Mandatul lui Iohannis de la Consiliul European care începe mâine la Bruxelles: UE trebuie reformată. Drepturile românilor, apărate cu "fermitate"

Preşedintele Klaus Iohannis va merge la Consiliul European în perioada 28 – 29 iunie, unde va susţine "necesitatea regândirii proiectului european" şi contracararea curentelor naţionaliste pentru a fi evitat un proces similar celui din Marea Britanie, pledând şi pentru drepturile românilor din Regat

1260 afișări
Imaginea articolului Mandatul lui Iohannis de la Consiliul European care începe mâine la Bruxelles: UE trebuie reformată. Drepturile românilor, apărate cu "fermitate"

Mandatul lui Iohannis de la Consiliul European care începe mâine la Bruxelles: UE trebuie reformată. Drepturile românilor, apărate cu "fermitate" (Imagine: Codrin Prisecaru/ Arhiva Mediafax Foto)

"Preşedintele României se va pronunţa pentru necesitatea regândirii proiectului european. Astfel, va sublinia că recâştigarea încrederii populaţiei în viabilitatea Uniunii Europene este absolut esenţială, precum şi contracararea oricăror curente naţionaliste, extremiste, anti-europene, pentru a evita repetarea unui astfel de proces şi în cazul altor state membre ale Uniunii", potrivit unui comunicat de presă emis luni de Administraţia Prezidenţială.

Iohannis va milita pentru drepturile românilor din Marea Britanie. "Referitor la procesul de negociere pe care îl va implica ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, şi la care România va lua parte, şeful statului va sublinia că România va apăra cu fermitate menţinerea egalităţii de drepturi între toţi cetăţenii Uniunii, inclusiv în ceea ce priveşte drepturile românilor care locuiesc şi lucrează în Marea Britanie", potrivit sursei citate.

De asemenea, România "va rămâne ataşată proiectului european şi deplin angajată în ceea ce priveşte consolidarea şi adâncirea acestuia pe mai departe", potrivit susei citate. În ceea ce priveşte migraţia, România îşi menţine poziţia, potrivit căreia trebuie implementat acordul cu Turcia.

Legat de aspectele economice, actualul Consiliu European va marca încheierea Semestrului European 2016, un instrument pentru coordonarea politicilor economice şi structurale de la nivelul Uniunea Europeană şi vor fi aprobate recomandările specifice de ţară.

În cadrul discuţiilor referitoare la relaţiile externe ale Uniunii Europene va fi prezentată Strategia Globală pentru politica externă şi de securitate a Uniunii Europene. De asemenea, liderii statelor membre vor discuta cu privire la cooperarea UE - NATO, ţinând cont şi de apropierea Summitului NATO de la Varşovia din luna iulie.

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat vineri cu, după ce se va întoarce de la Bruxelles, va avea o nouă rundă de consultări cu premierul şi partidele parlamentare, pentru a le prezenta concluziile Consiliului European.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici