Ministrul Barna Tánczos a convocat o şedinţă după avertizările cod roşu de inundaţie

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Barna Tánczos a convocat, vineri seară, o şedinţă de analiză privind evoluţia situaţiei hidrometeorologice, după avertizările meteorologice şi cele de cod roşu emise de hidrologi privind codul roşu de inundaţii pe râuri din Gorj şi Vâlcea.

155 afișări
Imaginea articolului Ministrul  Barna Tánczos a convocat o şedinţă după avertizările cod roşu de inundaţie

Ministrul Barna Tánczos a convocat o şedinţă după avertizările cod roşu de inundaţie

Barna Tánczos a convocat o şedinţă de analiză privind evoluţia situaţiei hidrometeorologice ţinând cont de avertizările emise în cursul zilei de vineri de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) şi Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA).

„Conform estimărilor meteorologilor, până sâmbătă dimineaţă rămâne în vigoare mesajul de avertizări de cod Roşu/Portocaliu/Galben pentru ploi abundente, în special în nordul Olteniei şi nord-vestul Munteniei, cantităţile de apă putând depăşi, punctiform, 100 l/mp în arealul aflat sub incidenţa codului roşu. Pe parcursul zilei de sâmbătă aria precipitaţiilor abundente (35-50l/mp) va fi de interes în sud-estul ţării. În zonele în care astăzi (vineri - n.r.) şi la noapte cantităţile de apă, prin acumulare, sunt de peste 70-90 l/mp la nivel local, ploile vor fi slabe cantitativ”, se arată într-un comunicat transmis vineri seara de Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor.

Începând de duminică vremea se va ameliora sub aspectul precipitaţiilor în toată ţara.

Reprezentanţii MMAP menţionează că, în cursul serii de vineri, INHGA a emis o avertizare hidrologică pentru fenomene imediate, de cod roşu, valabilă pentru intervalul 2 septembrie, ora 20:15 – 3 septembrie, ora 02:00, pentru râurile din bazinele hidrografice Gilort, Olteţ, Tărâia (afluent al râului Olteţ), Cerna, Olăneşti şi Cheia (afluent al râului Olăneşti). Fenomenele vizate sunt scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici, cu posibile efecte severe de inundaţii locale şi creşteri rapide de debite şi niveluri, cu posibile depăşiri ale cotelor de pericol.

„La aceasta oră sunt depăşite cote de inundaţie la Nistoreşti, pe râul Olteţ. Pe celelalte râuri, aflate sub avertizare hidrologică, cotele se menţin în jurul cotei de atenţie sau sub acestea. În prezent, SGA Gorj intervine pe râul Gilort, în zona localităţii Novaci”, spun reprezentanţii Ministerului.

„Meteorologii şi hidrologii au precizat faptul că fenomenele se manifestă cu un caracter local şi, începând de duminică dimineaţă, vremea se va ameliora sub aspectul precipitaţiilor în toată ţara. Pentru zonele aflate sub avertizare hidrometeorologică am dispus ANAR întărirea monitorizării şi intervenţia în vederea asigurării secţiunilor de scurgere, acolo unde va fi cazul. Exploatarea acumulărilor trebuie să se realizeze conform regulamentelor de exploatare, pentru atenuarea viiturilor. Până în acest moment nu sunt semnalate probleme deosebite”, a subliniat ministrul Barna Tánczos.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici