între regiuni", a adăugat Kelemen.

Acesta a mai declarat că, până la regionalizare şi regiuni administrative, mai trebuie trecut "un hop important", respectiv amendarea Constituţiei şi referendumul prin care se aprobă amendarea Constituţiei pentru că, în acest moment, în Legea fundamentală nu figurează posibilitatea de a înfiinţa alte unităţi administrativ teritoriale decât judeţele.

"Noi nu susţinem nici măcar ideea de a transforma regiunile de dezvoltare economică în regiuni administrative din mai multe motive. Trebuie să explicăm oamenilor de ce nu este bine să mai facem un nivel birocratic între judeţe şi Guvern. Asta înseamnă mai mulţi angajaţi, mai mulţi bani pe care trebuie să îi plătească fiecare om, deci cheltuielile publice cresc, iar deciziile se duc mai departe de la fiecare om, va fi de fapt o recentralizare. Încet - încet, judeţele vor fi golite şi toată ţara va fi controlată de 8 - 12 persoane, inclusiv administraţiile locale şi, din acest punct de vedere, cei care se gândesc doar la putere, cei care se gândesc doar în logica păstrării puterii şi la concentrarea puterii în mâna câtorva persoane, sunt interesaţi de acest lucru. Lumea trebuie să ştie că nu va fi în beneficiul populaţiei", a conchis Kelemen Hunor.

Legea de înfiinţare a viitoarelor regiuni ar putea fi adoptată prin angajarea răspunderii Guvernului, în luna noiembrie, după ce va avea loc modificarea Constituţiei, a declarat, vineri, vicepremierul Liviu Dragnea.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici