Macovei: Ambasadorul Gitenstein are dreptul să facă aprecieri despre procurorul-şef al DNA

Ambasadorul Gitenstein "are tot dreptul" să facă aprecieri la adresa procurorului-şef al DNA, pentru că Departamentul de Stat al SUA a "finanţat" atât DIICOT, cât şi DNA şi este interesat de ce se întâmplă cu această "investiţie", a declarat, duminică, vicepreşedintele PDL Monica Macovei.

291 afișări
Imaginea articolului Macovei: Ambasadorul Gitenstein are dreptul să facă aprecieri despre procurorul-şef al DNA

Monica Macovei (Imagine: Stefan Micsik/Mediafax Foto)

Macovei a precizat că ambasadorul SUA în România şi-a arătat aprecierea faţă de procurorul-şef al DNA Daniel Morar, nefiind pentru prima dată când o face şi a apreciat că Mark Gitenstein are tot dreptul să facă astfel de comentarii.

"Da, are tot dreptul ambasadorul american sau alţi ambasadori să facă astfel de comentarii, pentru că SUA, Departamentul de Stat, a finanţat atât DIICOT, cât şi DNA, adică parchetele specializate pe crimă organizată şi corupţie. Sigur că-i interesează ce se întâmplă cu investiţia lor, în sens de eficienţă. Doi: au investitori străini. Investorii străini sunt interesaţi să nu fie corupţie în România. Cine luptă cu corupţia din România, la nivel de investigaţii? DNA. Deci e firesc şi normal să fie îngrijorat şi să-şi spună părerea cu privire la cum e condus DNA, dacă e condus eficient împotriva corupţiei sau nu", a explicat vicepreşedintele PDL.

Europarlamentarul PDL a reamintit un moment din 2007, când ministrul al Justiţiei era Tudor Chiuariu, care a încercat "să-l dea jos pe Ţuluş, un şef de secţie la DNA" şi atunci au "sărit" ambasadorii olandez, britanic, american, care au mers la CSM şi au făcut declaraţii publice împotriva cererii ministrului Justiţiei.

"Îi interesează pe toţi corupţia, repet, cel puţin pentru motivul că au investiţii străine în România, că vor să aducă investitori care sunt opriţi de corupţie. Deci, da, vor fi mereu interesaţi de cine conduce instituţiile anticorupţie şi de eficienţa acestor investiţii", a adăugat vicepreşedintele PDL.

Ambasadorul SUA în România, Mark Gitenstein a declarat, într-un interviu la TVR Info, că va discuta cu noul ministru al Justiţiei, Titus Corlăţean despre o eventuală numire a lui Daniel Morar ca procuror general, reiterând că îl consideră pe acesta o persoană cu "integritate şi credibilitate" şi că, dacă acesta nu va ajunge la conducerea Parchetului, atunci speră că va fi găsită o persoană de acelaşi nivel.

Ambasadorul american a mai spus că "vorbeşte sporadic" cu europarlamentarul PDL Monica Macovei şi o consultă în chestiuni legate de sistemul de justiţie, chiar dacă nu poate spune că întâlnirile cu aceasta sunt "constante".

"Vorbim sporadic. Nu avem întâlniri constante. Atunci când am întrebări legate de sistemul de justiţie, discut cu multe persoane din această ţară, printre care şi Monica. Respect foarte mult părerile ei, la fel şi Guvernul SUA. A vizitat Statele Unite, atât în timpul mandatului de ministru al Justiţiei, cât şi după, şi este foarte respectată în SUA", a mai afirmat ambasadorul.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici