Kelemen: Voi cere în coaliţie ca restituirea în natură a imobilelor să fie reintrodusă în legislaţie

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a afirmat, sâmbătă, referindu-se la o declaraţie a ministrului Finanţelor Publice despre proprietăţile naţionalizate, că va cere în coaliţie ca restituirea în natură a imobilelor să fie reintrodusă în legislaţie.

513 afișări
Imaginea articolului Kelemen: Voi cere în coaliţie ca restituirea în natură a imobilelor să fie reintrodusă în legislaţie

Kelemen Hunor (Imagine: Ovidiu Micsik/Mediafax Foto)

Întrebat, sâmbătă, într-o conferinţă de presă la Cluj, de corespondentul MEDIAFAX, despre declaraţia ministrului Finanţelor Publice, Bogdan Drăgoi, potrivit căreia plata integrală exclusiv prin bani pentru proprietăţile naţionalizate de comunişti ar însemna un efort bugetar estimat la 70 de miliarde de lei (16 miliarde de euro), din care mai mult de jumătate ar reveni cultului romano-catolic, Kelemen a spus că va cere în coaliţie ca restituirea în natură să fie reintrodusă în legislaţie.

Preşedintele UDMR a afirmat că nu este de acord cu eliminarea din legislaţie a restituirii în natură a imobilelor acolo unde dosarele sunt complete şi imobilele se pot restitui.

Potrivit lui Kelemen, CEDO a dat, anul trecut, o hotărâre care obligă România să găsească o soluţie unitară pentru restituirea imobilelor în 18 luni, perioadă care expiră în iulie.

"România a adoptat o legislaţie permisivă pe care noi am susţinut-o şi care prevede restituirea in integrum şi în natură acolo unde se poate. Aceasta a fost aplicată şi multe imobile au fost restituite, dar au fost şi cazuri unde nu s-a putut şi foştii proprietari sau moştenitori sau cetăţeni au venit cu dosare contrafăcute. Anul trecut, CEDO a dat o hotărâre care obligă România să găsească o soluţie unitară pentru restituirea imobilelor în 18 luni, perioadă care expiră în iulie. Există un proiect în dezbatere publică despre care vom mai discuta în coaliţie şi Guvern. Nu pot fi de acord să scoatem din legislaţie restituirea imobilelor în natură acolo unde dosarele sunt complete şi unde se pot restitui imobilele. Vom milita în coaliţie ca până la sfârşitul dezbaterilor publice, restituirea în natură să fie reintrodusă, fiindcă aceste imobile pot şi trebuie retrocedate şi degrevezi şi bugetul statului de la plata unor despăgubiri", a spus Kelemen.

Potrivit acestuia, ar trebui făcută şi o analiză despre ceea ce s-a întâmplat în ultimii trei ani, când nu s-au dat nici despăgubiri, nici nu s-au luat decizii privind restituirea imobilelor în natură, "ci s-au dat o grămadă de bani pe consultanţă".

"Nu ştiu cine a făcut şi cum s-au cheltuit aceşti bani, dar trebuie verificat şi acest lucru. Poziţia noastră este că restituirea in integrum trebuie să rămână în lege şi va exista o plafonare, nu ştiu la ce procent şi la ce sumă, vedem până la sfârşitul dezbaterii publice ce se va contura. Plafonarea sumelor va fi la 15 sau 25 la sută, nu ştiu acum, trebuie să vedem cât îşi permite statul român şi în ce perioadă să plătească aceste sume. Plafonarea va trebui acceptată, dar nu ştiu care va fi procentul", a conchis preşedintele UDMR.

Ministrul Finanţelor Publice, Bogdan Drăgoi, declara, pentru MEDIAFAX, că plata integrală exclusiv prin bani pentru proprietăţile naţionalizate de comunişti ar însemna un efort bugetar estimat la 70 de miliarde de lei (16 miliarde de euro), din care mai mult de jumătate ar reveni cultului romano-catolic, care a depus cereri pentru 88.000 de imobile.

"Pe lângă partea de acceptanţă la CEDO, avem o problemă financiară. Titlurile distribuite de ANRP impactează pe deficitul bugetar ESA, iar plăţile în bani impactează imediat pe deficitul în cash. Am găsit soluţia cu 15% din valoarea imobilelor pentru că statul nu-şi permite mai mult de atât", spunea Bogdan Drăgoi.

Oficialul MFP arăta că fără aplicarea unei astfel de soluţii CEDO va trece la acceptarea imediată a solicitărilor depuse de cetăţenii români, iar autorităţile estimează toate aceste procese ar putea fi soluţionate în termen de 5 ani, ceea ce va avea un impact foarte puternic asupra deficitului bugetar, cel puţin pe ESA.

În ceea ce priveşte eliminarea restituirii în natură, Drăgoi a arătat că prin menţinerea acestei forme de despăgubire s-ar fi creat un tratament discriminatoriu, întrucât persoanele care puteau recupera imobilele în natură erau despăgubite integral, în timp ce pentru despăgubirile în bani s-a propus limitarea la 15% din valoare.

Guvernul vrea să limiteze la 15% din valoarea reală a bunului în cazul despăgubirilor care vor fi plătite de stat foştilor proprietari pentru proprietăţile naţionalizate şi să elimine posibiliatate restituirii în natură. De asemenea, plata se va face eşalonat pe o perioadă între 10-12 ani, termenul de depunere a dosarului fiind unul de decădere şi stabilit la maximum 90 zile.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici