Ponta anunţă că Băsescu nu vrea în continuare să semneze acordul cu FMI

Premierul Victor Ponta a anunţat că a avut, joi seara, o discuţie telefonică cu preşedintele Traian Băsescu, în care şeful statului i-a comunicat că nu doreşte în continuare să semneze acordul cu FMI, astfel că acest acord nu este, operaţional, în vigoare, dar România îşi va îndeplini angajamentele.

1511 afișări
Imaginea articolului Ponta anunţă că Băsescu nu vrea în continuare să semneze acordul cu FMI

Ponta anunţă că Băsescu nu vrea în continuare să semneze acordul cu FMI

Premierul a precizat, la România TV, că preşedintele i-a comunicat, joi seara, fără să îi dea detalii, că nu vrea să semneze acordul cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), astfel că acordul cu FMI este "oarecum, într-o situaţie de suspendare".

"Mi-a spus că nu vrea să semneze. Joi seara am discutat, am vorbit la telefon. Nu mi-a dat detalii. Se întâmplă două lucruri: operaţional, nu avem acord în vigoare, însă, în realitate, ne ţinem de absolut toate obligaţiile pe care ni le-am asumat legate de deficitul bugetar, de arierate, absolut tot ce am discutat. Deci, noi aplicăm acordul chiar dacă, vorbind birocratic, este într-o situaţie oarecum de suspendare, nu se poate intra în board fără semnătura preşedintelui", a spus Ponta.

El a precizat din nou că acciza suplimentară de 7 eurocenţi va fi introdusă la carburanţi, din aprilie.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni, că aşteaptă de la Guvern "proiectul de acord cu FMI" pentru a-l discuta.

Întrebat, luni dimineaţă, la Cluj-Napoca, de presă, la ieşirea de la hotelul unde a fost cazat, cum rămâne cu acordul cu FMI, Traian Băsescu a spus că aşteaptă să primească proiectul.

"Să primesc proiectul de acord de la Guvern şi discutăm”, a spus Băsescu.

Sâmbătă seara, întrebat dacă va semna scrisoarea de intenţie cu FMI, preşedintele Traian Băsescu spunea : "Ponta visează frumos, asta i-a spus Medvedev la Soci".

Băsescu afirmase, la întâlnirea cu delegaţia FMI, că nu va susţine introducerea accizei pe combustibil, precizând că nu va bloca decizia Guvern-FMI, de data aceasta, dar să nu i se ceară să semneze aceste negocieri.

Premierul Victor Ponta declara, în 4 februarie, că nu a avut niciun dialog cu preşedintele Băsescu legat de memorandumul cu FMI şi nici nu există vreo garanţie că acesta va semna documentul, amintind că, potrivit procedurii legale, memorandumul nu poate intra în board-ul Fondului fără un mandat din partea preşedintelui.

Întrebat ce se va întâmpla în cazul în care preşedintele nu va semna acest document, şeful Guvernului afirma: "Nu se va întâmpla nimic, pentru că există foarte clar angajamentul Guvernului şi al majorităţii parlamentare de a păstra stabilitatea macroeconomică a României. Singurul efect va fi acela că, probabil, nu vom mai beneficia de acel top-up de 10% la cofinanţare, ne lăsau să punem cofinanţarea din fonduri europene de 95% şi, aşa, o să rămână la 85%".

Întrebat dacă va avea, totuşi, un dialog cu preşedintele pe această temă, Ponta a răspuns că un dialog poate fi oricând doreşte şeful statului, dar că în ultimul timp acesta este "cam incapabil" de dialog.

În 3 februarie, la finalul discuţiilor cu FMI, premierul anunţa că acciza de 7 eurocenţi va fi introdusă din aprilie la benzină şi motorină, iar preşedintele Traian Băsescu va semna documentele pentru ca acordul cu FMI să redevină operaţional, deoarece memorandumul nu va include această măsură.

El adăuga că nu a discutat cu preşedintele, dar că se bazează inclusiv pe declaraţiile anterioare în acest sens ale acestuia.

Surse oficiale declarau anterior, pentru MEDIAFAX, că preşedintele Traian Băsescu va semna scrisoarea cu FMI dacă acciza de 7 eurocenţi la benzină nu va fi specificată în document.

"Fondul este flexibil şi insistă doar pe acoperirea deficitului creat prin amânarea accizei de 7 eurocenţi la carburanţi. Nici măcar modul de compensare nu va fi detaliat în scrisoare, dar este evident că până la mijlocul anului se vor face economii de cheltuieli la unele ministere. După cum era de aşteptat, cele mai importante reduceri o să fie operate acolo unde s-au dat cei mai mulţi bani. Dacă la mijlocul anului veniturile se vor ridica la nivelul programat, atunci rectificarea nu va consfinţii o reducere de cheltuieli la aceste ministere", precizau sursecitate.

La sfârşitul anului trecut, după ce preşedintele Traian Băsescu a anunţat că nu va promulga bugetul pe 2014 cu majorarea accizei la carburant şi după ce transporatorii au anunţat că această creştere va fi inclusă în preţul motorinei, pe care o folosesc drept carburant, premierul Ponta a anunţat că negociază cu FMI şi Comisia Europeană amânarea cu trei luni a datei de majorare a accizei la motorină, folosită de către transportatorii de marfă, şi aplicarea acesteia doar la benzină.

Ulterior, după o discuţie cu preşedintele Băsescu, premierul a anunţat că va amâna cu trei luni, până la 31 martie 2014, majorarea accizei şi la benzină, nu doar la motorină, iar şeful statului a precizat că în aceste condiţii poate promulga bugetul pe acest an.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici