Ponta: Farsa cu bipezii îi poate fi reproşată Rozaliei Biro de orice om, dar nu de preşedinte

Confundarea termenului de "biped" poate să îi fie reproşată Rozaliei Biro de către orice om care a auzit acea farsă, dar nu de preşedinte, care trebuie să vorbească de instituţii, consideră premierul Victor Ponta, acesta adăugând că ministrul este doar un administrator şi nimic mai mult.

1964 afișări
Imaginea articolului Ponta: Farsa cu bipezii îi poate fi reproşată Rozaliei Biro de orice om, dar nu de preşedinte

Victor Ponta (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)

"Situaţia îi poate fi reproşată doamnei Biro, pe bună dreptate, de orice om care a auzit acea farsă, dar nu de preşedintele ţării. El nu poate, cu steagul României în spate, el trebuie să vorbească de instituţii", a spus Ponta la Antena 3.

El a precizat că a discutat cu Rozalia Biro şi că aceasta este un om care îndeplineşte toate condiţiile politice, de educaţie şi de capacitate intelectuală pentru a-şi face meseria de ministru, care este doar un administrator.

"Dacă am face la Ministerul Culturii omul de cel mai mare nivel al culturii româneşti, cu siguranţă că am propune pe altcineva, nu pe doamna Biro. Am avut miniştri mai buni, mai răi la Ministerul Culturii, important este dacă sunt buni administratori şi atât", a adăugat Ponta.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, vineri, explicând de ce consideră nepotrivită nominalizarea Rozaliei Biro la Ministerul Culturii, că nu ar vrea ca ministrul Culturii din România să fie urmărit de poveştile cu copiii bipezi, care arată neînţelegerea deplină a limbii române.

"De la dânsa (Rozalia Biro - n.r.) am aflat şi a aflat toată România că nu are niciun biped în familie şi, de asemenea, am aflat tot de la dânsa zilele acestea că în România se nasc tot mai puţini bipezi. Cred că avem o problemă complicată, de neînţelegere perfectă a limbii române pentru un membru al Guvernului", a declarat, râzând, preşedintele Traian Băsescu, explicând de ce i se pare nepotrivită propunerea premierului pentru Ministerul Culturii.

Senatorul UDMR Rozalia Biro, preşedintele CRU al Uniunii, este propunerea premierului Victor Ponta pentru funcţiile de vicepremier şi ministru al Culturii în locul lui Kelemen Hunor, care a anunţat că demisionează din Guvern.

Rozalia Biro are 49 de ani, iar în 2012 a fost aleasă senator într-un colegiu din judeţul Bihor în care majoritatea populaţiei este de etnie maghiară, după ce în perioada 2004-2012 a fost viceprimar al municipiului Oradea. Din anul 2007 este preşedintele Consiliului Reprezentanţilor Unionali, fiind aleasă atunci în locul avocatului Frunda Gyorgy, iar din 2013 este şi preşedintele Organizaţiei de Femei a UDMR.

Din anul 2012, Biro Rozalia este anchetată de DNA pentru abuz în funcţie, dosarul penal având la origine un raport al ANI din 2010 care a acuzat-o de conflict de interese, pentru că în 2006, pe când era viceprimar al municipiului Oradea, dar şi membru în Consiliul de Administraţie al Fundaţiei Partium, ce funcţionează pe lângă UDMR Bihor, a aprobat închirierea către această fundaţie a unui imobil din centrul oraşului.

Biro a atacat în justiţie ANI şi a cerut anularea raportului, dar în 2012 a pierdut procesul, astfel că în prezent este cercetată într-un dosar încă nefinalizat.

În 2010, cunoaşterea deficitară a limbii române a transformat-o pe Rozalia Biro în victima unei farse radiofonice.

Sunată în timpul unei emisiuni radio de către un realizator care s-a recomandat a fi jurnalist la un post de televiziune ce intenţionează să facă o emisiune în Oradea "despre copiii bipezi", Biro, care răspundea de problemele sociale ale municipalităţii, a confundat bipezii cu cerşetorii şi a acceptat să participe la emisiune.

Ea l-a asigurat însă pe realizator că "majoritatea copiilor bipezi din Oradea provin din alte localităţi" şi că pe străzile din municipiu abia dacă pot fi găsiţi "câţiva", pentru că Poliţia Comunitară i-a ridicat pe aproape toţi ceilalţi. Mai mult, Rozalia Biro, mamă a doi copii, a spus că nu are "niciun biped în familie".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici