Ponta, la ONU: România respinge orice formă de presiune externă asupra ţărilor care aspiră la UE. Am învăţat în urma infamului Pact Ribbentrop-Molotov că istoria nu trebuie să fie scuză

România susţine principiul suveranităţii şi al integrităţii teritoriale al tuturor ţărilor şi respinge orice formă de presiune externă asupra statelor din estul Europei care au aspiraţii de integrare europeană, a afirmat premierul Victor Ponta, în discursul susţinut în Adunarea Generală a ONU.

467 afișări
Imaginea articolului Ponta, la ONU: România respinge orice formă de presiune externă asupra ţărilor care aspiră la UE. Am învăţat în urma infamului Pact Ribbentrop-Molotov că istoria nu trebuie să fie scuză

Ponta, la ONU: România respinge orice formă de presiune externă asupra ţărilor care aspiră la UE (Imagine: Octav Ganea/Arhiva Mediafax Foto)

El a arătat că autorităţile de la Bucureşti susţin soluţii pacifiste, conform dreptului internaţional, şi a punctat faptul că asigurarea democraţiei în Ucraina, stat aflat în vecinătatea României, este în interesul Europei şi al întregii lumi.

"România susţine ferm Ucraina şi toate ţările în ceea ce priveşte integritatea teritorială şi suveranitatea. Trebuie să condamnăm agresiunea, să nu ne pierdem încrederea în legile internaţionale şi să acţionăm cu toţii pentru a preveni extinderea actualei crize", a spus Ponta.

El a insistat şi asupra faptului că România, ca membru al Uniunii Europene care ocupă o poziţie strategică în regiune, susţine procesul de integrare europeană atât a Ucrainei, dar şi a Republicii Moldova şi Georgiei.

Premierul a reiterat totodată că România susţine poziţia internaţională în Orientul Mijlociu, pentru combaterea terorismului.

El a apreciat în acelaşi timp că viitoarea agendă a ONU trebuie să se refere la eradicarea sărăciei şi dezvoltării durabile, bunei guvernări şi statului de drept, adăugând că România susţine şi proiectele de asistenţă umanitară a refugiaţilor, sens în care a amenajat un centru de tranzit de urgenţă la Timişoara.

România a învăţat în urma infamului Pact Ribbentrop-Molotov că istoria nu trebuie să fie scuză

România a învăţat acum 75 de ani, în urma infamului Pact Ribbentrop-Molotov, că istoria nu trebuie să fie o scuză pentru a justifica acţiuni împotriva altor ţări, a afirmat premierul Victor Ponta, în discursul susţinut în Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU).

"În urmă cu 75 de ani, în urma infamului Pact Ribbentrop-Molotov, au fost luate părţi din România şi din alte state independente. Am învăţat că istoria nu trebuie să fie o scuză pentru a justifica acţiuni împotriva altor ţări. Dimpotrivă, răspunsul nostru faţă de orice tentanţii ale istoriei trecute este sprijinul puternic pentru o evoluţie democratică, respectul pentru alegerea democratică a viitorului şi respectul pentru dreptul internaţional. Vreau să afirm acest lucru clar în numele ţării mele, ca expresie a identităţii noastre democrate şi a conduitei responsabile în relaţia cu toţi vecinii, de asemenea, atunci când vorbim de viitorul democratic al tuturor ţărilor din regiune, inclusiv Republica Moldova, Ucraina şi Georgia", a spus Ponta.

El a precizat că doreşte să reconfirme poziţia României în cazul conflictului din Ucraina, în sensul sprjinirii procesului de integrare europeană a acestui stat.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici