Orban, liber la cădere. Opinii convergente ale lui Augustin Zegrean şi Tudorel Toader, doi foşti judecători CCR, în privinţa legalităţii votului la moţiune

  • PNL spune că moţiunea depusă de PSD nu e constituţională
  • Tudorel Toader şi Augustin Zegrean îi contrazic: Guvernul e sub controlul Parlamentului tot timpul
  • Orban va sesiza CCR pe conflict juridic
11420 afișări
Imaginea articolului Orban, liber la cădere. Opinii convergente ale lui Augustin Zegrean şi Tudorel Toader, doi foşti judecători CCR, în privinţa legalităţii votului la moţiune

Orban are liber la cădere. Opinii convergente ale lui Augustin Zegrean şi Tudorel Toader, doi foşti judecători CCR, în privinţa legalităţii votului la moţiune

Politicienii joacă alba-neagra cu moţiunea, de această dată. Nici nu au terminat-o bine de citit social-democraţii în Plenul Parlamentului, că Orban şi anunţă că va sesiza Curtea Consituţională. Premierul spune că moţiunea nu poate fi depusă în sesiune extraordinară. 

„Moţiunile de cenzură nu pot fi depuse decât în sesiunile parlamentare, nu în vacanţa parlamentară”, a susţinut Ludovic Orban. 

Doi constituţionalişti, ce au fost propuşi de tabere adverse la CCR, Tudorel Toader şi Augustin Zegrean, spun acelaşi lucru: În Constituţie nu scrie când poate fi depusă moţiunea, dar cert e că Guvernul răspunde în faţa Parlamentului tot timpul.

„Unde legea nu distinge, noi nu putem adăuga. Constituţia nu distinge asupra momentului depunerii moţiunii de cenzură. Constituţia nu spune că trebuie moţiunea să fie dezbătută şi votată în aceeaşi sesiune”, a menţionat Tudorel Toader, fost judecător la CCR.

În opinia specialiştilor, legea fundamentală obligă Parlamentul să stabilească votul în termen de trei 3 zile de la citire. Zegrean spune că, dacă votul va fi amânat pentru toamnă, Orban are toate motivele motiv să sesizeze Curtea.

„Era imposibil de prevăzut, când s-a scris Constituţia, că vom ajunge în situaţia în care suntem astăzi. Nu spune în Constituţie ce nu se poate face în sesiune extraordinară sau ce se poate face. Guvernul este răspunzător faţă de Parlament tot timpul. Dacă Guvernul, de exemplu, va fi demis printr-o moţiune votată în septembrie, nu va avea niciun efect. Abia atunci primul-ministru va putea să sesizeze CCR”, a fost de părere Augustin Zegrean. 

Premierul Ludovic Orban a anunţat, joi, că Executivul va ataca la Curtea Constituţională moţiunea de cenzură la adresa Cabinetului său pe motivul că a fost depusă în sesiune extraordinară. 

„Cu ce să sesizeze? Cu faptul că s-a depus o moţiune? Păi e dreptul Parlamentului să depună moţiuni El spune că e conflict juridic de natură constituţională. Conflict juridic este când o autoritate îndpelineşte o atribuţie care aparţine altei autorirăţi sau când refuză să îşi îndeplinească o atribuţie”, a mai spus Zegrean.

Guvernul Orban poate fi demis dacă moţiunea primeşte 233 de voturi, pe care opoziţia, în acest moment, spune că le deţine. Dacă va reuşi, PSD va propune un premier tehnocrat. 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici