ONG-urile îi cer lui Ponta şi Dragnea să pună în dezbatere publică proiectul descentralizării

Un număr de 15 ONG-uri îi cer lui Ponta şi Dragnea să retragă proiectul descentralizării de pe agenda guvernamentală şi să-l pună în dezbatere publică, pe motiv că actuala formă a lui "este inacceptabilă" având în vedere posibile "consecinţe grave" în segmente ca natura, patrimoniul sau sănătatea.

427 afișări
Imaginea articolului ONG-urile îi cer lui Ponta şi Dragnea să pună în dezbatere publică proiectul descentralizării

Victor Ponta si Liviu Dragnea (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)

"Organizaţiile semnatare consideră că actuala formă a proiectului de lege privind stabilirea unor măsuri de descentralizare este inacceptabilă având în vedere consecinţele grave pe care acest act normativ le-ar putea provoca diverselor segmente ale societăţii: natură, patrimoniu, sănătate etc. De aceea, vă cerem retragerea proiectului de lege privind stabilirea unor măsuri de descentralizare a unor competenţe exercitate de unele ministere şi organe de specialitate ale administraţiei publice centrale, precum şi a unor măsuri de reformă privind administraţia publică de pe agenda guvernamentală şi punerea acestuia în dezbatere publică în temeiul Art. 6 alin. 7 din Legea 52/2003 privind transparenţa decizională în administraţia publică. Reamintim că o solicitare în acest sens a fost deja înaintată în data de 5 noiembrie 2013", se arată într-o scrisoare deschisă adresată, joi, premierului Victor Ponta şi vicepremierului Liviu Dragnea de 15 organizaţii ale societăţii civile.

În scrisoare sunt menţionate patru "deficienţe referitoare la prezentul proiect de act normativ", prima dintre acestea fiind "favorizarea corupţiei din sectorul administraţiei publice prin plasarea în poziţie de conflict de interese a autorităţilor judeţene (în speţă, Consiliile judeţene vor avea în subordine instituţii a căror menire era să controleze - sub diverse dimensiuni, patrimoniu, mediu etc. - activitatea Consiliilor judeţene)".

ONG-urile avertizează şi cu privire la "apariţia riscului de creare a unor inegalităţi în furnizarea de servicii publice" şi a "unor efecte negative majore produse în procesul de gestionarea a resurselor umane şi financiare din administraţia publică".

A patra "deficienţă" reclamată este "expunerea României la riscul de a pierde accesul la importante sume din fondurile europene prin necorelarea acestor modificări cu actualul cadru instituţional de gestionare a fondurilor europene", în condiţiile în care, "deşi scopul declarat este o mai bună absorbţie a fondurilor europene, proiectul nu o oferă nicio strategie cu privire la acest proces".

"Totodată, vă atragem atenţia că prin aprobarea în regim de urgenţă a prezentului act normativ, lipsit de viziune şi realism, Guvernul României se face vinovat, încă o dată, de ignorarea principiului transparenţei procesului decizional", se mai arată în scrisoare.

Pe lângă punerea proiectului în dezbatere publică, ONG-urile cer "demiterea persoanelor responsabile de redactarea şi avansarea în procedura de adoptare a acestui proiectul de lege privind descentralizarea şi a expunerii de motive aferente".

Scrisoarea este semnată de ActiveWatch-Agenţia de Monitorizare a Presei, Asociaţia EPAS, Asociaţia Funky Citizens, Centrul de Resurse pentru Participare Publică, Asociaţia Salvaţi Delta şi Dunărea, Centrul de Resurse Juridice, Asociaţia Pro Democraţia, Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis, Centrul pentru Jurnalism Independent, APADOR-CH, CENTRAS, TERRA Mileniul III, Fundaţia pentru Parteneriat, Societatea Academică din România şi Asociaţia Naţională a Birourilor de Consiliere pentru Cetăţeni.

În acelaşi context, reprezentanţii mai multor ONG-uri au afirmat miercuri că, prin forma actuală a proiectului descentralizării, autorităţile administraţiei locale vor avea "putere absolută" în domeniile mediului şi patrimoniului, controlul asupra activităţii fiind imposibil.

Coaliţia pentru Mediu, din care fac parte peste 70 de ONG-uri, a anunţat că dacă proiectul va rămâne în această variantă, va face o sesizare la Guvernul României pentru a-l opri şi va sesiza şi Comisia Europeană.

"Autorităţile locale vor putea demola clădiri de patrimoniu sau vor face proiecte prin care normele de mediu vor fi afectate şi, atâta timp cât autorizaţiile şi avizele necesare vor fi emise tot de ele, nu se va putea face nimic. Dacă se încalcă legea, instituţia de control care ar trebui să reclame astfel de abateri de la lege ar fi tot în subordinea autorităţii care a făcut greşeala", a declarat Dan Trifu, vicepreşedintele Eco-Civica.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici