Parlamentarii se întrec în propuneri privind construirea de creşe

Parlamentarii vor ca Guvernul să finanţeze construirea a 544 de noi creşe, potrivit unui proiect de lege aflat în dezbatere publică la Senat care prevede că acestea vor fi înfiinţate în fiecare localitate urbană de peste 10.000 de locuitori fără a se ţine cont de numărul celor existente deja.

614 afișări
Imaginea articolului Parlamentarii se întrec în propuneri privind construirea de creşe

Parlamentarii se întrec în propuneri privind construirea de creşe (Imagine: Andreea Alexandru/ Arhiva Mediafax Foto)

"Creşele din Programul Naţional <<Creşe pentru copiii României>> se înfiinţează prin Hotărâre a Guvernului României, în fiecare localitate urbană, inclusiv în sectoarele Municipiului Bucureşti, ce depăşeşte 10.000 de locuitori, fără a se ţine cont de cele existente", prevede proiectul de lege, susţinut de 91 de parlamentari. Cei mai mulţi semnatari sunt de la PSD şi UNPR, dar lor li s-au alăturat şi 4 liberali, ca şi reprezentanţi ai PC, UDMR şi PSRO.

Aleşii vor ca Guvernul asigure fondurile pentru construirea, organizarea şi funcţionarea creşelor de la bugetul de stat, prin Inspectoratele şcolare judeţene. Proiectul va începe în 2017 şi se va termina 2021, prevede propunerea legislativă, aflată în procedură de urgenţă.

Proiectul de lege prevede necesarul de creşe pentru 191 de localităţi, inclusiv sectoare ale Municipiului Bucureşti, calculat în funcţie de numărul de locuitori.

Terenurile pentru construirea creşelor vor fi puse la dispoziţia Guvernului prin hotărâri ale consiliilor locale în termen de 60 de zile de la data adoptării hotărârii de Guvern privind finanţarea acestui program.

Obiectivul acestei iniţiative legislative este creşterea natalităţii în România, reducerea muncii la negru în cazul bonelor, reducerea costurilor legate de educaţie pentru părinţi şi reintegrarea timpurie a femeilor care au născut şi care vor să-şi continue dezvoltarea profesională, potrivit expunerii de motive, care îl are drept semnatar pe senatorul UNPR Haralambie Vochițoiu.

Pe de altă parte, PSRO a anunţat vineri că propune o iniţiativă legislativă ''în sensul instituirii obligaţiei autorităţilor locale de a înfiinţa cel puţin o creşă la 15.000 de locuitori''.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici