Mănescu: Voi propune în PE ca România să fie obligată să acceseze corect fondurile UE

Europarlamentarul liberal Ramona Mănescu a declarat, duminică, într-o conferinţă de presă, că va propune în PE, în Comisia de Dezvoltare Regională, ca România să fie obligată să ia măsuri de accesare corectă a fondurilor europene.

43 afișări
Imaginea articolului Mănescu: Voi propune în PE ca România să fie obligată să acceseze corect fondurile UE

Mănescu: Voi propune în PE ca România să fie obligată să acceseze corect fondurile UE (Imagine: Shutterstock)

Mănescu a precizat că este iminent faptul că România va pierde foarte mulţi bani din cei 20 de miliarde de Euro alocaţi pe fonduri structurale, ea arătând că, până acum, la beneficiari, din această sumă a ajuns doar 3%.

"România stă cel mai prost din punctul de vedere al absorbţiei acestor fonduri. Pentru Comisia Europeană şi pentru statele membre e deosebit de îngrijorător şi crează premisele ca România să piardă banii pe perioada de programare 2014-2020, dar, mai rău, ca toate statele membre să piardă fonduri alocate prin politica de coeziune a UE, pt că, aşa cum arată, performanţa României reprezintă principalul argument ca în următorul buget banii alocaţi politicii de coeziune să fie mai puţini. Nimeni nu doreşte acest lucru la nivelul Parlamentului European şi Comisiei Europene", a spus Mănescu.

Ea a precizat că singurul lucru care poate fi făcut este ca, de acord cu CE, să propună în PE, în Comisia de dezvoltare regionale, ca o măsură execepţională, ca România să fie obligată să îşi rezolve de urgenţă această problemă.

Mănescu a precizat că va propune adoptarea următoarelor măsuri: modificarea legislaţiei naţionale privind eligibilitatea, ceea ce implică rabursarea rapidă a TVA către beneficiar, declararea costurilor eligibile pe baze forfetare, simplificarea ghidului general şi cel al solicitantului, în sensul ca acest ghid să cuprindă doar criteriile impuse de CE.

"E supărător pentru doamna Udrea că nu o să poată da bani pentru sălile de sport şi primării portocalii", a spus Mănescu. Ea a arătat că va propune şi standardizarea procedurilor de achiziţii publice, dar şi renunţarea la aplicarea procedurii de achiziţii publice şi IMM-urilor.

"S-au obişnuit să facă caietele de sarcini după chipul şi asemănarea firmelor care trebuie să câştige licitaţiile. Asta îi va incomida (pe membrii Guvernului, n.r.) (...) Probabil că, luând aceste măsuri, doamna Udrea va dormi şi mai puţin, şi probabil tot Guvernul, pentru că vor trebui să dea explicaţii şi să facă ce au de făcut", a spus Mănescu.

Ea a precizat că prima întâlnire în cadrul Comisei va avea loc pe 12 aprilie, la aceasta urmând a fi prezent şi ministrul de resort Elena Udrea. "Va fi prezentă şi doamna Udrea şi atunci va trebui să dea raportul comisiei despre performanţele minunate ale ministerului. Vom discuta şi despre raportul misiunii de monitorizare pe care am avut-o anul trecut în România, vom discuta de acel raport, care nu e favorabil doamnei Udrea", a mai spus Mănescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici