Ministerul olandez al Apărării confirmă că intenţionează să vândă avioane F-16 României

Ministerul olandez al Apărării a confirmat joi informaţii potrivit cărora intenţionează să vândă echipament pentru a strânge fonduri, în contextul în care România este interesată achiziţioneze 15 avioane de tip F-16 de la forţele aeriane olandeze.

1276 afișări
Imaginea articolului Ministerul olandez al Apărării confirmă că intenţionează să vândă avioane F-16 României

Ministerul olandez al Apărării confirmă că intenţionează să vândă avioane F-16 României (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

În afară de România, şi alte ţări şi-au exprimat interesul faţă de achiziţionarea unor vehicule, dar şi şi piese de artilerie olandeze, precizează Radio Netherlands în pagina online.

Însă nu este clar câţi bani va obţine Olanda de pe urma vânzării unor avioane de vânătoare pe care le consideră "excedentare", notează aceeaşi sursă.

Ministerul olandez al Apărării trebuie să îşi suplimenteze bugetul cu aproximativ un miliarde de euro, potrivit postului. Instituţia poartă negocieri preliminare cu un număr nedezvăluit de potenţiali cumpărători, inclusiv Chile, care şi-a manifestat interesul să achiziţioneze opt elicoptere de tip Cougar, mai precizează Radio Netherlands.

De asemenea, Camera inferioară a Parlamentului olandez urmează să discute joi potenţiala vânzare a aproximativ 80 de tancuri de tip Leopard către Indonezia. Ministerele olandeze ale Apărării şi Afacerilor Externe sunt favorabile acestui potenmţial contract, însă o majoritate parlamentară se opune tranzacţiei. Valoarea contractului este de 200 de milioane de euro, precizează sursa citată.

Într-un interviu acordat agenţiei MEDIAFAX la începutul lui aprilie, ambasadorul Olandei în România Matthijs van Bonzel confirma că "sunt mai multe părţi interesate de aceste avioane" de tip F-16, atât state membre NATO, cât şi din afara Alianţei Nord-Atlantice, precizând că Olanda preferă să ofere "aceste aparate preţioase uni alt aliat din NATO".

În acelaşi interviu, Matthijs van Bonzel afirma că "sunt multe subiecte în care avem aceeaşi opinie cu România", menţionând "politica privind Orientul Mijlociu", "cooperarea în UE la consolidarea regulilor de drept şi adoptarea măsurilor de consolidare a funcţionării UE" şi precizând că Bucureştiul şi Haga au aceeaşi "poziţie privind disciplina bugetară şi măsurile economice şi financiare în UE" şi apreciind că "toate acestea sunt lucruri foarte importante".

Ambasadorul mai declara că nu poate "specula" în legătură cu celelalte ţări NATO interesate să achiziţioneze avioane de tip F-16 olandeze. "Nu pot specula (pe această temă). Am responsabilitatea mea privind România", afirma Matthijs van Bonzel pentru MEDIAFAX.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici