Legea aleşilor-funcţionari: UNPR face pasul înapoi, PSD susţine proiectul, PNL se opune

Proiectul de lege care le dă voie parlamentarilor să devină funcţionari publici, la terminarea mandatului, fără concurs, este susţinut de PSD, în timp ce PNL se opune, iar UNPR a început să facă pasul înapoi, prin retragerea semnăturilor.

992 afișări
Imaginea articolului Legea aleşilor-funcţionari: UNPR face pasul înapoi, PSD susţine proiectul, PNL se opune

Legea aleşilor-funcţionari: UNPR face pasul înapoi, PSD susţine proiectul, PNL se opune (Imagine: Maran Croitoru/ Arhiva Mediafax Foto)

Liderul senatorilor UNPR, Haralambie Vochițoiu, a decis să îşi retragă semnătura, iar exemplul lui ar putea fi urmat şi de ceilalţi nouă semnatari ai proiectului, din partea UNPR.

”Acel proiect de lege, care nu-mi aparţine, dar pe care l-am semnat şi eu, dacă conţine vreun privilegiu pentru parlamentari, atunci eu îmi retrag semnătura de pe acest proiect de lege (...) Nu au fost semnături de grup, nu a fost o decizie politică. A fost o chestiune sporadică, a fost o decizie a fiecăruia. Luni îmi voi retrage semnătura de acolo, pentru că nu vreau ca numele meu să fie asociat cu vreun privilegiu pentru parlamentari. Nu am avut niciodată privilegii, am luptat mereu pentru ceea ce am realizat şi nu vreau ca numele meu să fie asociat cu vreun privilegiu. Am văzut reacţiile din spaţiul public şi vreau să vă spun că pentru mine contează foarte mult părerea celor care, la un moment dat, au avut încredere în mine”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Haralambie Vochiţoiu, cel care iniţial se arăta în favoarea proiectului de lege.

De asemenea, PNL nu susţine proiectul. Preşedintele Comisiei Juridice din Senat, Cătălin Boboc, a explicat, pentru MEDIAFAX, că nu va susţine proiectul legislativ, motivând că acesta ar aduce ”privilegii pentru parlamentari”.

"PNL, în general, nu doar în cazul ăsta, a respins orice fel de favoristisme, orice fel de măsuri care separă cetăţenii de în cetăţeni de rangul I şi ragul II. Ca atare, cu siguranţă nu vom susţine un astfel de demers. Sunt nişte reguli clare, funcţionarii sunt funcţionari, funcţionează pe legea lor. Ca să fi funcţionar trebuie să îndeplineşti anumite condiţii, oamenii dau examen, nu poate să vină cineva, care, bun, poate că a trecut prin nişte experienţe în Parlament, dar nu poate veni să aibă drept de preempţiune (...) Eu am văzut cine a iniţiat acest proiect şi, după părerea mea, este iniţiativa unor parlamentari care nu mai au prea multe speranţe să câştige un nou mandat. Provin din partide pe cale de desfiinţare şi cred că din motivul acesta au propus, dar una este să vrei, însă mai este foarte mult până ca această iniţiativă să devină lege.

Proiectul iniţiat de senatorul PSD Florinel Butnaru şi semnat de 37 de senatori este susţinut de socialădemocraţi, care argumentează că experienţa de patru ani în legislativ îi califică direct pe foştii parlamentari pentru a deveni înalţi funcţionari publici.

”Pe argumentaţie, mi s-a părut logică, ţinând cont de faptul că înalţii funcţionari publici, în general, care intră în categoria prefecţilor, în principal, sau subprefecţi sunt implicaţi în probleme de aplicare a legislaţiei sau de cunoaştere a legislaţiei. Asta nu înseamnă, în mod imperativ, că propunerea ar duce la situaţia în care în mod automat, după terminarea mandatului, un parlamentar, dacă acest proiect de lege ar trece, devine imediat înalt funcţionar public. Tot ar trebui să treacă prin furcile caudine ale selecţiei”, a declarat, pentru MEDIAFAX, senatorul PSD, Petru Filip.

Petru Filip consideră că n-ar fi corect ca acest proiect să fie interpretat ca unul ce aduce privilegii parlamentarilor. ”M-am gândit şi la chestiunea asta. Acum, interpretările sunt şi în zona în care, nu ştiu, un parlamentar strănută sau tuşeşte, oare de ce strănută, nu e vorba de un tratament pe care îl primeşte după terminarea mandatului. M-am gândit că vor fi interpretări asupra unui avantaj pe care şi l-ar genera parlamentarii, dar nu cred că asta este varianta”, a mai precizat Filip, care se află printre semnatarii proiectului.

Un alt semnatar al proiectului, senatorul PSD, Niculae Bădălău, a susţinut că Parlamentul ”schimbă perspectiva”, iar un parlamentar are suficientă experienţă pentru a lucra ca înalt funcţionar public.

”Am considerat şi cred că este normal ca un parlamentar care a activat patru ani în Parlamentul României, acumulează o experienţă care cu siguranţă că poate fi folosită, în continuare, în slujba cetăţeanului, ca funcţionar public. Atâta timp cât este parlamentar, el este privat de dreptul de a da examen şi aşa mai departe, dar nu uitaţi că parlamentarul merge în comisii, ia decizii legislative timp de patru ani. Am considerat că el capătă o experienţă care poate fi folosită în continuare. Discutăm despre un principiu, nu discutăm despre o persoană. Dacă ai fost patru ani în Comisia Juridică sau în orice altă comisie, e clar că ai acumulat o anumită experienţă mult peste cea a unui înalt funcţionar public (...) Cu siguranţă că totul este interpretabil, dar nu în sensul ăsta a fost promovat proiectul ăsta”, a declarat Bădălău.

Senatorul PSD Ioan Iovescu susţine proiectul de lege, deşi în cazul său nu s-ar aplica, pentru că nu are studii superioare.

”Prin această iniţiativă, noi nu mai facem acel curs care se face pentru a deveni înalt funcţionar public, cel puţin aşa mi-au explicat colegii. Mi se pare că este Ok aşa, ca experienţa dintr-un mandat de parlamentar să poată să elimine acel curs care, vă rog să mă credeţi, eu am făcut cursuri, am fost instructor şi sunt tot felul de cursuri care se face doar ca să-ţi ia banii, mare lucru nu te alegi cu ele. Nu cred că prin legea asta eu voi fi, automat, un înalt funcţionar public în defavoarea altuia care este mai calificat ca mine. În cazul meu nici nu se pune problema, pentru că n-am studii superioare”, a declarat Ioan Iovescu, pentru MEDIAFAX.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici