Mesaj dur transmis de Băsescu "diviziei de lichele din presă" şi magistraţi: Justiţia trebuie apărată de cei care fac injustiţie în justiţie. Cei care au dispus arestarea preventivă pentru cei achitaţi trebuie arestaţi

Fostul preşedinte Traian Băsescu a transmis, într-un mesaj pe Facebook, un mesaj dur adresat jurnaliştilor care îi impută faptul că duce o luptă împotriva justiţiei. El subliniază că, în 2016, 100 de persoane anchetate de DNA au fost achitate, după ce au executat 3000 de zile de arest preventiv, iar procurorii şi judecătorii care au dispus arestarea preventivă a acestora ar trebui arestaţi pentru abuz de putere şi pentru că au distrus destine şi cariere.

4308 afișări
Imaginea articolului Mesaj dur transmis de Băsescu "diviziei de lichele din presă" şi magistraţi: Justiţia trebuie apărată de cei care fac injustiţie în justiţie. Cei care au dispus arestarea preventivă pentru cei achitaţi trebuie arestaţi

Mesaj dur transmis de Băsescu "diviziei de lichele din presă": Justiţia trebuie apărată de cei care fac injustiţie în justiţie (Imagine: Andreea Alexandru/ Arhiva Mediafax Foto)

"(...) în achitările din dosarele DNA de anul acesta, peste 100 de oameni au fost achitaţi. Aceştia au făcut peste 3000 zile de arest preventiv. Cred că procurorii care au cerut arestarea preventivă pentru aceşti oameni ar trebui să fie imediat arestaţi pentru abuz de putere sau pentru abuz în serviciu, pentru că au falsificat probe. Ei trebuie arestaţi imediat alături de judecătorul care a încuviinţat arestarea. Aşa ar fi drept pentru că au distrus destine şi cariere pentru că aşa au vrut ei să apară la televizor că fiind luptători anticorupţie", a comentat fostul şef de stat, pe Facebook, răspunzând unor întrebări legate de o postare a sa pe tema justiţiei şi a "diviziei de lichele din presă".

Băsescu mai reafirmă că prezumţia de nevinovăţie este esenţială într-un stat de drept şi susţine că până şi un criminal are dreptul la aceasta, altfel riscând să ne întoarcem la "tribunalele poporului" sau să dăm sentineţe "prin click-uri din faţa televizorului".

"Şi un criminal are dreptul la o anchetă şi la un proces corect, iar pînă cînd un judecător îl găseşte vinovat prezumţia de nevinovăţie funcţionează . Îmi pare rău, dar acesta este un principiu fundamental al staului de drept. Altfel revenim la anii 50 şi judecăm pe stadioane, sau mai nou prin click-uri date din faţă televizorului", comentează fostul şef de stat.

Comentariile sale vin după ce a postat pe Facebook un text intitulat "Justiţia trebuie apărată de cei care fac injustiţie în justiţie", în care se arată deranjat de "divizia de lichele din presă" care îl acuză că se opune luptei anticorupţie pentru că a criticat mediatizarea intensă a celor arestaţi preventiv sau pentru că susţine redefinirea abuzului în serviciu.

"Justiţia trebuie apărată de cei care fac injustiţie în justiţie!

Dacă spui că purtarea inculpaţilor cu cătuşe prin faţa DNA-ului, cu toate televiziunile invitate pentru transmisiuni în direct, nu respectă drepturi garantate de Constituţie, dreptul la apărare, sau prezumţia de nevinovăţie, divizia de lichele din presă trâmbiţează la ordin, către popor, că eşti împotriva luptei anticorupţie.

Dacă îndrăzneşti să spui că abuzul în serviciu este greşit şi arbitrar definit în noul cod penal în condiţiile în care România a ratificat Convenţia Naţiunilor Unite Împotriva Corupţiei prin L 365/2004 (vezi art. 19) şi care conform Constituţiei prevalează, divizia de lichele din presă trâmbiţează la ordin, către popor, că eşti împotriva luptei anticorupţie.

Dacă îndrăzneşti să ai o replică la un comunicat incorect al SRI sau la o declaraţie incorectă a doamnei Koveşi, divizia de lichele din presă te va acuza la ordin că eşti împotriva luptei împotriva corupţiei.

Convingerea mea este că suntem într-un moment în care trebuie să apărăm justiţia chiar de unii oameni care sunt parte a justiţiei sau a unora care vor să folosească justiţia pentru a tranşa obiective politice sau personale. Şi spun acest lucru cu dreptul moral pe care îl am ca om politic ce s-a bătut 10 ani cu o clasă politică înverşunată împotrivă-i, care a trecut prin două suspendări pentru ca justiţia să progreseze.

Orice ziarist are dreptul să-mi contrazică punctele de vedere, mai ales dacă din întâmplare a citit Constituţia sau Legea 365/2004. Am putea polemiza, iar publicul şi democraţia ar avea de câştigat.

Dar când văd o întreagă divizie de jurnalişti care la comandă şi în cor mă acuză incorect, plasându-mă în tagma celor care luptă împotriva justiţiei, chiar că îmi vine să spun public: penibilă această divizie de lichele din presă.

Justiţia trebuie apărată de cei care fac injustiţie în justiţie", a scris Traian Băsescu pe contul să de Facebook.  

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici