PNL: PSD încearcă să controleze TVR, ne manifestăm solidaritatea cu Stelian Tănase

PNL cataloghează drept ”ridicole” afirmaţiile premierului Victor Ponta că TVR este ”televiziunea opoziţiei”, liberalii declarându-şi solidaritatea cu preşedintele SRTV, Stelian Tănase, căruia îi cer ”să reziste presiunilor” şi să nu dea curs cererilor PSD de a demisiona.

337 afișări
Imaginea articolului PNL: PSD încearcă să controleze TVR, ne manifestăm solidaritatea cu Stelian Tănase

Stelian Tănase (Imagine: Razvan Lupica/ Mediafax Foto)

”Partidul Naţional Liberal îşi exprimă totala dezaprobare faţă de modul în care premierul Victor Ponta acţionează în încercarea sa de a monopoliza Televiziunea Română, punând-o la discreţia campaniei sale electorale. În acest registru se înscrie faptul că o perioadă de timp, până când opoziţia şi societatea civilă au protestat riguros, consilierul său, Corneliu Calotă, a fost şi membru al Consiliului de Administraţie al Televiziunii Publice, calitate în care a acţionat împreună cu majoritatea din Consiliul de Administraţie, aflată în subordinea PSD, împotriva tuturor demersurilor preşedintelui director general al acestei instituţii, domnul Stelian Tănase”, susţine PNL într-un comunicat remis vineri agenţiei MEDIAFAX.

Liberalii spun că ”în acelaşi registru se înscrie şi seria de declaraţii concertate” ale premierului Victor Ponta şi ale senatorului PSD Georgică Severin, preşedintele Comisiei de Cultură din Senat, ”care vizează debarcarea lui Stelian Tănase de la conducerea televiziunii publice”.

”Astfel de afirmaţii nu au alt rol decât încercarea de a-l decredibiliza pe preşedintele televiziunii publice. De aceea, declaraţiile lui Victor Ponta, conform cărora TVR este televiziunea opoziţiei, sunt ridicole, pentru că în realitate PSD încearcă să controleze televiziunea publică. Chiar audierile din comisia de cultură au arătat în mod evident presiunea uriaşă pe care o fac reprezentanţii puterii la adresa conducerii TVR”, susţine PNL.

Liberalii arată că ”televiziunea publică are obligaţia de a fi echidistantă, inclusiv în timpul campaniei electorale chiar dacă primul-ministru este unul dintre competitori”.

”Ne manifestăm solidaritatea cu lupta preşedintelui TVR, Stelian Tănase, cu eforturile sale de a menţine un echilibru şi o neutralitate politică a televiziunii publice. Îi cerem, de asemenea, acestuia să reziste presiunilor şi să nu dea curs solicitărilor, din ce în ce mai insistente, ale unor reprezentanţi PSD de a demisiona din funcţia încredinţată de Parlamentul României”, se mai arată în comunicat.

Liderul PSD, premierul Victor Ponta a afirmat că preşedintele-director general al SRTv, Stelian Tănase, l-a asigurat de sprijinul său în momentul în care Antonescu l-a propus preşedinte al TVR, iar, ulterior, PNL nu l-a mai susţinut, susţinând că el a refuzat acest sprijin.

"Faptul că am reuşit să îl opresc pe Stelian Tănase, să nu mai vină tot timpul la mine în birou să îmi spună ce mult mă iubeşte, ce mult vrea să mă susţină...Nu vreau, mulţumesc ", a spus Ponta la România TV.

Întrebat dacă vrea să spună că Stelian Tănase venea la el, în birou, să îl asigure de sprijin, Ponta a răspuns: "M-a asigurat de acest lucru în momentul în care Antonescu l-a propus preşedinte şi, după aceea, PNL nu l-a mai susţinut".

El a adăugat că TVR este televiziunea opoziţiei, ceea ce este foarte bine cu excepţia faptului că este finanţată din bani publici cu un buget anual de 150 milioane euro, mai mult decât toate televiziunile private la un loc, şi că i-a trasmis deja lui Stelian Tănase că nu susţine creşterea taxei TV.

Stelian Tănase, preşedintele-director general al SRTv, a declarat, miercuri, că nu va demisiona, în ciuda presiunilor care se fac asupra sa, precizând că miza este controlul editorial în timpul campaniei electorale şi că el consideră că va fi "izgonit" după alegerile prezidenţiale.

Stelian Tănase a fost audiat, miercuri, în Comisia de Cultură a Camerei Deputaţilor, în contextul în care afirmaţiile recente ale acestuia "au ridicat anumite semne de întrebare asupra a ceea ce se întâmplă în instituţia pe care o conduce", după cum a declarat la începutul audierilor Gigel Ştirbu, preşedintele Comisiei.

Întrebat de deputatul PSD Mihai Sturzu dacă îşi va da demisia de onoare, Stelian Tănase a spus că a vrut să demisioneze de multe ori.

"Dar am anunţat colegii că nu voi demisiona în ciuda presiunilor care se fac (...) Eu cred că după alegeri voi fi izgonit. Asta cred eu. Dar, până în alegeri, eu voi asigura echilibrul Televiziunii Române în orice situaţie. Dar care e lupta acum? Controlul editorial. Nu am să cedez la presiuni, puteţi să faceţi câte vreţi. Campania electorală la TVR se va desfăşura conform regulilor democratice. Când se va termina campania tragem fermoarul şi mergem acasă. Mai sunt două luni, mai aveţi răbdare", le-a transmis Stelian Tănase parlamentarilor.

În mod ironic, Mihai Sturzu a spus că probabil din cauza acestor presiuni politice invocate Stelian Tănase "a atacat" Guvernul şi pe premierul Victor Ponta şi, în schimb, TVR l-a avut invitat pe Klaus Iohannis de două ori pe săptămână.

Însă, Stelian Tănase a spus că Iohannis a fost o singură dată invitat la TVR, de la 1 septembrie.

Totodată, Stelian Tănase a spus că va menţine Televiziunea Română, pe durata campaniei electorale, "cât se poate de echidistant şi în afara oricăror conflicte politice".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici