PNL condamnă vandalizarea cimitirului evreiesc din Huşi: Elementele de retorică naţionalistă au fost puse în circulaţie de lideri ai PSD

Comisia de cultură a PNL condamnă vandalizarea cimitirului evreiesc din Huşi, susţinând că astfel de gesturi pot avea consecinţe profund negative, în contextul unui climat politic oricum extrem de tensionat, în care elementele de retorică naţionalistă au fost puse în circulaţie de lideri ai PSD.

247 afișări
Imaginea articolului PNL condamnă vandalizarea cimitirului evreiesc din Huşi: Elementele de retorică naţionalistă au fost puse în circulaţie de lideri ai PSD

PNL condamnă vandalizarea cimitirului evreiesc din Huşi

”Comisia de Cultură, Culte şi Minorităţi a Partidului Naţional Liberal condamnă vehement incalificabilul act de vandalizare a 73 de morminte din cimitirul evreiesc al oraşului Huşi. Considerăm că astfel de gesturi pot avea consecinţe profund negative, în contextul unui climat politic oricum extrem de tensionat, în care elementele de retorică naţionalistă au fost puse în circulaţie de ceva timp de lideri importanţi ai PSD. Fenomene precum antisemitismul, xenofobia sau şovinismul au provocat de-a lungul istoriei traume ireversibile, care au zguduit destinul unor naţiuni sau minorităţi, etnice, religioase, sexuale. România, din nefericire, a cunoscut inclusiv experienţa Holocaustului, dar valorile actuale ale lumii noastre, democrate şi liberale, sunt incompatibile cu această viziune anacronică”, se arată într-un comunicat de presă al coordonatorului Comisiei de cultură a PNL, Liviu Brătescu.

PNL solicită autorităţilor statului român să intervină ferm pentru depistarea făptuitorilor, sancţionarea oricăror derapaje şi cere măsuri concrete de prevenire a extremismului de orice natură.

”Ministerul de Interne nu poate fi preocupat în această ţară doar să lupte cu protestatarii din Piaţa Victoriei sau din alte locuri publice în care românii se adună pentru a protesta împotriva abuzurilor PSD. În aceste condiţii, cerem ministrului Carmen Dan să se trezească şi să prezinte public măsurile luate până în acest moment cu privire la vinovaţii pentru acest sacrilegiu. De la Ministerul Culturii trebuie să recunoaştem că nu ne aşteptăm la vreo reacţie, aşa cum nu s-a întâmplat nici în alte cazuri în care elemente ale patrimoniului cultural naţional au fost distruse. Ca liberali, nu putem accepta încercările de glorificare a mareşalului Ion Antonescu, vinovat de deportarea şi moartea groaznică a unui număr imens de evrei, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. În egală măsură, condamnăm şi atitudinea recentă a viceprimarului general al Capitalei, fost membru de vază al PSD, astăzi doar susţinător al Gabrielei Firea, atitudine ofensatoare şi sfidătoare la adresa memoriei istorice a comunităţii evreieşti din ţara noastră”, se mai arată în comunicatul remis MEDIAFAX.

Potrivit sursei citate, Comisia de Cultură, Culte şi Minorităţi a PNL îşi exprimă dorinţa şi speranţa că majoritatea cetăţenilor români se manifestă astăzi în acord cu principiile liberale ale deschiderii şi toleranţei, ”singurele posibile pentru un prezent armonios în cadrul lumii în care trăim”.

”Astfel de acte trebuie izolate, pentru a nu distruge ceea ce am reuşit să clădim, nu fără dificultate, în ultimele decenii, respectiv o atitudine care să genereze colaborare şi înţelegere între toţi cetăţenii, indiferent de apartenenţa lor etnică sau religioasă”, se arată în comunicatul semnat de Liviu Brătescu.

Peste 70 de monumente funerare din cimitirul evreiesc din Huşi, judeţul Vaslui, au fost vandalizate, reprezentanţii Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România – Cultul Mozaic solicitând autorităţilor române să ia toate măsurile pentru a-i pedepsi pe cei vinovaţi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici