Ponta: Ministrul Apărării are mandat CSAT să încheie în următoarele luni negocierile pentru avioane

Ministrul Apărării a primit mandat din partea CSAT ca în următoarele luni să încheie negocierile privind achiziţionarea unor avioane multirol aflate deja în uz, a declarat premierul Victor Ponta, după ce a participat la prezentarea raportului de activitate pe 2012 al Ministerului Apărării Naţionale.

506 afișări
Imaginea articolului Ponta: Ministrul Apărării are mandat CSAT să încheie în următoarele luni negocierile pentru avioane

Ponta: Ministrul Apărării are mandat CSAT să încheie în următoarele luni negocierile pentru avioane (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

El a răspuns astfel la remarca unui jurnalist conform căruia "resursa de zbor a avioanelor de luptă va fi epuizată în doi ani", iar România va rămâne fără avioane de luptă dacă Guvernul nu va lua o decizie.

Premierul a precizat însă că decizia pe această temă nu aparţine doar Guvernului.

"Decizia nu este doar a Guvernului. După cum se ştie, a fost aprobată şi discutată în cadrul CSAT şi, în următoarele câteva luni, ministrul Apărării are mandat pentru a încheia negocierile privind achiziţionarea unor avioane multirol aflate deja în uz. Deci, ministrul Apărării are mandat din partea CSAT pentru a negocia şi a prezenta, la momentul încheierii negocierii, rezultatul", a spus Ponta.

La finele anului trecut, premierul declara că avioanele multirol F-16 care urmează să fie achiziţionate de România sunt deja în serviciu, dar vor fi pregătite să reziste pe o durată de 20 ani, costul unor aparate noi depăşind posibilităţile financiare ale ţării.

La rândul său, ministrul de atunci al Apărării Naţionale, Corneliu Dobritoiu, a anunţat că avioanele multirol F-16 vor fi achiziţionate din Portugalia şi că preţul pentru cele 12 aparate la mâna a doua este în jur de 600 de milioane de dolari, această sumă urmând să fie achitată în cinci ani. Conform lui Dobriţoiu, prima tranşă, de 70 de milioane de dolari, ar trebui plătită în 2013.

În luna septembrie, Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) a aprobat proiectul de "realizare graduală a capabilităţii de apărare aeriană" în cadrul programului "Avion multirol al Forţelor Aeriene". Dobriţoiu a spus atunci că au fost identificate resurse în buget pentru achiziţia a 12 avioane second-hand F 16, România începând să plătească din 2013 şi va beneficia de aceste avioane din 2016.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici