PNL vrea audierea în Parlament a ministrului Energiei cu privire la „taxa lăcomiei”

Deputatul PNL Lucian Bode a anunţat luni că liberalii vor solicita ca ministrul Energiei, Anton Anton, să vină în Parlament pentru a da explicaţii cu privire la situaţia sistemului energetic naţional după prevederile adoptate în OUG 114/2018, dar şi despre Complexul energetic Oltenia.

344 afișări
Imaginea articolului PNL vrea audierea în Parlament a ministrului Energiei cu privire la „taxa lăcomiei”

PNL vrea audierea în Parlament a ministrului Energiei, Anton Anton, după adoptarea OUG 114/2018

„Sistemul energetic naţional se află pe buza prăpastiei. Avem un sistem energetic învechit, uzat fizic şi moral, avem un sistem energetic care are nevoie de finanţare, este subfinanţat în acest moment, dacă ne uităm la ultimul raport al băncii mondiale, spune că peste 30 de miliarde de euro ar fi necesari a fi investiţi în sistemul energetic naţional. (...) Am decis să îl invităm pe ministrul Energiei în Parlament. Fie că îl vom invita la Ora Guvernului, fie vom depune o moţiune simplă, să răspundă la aceste situaţii grave în care se află sistemul energetic naţional”, a declarat luni, deputatul PNL Lucian Bode, în Parlament.

Liberalul a adăugat că PNL se va întâlni în perioada următoare cu toate companiile şi structurile asociative din domeniul energiei, în urma adoptării OUG privind „taxa lăcomiei”.

„Văzând ceea ce se întâmplă la Complexul Energetic Oltenia, un semnal extrem de puternic transmis de această companie, am decis să ne întâlnim instituţional în perioada următoare cu toate structurile asociative din domeniul energiei, pe seama ultimelor reglementări din OUG 114/2018.”, a adăugat Bode.

Deputatul a susţinut că OUG 114/2018 va duce la „falimentarea unor sectoare întregi din sistemul energiei”, prin taxa de 2% pe cifra de afaceri.

„De asemenea, am constatat că în anul 2018 şi nu numai companiile profitabile din sistemul energetic au fost deposedate de tot profitul, au virat către bugetul de stat dividentele suplimentare, profitul suplimentar şi toate rezervele, ducând astfel la imposibilitatea realizării lucrărilor de investiţii. Bomboana de pe colivă, faptul că au turnat gaz pe foc în ceea ce priveşte starea sistemului energetic naţional din punctul nostru de vedere este adoptarea OUG 114/2018, prin care suntem singura ţară din UE care se întoarce din sistemul de preţuri liberalizate în sistemul reglementat. Taxa de 2% pe cifra de afaceri va duce la falimentarea unor sectoare întregi din sistemul energetic, precum compania de furnizare. Faptul că toate companiile sunt politicate astăzi în special de ALDE va conduce de asemenea sistemul energetic românesc spre dezastru”, a conchis Bode.

Pe 21 decembrie Guvernul a adoptat OUG privind măsurile fiscale, numită şi OUG privind „taxa pe lăcomie”.

Principalele prevederi sunt: Preţul la gaze şi energie electrică va fi plafonat pentru 3 ani de zile; impozitarea activelor băncilor dacă ROBOR este mai mare de 2%; mişcorarea comisionului fondului de pensii private de la 2,5 la 1% şi majorarea taxei pe viciu în domeniul jocurilor de noroc cu 2% din cifra de afaceri.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici