Video Iohannis, DISCURS în PE: Românii şi-au făcut auzită vocea când au trebuit să apere statul de drept/ Juncker, mesaj pentru România: Trebuie consens naţional pe lupta anticorupţie - VIDEO

Preşedintele României, Klaus Iohannis, participa marţi, la Strasbourg, la dezbaterea organizată de Parlamentul European (PE) privind viitorul Uniunii Europene, în cadrul căreia va susţine o alocuţiune referitoare la viziunea României privind viitorul UE. La finalul alocuţiunii şefului statului român, Jean Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene, a transmis un mesaj pentru Guvernul şi Parlamentul de la Bucureşti, şi anume, că e nevoie de consens pe statul de drept şi lupta anticorupţie, pentru a nu fi efecte negative pe aderarea la Schengen.

2215 afișări

Şeful statului român a afirmat marţi, în plenul Parlamentului European, că "Europa cu două viteze" nu este o soluţie, iar Europa trebuie să arate că este unită şi nu lasă niciun cetăţean în urmă.

"Este un privilegiu să mă aflu în Parlamentul European. Vă mulţumesc pentru invitaţia de a participa la dezbaterea privind viitorul UE. Uniunea a fost marcată de provocări multiple care ne-au testat unitatea, de la criza economică, a migraţiei, atacurile teroriste. A fost un deceniu în care UE a trebuit să înveţe să se adapteze din mers. Ne uneşte identitatea europeană, bazată pe principii, valori, iar aceste valori comune trebuie mereu redescoperite, reapreciate şi repuse în valoarea, pentru că universalitatea valorilor stă în caracterul lor regerenator", a declarat Klaus Iohannis, în Parlamentul European.

Preşedintele a declarat că este nevoie de o Europa cu o singură inimă, care nu lasă niciun cetăţean în urmă.

"Parcurgem un nou capitol. Pledez ferm pentru unitate, coeziune, solidaritate şi pengtru calea europeană comună în eforturile de consolidare a propiectului european. Cheia centrală trebuie să rămână unitatea.Uniunea Europeană este un proieect evolutiv, noile realităţi impun o dezvoltare şi în niciun caz o repunere în discuţie a principiilor fundamnetale. O Uniune puternică nu avem nevoie să fie creată în detrimentul unităţii. Avem nevoie de o Uiune care nu lasă în spate niciun cetăţean european. Din acest punct de vedere o Europă cu două viteze nu poate reprezenta o soluţie",a mai spus Iohannis.

Iohannis: Românii şi-au făcut auzită vocea când au trebuit să apere statul de drept

Preşedintele Klaus Iohannis a făcut, marţi, în discursul din Parlamentul European, referire la protestele din ultimul an de la Bucureşti, spunând că tânăra generaţie şi-a făcut auzită vocea când a trebuit să "apere statul de drept".

"2018 este Centanarul României moderne, care înseamnă nu atât analize retrospective, cât mai ales proiecţii spre viitor. Am învăţat lecţii importante, trecând prin perioade nefericite, iar lecţia democraţiei este dintre cele mai importante, de aceea apreciem valorile familiei europene. Din acest motiv, România este profund ataşată proiectului european", a spus Klaus Iohannis.

Preşedinte a făcut referire la protestele, în special pe legile justiţiei, care au avut loc în ultimul an şi jumătate.

"Avem o societate dinamică, suntem o democraţe tânără care are resursele pentru a se perfecţiona. Românii sunt contectaţi activ la valorile civice. Au făcut-o cât se poate de clar acest lucru şi şi-au făcut auzită vocea când au trebuit să apere statul de drept. Este ambiţia de a depăşi orice obstacol pentru a rămâne puternic ancoraţi în familia europeană. Tânăra generaţie crede în Europa", a mai spus Iohannis.

Juncker, mesaj pentru Parlament şi Guvern: Trebuie consens naţional pe lupta anticorupţie

Jean Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene, a declarat marţi, în Parlamentul European, că are un mesaj pentru Guvernul şi Parlamentul de la Bucureşti, şi anume, că e nevoie de consens pe statul de drept şi lupta anticorupţie, pentru a nu fi efecte negative pe aderarea la Schengen.

"România nu este o ţară neutră, ci faţă de care am sentimente profunde. Poporul român s-a integrat într-o stare de complictate europenaă ca şi cum ar fi un stat fondator. România este un furnizor de stabilitate şi nu consumator de stabilitate. (...) România s-a clasat printre primii europeni şi aş lua un exemplu. România a avut prima iniţiativă de a lansa un Parchet anticorupţie-DNA, alţii nu au avut curajul. România, printre primii care au spus <<da>> instalării unui brevet european. Alţii nu", a spus Jean Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene, în Parlamentul European.

Acesta a transmis şi un mesaj Guvernului de la Bucureşti, spunând că lipsa unui acord pe statul de drept ar putea afecta aderarea ţării la Spaţiul Schengen.

"15 iulie 2014. De atunci pledez ca România să devină parte din Spaţiul Schengen şi îmi doream să obţinem asta înainte de finalul mandatului acestei comisii. Doresc să atrag atenţia către Guvern şi Parlament, nu trebuie pus în pericol acest lucru prin luare de distanţă faţă de principiile statului de drept şi dorinţa mea e înainte de preşedinţia Consiliului UE a României să se ajungă la un consens naţional pe lupta împotriva corupţiei. Altfel, Comisiei îi va fi greu să adopte în acord recomandările specifice în ceea ce priveşte spaţiul Schengen", a mai spus preşedintele CE.

Frans Timmermans, prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, a exprimat preocupare, la începutul lunii, într-un alt plen al Parlamentului European, în legătură cu reformarea legilor justiţiei în România.


”Preşedintele României, Klaus Iohannis, va participa marţi, 23 octombrie a.c., la Strasbourg, la dezbaterea organizată de Parlamentul European (PE) privind viitorul Uniunii Europene. Cu acest prilej, preşedintele Klaus Iohannis va susţine o alocuţiune referitoare la viziunea României privind viitorul Uniunii Europene”, se arată într-un comunicat de presă al Administraţiei Prezidenţiale remis MEDIAFAX.

Începând cu ora 11:30, Klaus Iohannis va susţine alocuţiunea în cadrul dezbaterii în plenul Parlamentului European privind viitorul Europei.

Potrivit sursei citate, participarea preşedintelui României la acest eveniment are loc în contextul seriei de dezbateri privind viitorul Uniunii Europene, la care sunt invitaţi şefii de stat şi guvern din statele membre ale Uniunii.

”Această iniţiativă a fost lansată în ianuarie 2018 şi va continua până la sfârşitul mandatului actualului Parlament European, în mai 2019. În cadrul dezbaterii din plen, vor mai susţine intervenţii preşedintele Parlamentului European, Antonio Tajani, preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, precum şi liderii grupurilor politice din Parlamentul European”, se mai arată în comunicat.

Cu ocazia vizitei la Strasbourg, mai informează Preşedinţia, şeful statului va avea o întrevedere, marţi, la ora 11:00, cu Preşedintele Pamentului European, Antonio Tajani. La ora 14:00, Klaus Iohannis va susţine o declaraţie de presă comună cu Preşedintele PE.

De asemenea, Klaus Iohannis va participa, începând cu ora 14:30, la o întâlnire de lucru alături de preşedintele Parlamentului European, preşedintele Comisiei Europene, reprezentantul Preşedinţiei austriece la Consiliul Uniunii Europene şi liderii grupurilor politice din PE.

Vizita la Strasbourg a şefului statului se va încheia prin întâlnirea cu preşedintele Grupului PPE din Parlamentul European, domnul Manfred Weber.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici