Paul (PNL): Conducerea BNR să fie audiată în Cameră, în criza creditelor în franci elveţieni

PNL cere audierea conducerii BNR în Comisia de buget-finanţe a Camerei Deputaţilor, pentru a identifica soluţii pentru a-i proteja pe cei care au credite în franci elveţieni, a declarat, vineri, pentru MEDIAFAX, prim-vicepreşedintele PNL Andreea Paul.

247 afișări
Imaginea articolului Paul (PNL): Conducerea BNR să fie audiată în Cameră, în criza creditelor în franci elveţieni

Paul (PNL): Conducerea BNR să fie audiată în Cameră, în criza creditelor în franci elveţieni (Imagine: Liviu Adăscăliţei/Mediafax Foto)

Ea a spus că această audiere ar trebui să se facă "cât mai repede", arătând că, dacă există voinţa majorităţii parlamentare, aceasta s-ar putea întâmpla înainte de 1 februarie, într-o sesiune extraordinară.

"PNL consideră că trebuie agreat cât mai repede un mecanism de sprijin pentru cei afectaţi de calamităţile financiare, similar cu cele existente în agricultură", a mai spus prim-vicepreşedintele PNL.

Ea a susţint că, spre exemplu, un român care are un credit şi o rată lunară de 400 de franci trebuie să scoată din buzunar "de pe o zi pe alta", din cauza cursului de schimb, o sumă egală cu cea pentru un plin de benzină.

"Un român creditat în franci, care are o rată lunară de 400 de franci se vede nevoit să scoată din buzunar cu aproape 240 de lei mai mult de pe o zi pe alta, în urma unei mişcări artificiale, brutale a cursului de schimb. E echivalentul unui plin de benzină", a explicat Paul, secretar al Comisie de buget-finanţe a Camerei Deputaţilor.

Băncile trebuie să evalueze individual cazurile pentru creditele în franci elveţieni şi să găsească soluţii împreună cu fiecare client în parte, aşa cum Banca Naţională a "încurajat întotdeauna" instituţiile de credit, a declarat vineri pentru MEDIAFAX purtătorul de cuvânt al BNR, Dan Suciu.

Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR, a precizat că Banca Naţională nu poate interveni cu reglementări care să afecteze piaţa liberă, reluând ideea că impactul aprecierii francului elveţian asupra sistemului bancar nu poate fi major.

Premierul Victor Ponta i-a cerut ministrului Finanţelor, Darius Vâlcov, să discute cu oficialii BNR despre situaţia creată prin creşterea bruscă a francului elveţian în raport cu euro şi leu, au declarat agenţiei MEDIAFAX surse oficiale, informaţie confirmată ulterior de premier.

Cursul francului elveţian anunţat de banca centrală a crescut vineri cu 2,2%, la 4,4228 lei/franc, şi a atins un nou maxim. Astfel, referinţa francului elveţian a urcat de la 4,3287 lei/franc joi, când a crescut cu 15,7%, în timp ce în piaţa interbancară a trecut de 5 lei la cotaţiile raportate la euro, după ce decizia Băncii Elveţiei de a renunţa la plafonul de 1,2 franci/euro impus în 2011 a determinat o apreciere masivă a monedei elveţiene pe pieţele externe.


 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici