Ponta: Guvernul va emite ordonanţă de urgenţă ca Birourile reunite ale Parlamentului să numească un interimar la TVR

Guvernul va adopta, miercuri, o ordonanţă de urgenţă care va permite Birourilor reunite ale Senatului şi Camerei Deputaţilor să numească o conducere interimară la TVR, a anunţat liderul PSD, premierul Victor Ponta.

433 afișări
Imaginea articolului Ponta: Guvernul va emite ordonanţă de urgenţă ca Birourile reunite ale Parlamentului să numească un interimar la TVR

Ponta: Guvernul va emite ordonanţă de urgenţă ca Birourile reunite ale Parlamentului să numească un interimar la TVR (Imagine: Cristi Movila/ Mediafax Foto)

El a arătat că această ordonanţă va permite ca alegerea conducerii interimare să fie realizată de Birourile reunite ale celor două camere din Parlament şi nu de plen.

"Nu s-a făcut cvorum pentru numirea unui preşedinte-director general interimar la Televiziunea Română. În aceste condiţii, am discutat cu parte dintre colegii mei, miniştri, inclusiv cu noul ministru al Culturii, că tocmai a fost învestit, domnul Ştirbu, şi vreau să spun că, evident, nu putem lăsa Televiziunea Publică, peste două mii de oameni pe activităţi în desfăşurare, într-o stare, aşa, de neclaritate, mai ales că Parlamentul, probabil, nu se va mai întruni prea curând şi vroiam să comunic, o să comunic tuturor, faptul că am identificat împreună o soluţie - sigur, trebuie s-o vedem, s-o discutăm şi cu Ministerul Justiţiei - ca mâine, printr-o ordonanţă de urgenţă, să dăm posibilitatea în Legea de organizare a Televiziunii Publice ca, pe această perioadă de interimat, Bpermanente reunite ale Parlamentului, deci Biroul Senatului şi al Camerei, să numească o conducere interimară, în aşa fel încât Televiziunea şi activitatea de zi cu zi să continue. Mâine, fiind şedinţă de guvern, intenţionăm să adoptăm o asemenea ordonanţă şi, practic, nu plenul, care probabil nu va face cvorum prea curând, ci birourile permanente reunite, Senatul şi Camera, deci cei 12 membri şi preşedinţii să numească o conducere interimară până se strâng plenurile", a  spus Ponta la România TV.

Premierul a precizat că cine va conduce ca interimar TVR va fi decis de către Birourile Permanente reunite, insistând asupra faptului că, dacă marţi nu a putut fi asigurat cvorumul, probabil în perioada următoare va fi mai dificil de strâns un cvorum, o majoritate în plenurile reunite,dar că Televiziunea nu poate fă lăsată fără niciun fel de conducere, astfel că miercuri, prin această mică "modificare a legii", pe o perioadă a interimatului va putea fi numită o conducere de către birourile reunite, care se pot strânge mult mai uşor decât plenul din peste 500 de parlamentari.

Premierul a adăugat a discutat deja pe această temă cu vicepremierul Daniel Chiţoiu, din partea PNL, şi că urmează să discute şi cu ministrul Justiţiei.

"Acum am discutat - reiau ideea, ca să fie foarte clar - după ce am plecat de la învestirea noului ministru al Culturii, am discutat cu vicepremierul Chiţoiu, cu câţiva dintre miniştri, şi liberali, şi social-democraţi, tocmai pentru că era o problemă legată de cum va funcţiona Televiziunea, ce se întâmplă cu angajaţii, cu cheltuielile obişnuite şi, împreună, am gândit aceasta idee. Acum, trebuie să o discutăm cu Ministerul Justiţiei, ca să vedem dacă, într-adevăr, mâine, ordonanţa poate fi adoptată, după care Birourile reunite, conduse de către preşedintele Senatului, domnul Antonescu, şi preşedintele Camerei, domnul Valeriu Zgonea, pot să numească o conducere interimară. Mâine, sper să dăm această ordonanţă şi vroiam să liniştesc, într-un fel, nu doar angajaţii de la Televiziunea publică, ci şi toţi cei care, evident, au legătură, şi spectatorii Televiziunii publice", a adăugat Ponta.

El a evitat să comenteze declaraţiile liderului PNL, Crin Antonescu, pe tema TVR, spunând doar că nu cunoaşte aceste declaraţii şi că, în calitate de prim-ministru, are obligaţia faţă de angajaţii şi telespectatorii TVR, să găsească o soluţie într-o situaţie de urgenţă şi neprevăzută, iar soluţia, permisă de Constituţie, este ca, miercuri, printr-o ordonanţă de urgenţă, să fie modifcată legislaţia, astfel încât să nu fie nevoie de plenul celor două Camere, ci de Birourile reunite, din care cel puţin unul dintre ele, Biroul Senatului, este condus chiar de Crin Antonescu.

Fostul Consiliu de Administraţie al TVR, care era condus de preşedintele-director general al televiziunii publice, Claudiu Săftoiu, a fost demis pe 10 decembrie de Parlament, odată cu respingerea raportului de activitate al SRTv pe anul 2012.

Marţi, realizatorul de televiziune Rareş Bogdan, propus de PNL pentru poziţia de preşedinte director general interimar al TVR, a fost avizat favorabil de Comisiile de cultură din Parlament, dar în plenul celor două Camere ale Parlamentului nu au fost întrunite voturile necesare pentru a fi validat, el anunţând ulterior că îşi retrage candidatura pentru această poziţie din cauza "războiului politic" dintre PNL şi PSD.

Rareş a afirmat că a vorbit cu preşedintele PNL, Crin Antonescu, după votul din Parlament şi acesta "era negru, era supărat, a considerat că Victor Ponta nu a respectat înţelegerea", şi că a avut o discuţie şi cu premierul Victor Ponta, care i-a spus că "România merge înainte".

La votul din plen, parlamentarii PDL s-au retras din sală, iar din partea PSD au fost prezenţi doar liderii de grup şi alţi câţiva parlamentari.

Preşedintele Senatului, liderul PNL Crin Antonescu, a fost întrebat, marţi, despre situaţia din Parlament, unde PSD nu participă la votul privind numirea unui preşedinte interimar la TVR, el arătând că "este o istorioară scurtă despre cine are cuvânt şi cine este mincinos".

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, la Antena 3, că are reţineri faţă de propunerea ca Rareş Bogdan să preia funcţia de preşedinte director general al TVR, el arătând că preocuparea sa este ca TVR să devină un serviciu dorit de români, dar care să cheltuie mai puţin în această perioadă dificilă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici