Ponta motivând decizia Kovesi: Nu poţi da cu flit partenerilor europeni, apoi să te plângi de Schengen

Laura Kovesi are o imagine foarte bună în faţa partenerilor europeni, iar România nu poate să le dea acestora "cu flit", dar să se plângă de fonduri UE sau Schengen, afirmă premierul Ponta, precizând că va lua şi alte decizii care vor fi controversate şi criticate, precum în cazul gazelor de şişt.

1248 afișări
Imaginea articolului Ponta motivând decizia Kovesi: Nu poţi da cu flit partenerilor europeni, apoi să te plângi de Schengen

Ponta motivând decizia Kovesi: Nu poţi da cu flit partenerilor europeni, apoi să te plângi de Schengen (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)

Laura Kovesi a fost propusă pentru funcţia de procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) de către premierul Victor Ponta, în calitate de ministru interimar al Justiţiei.

"Partenerii noştri europeni nu o văd ca pe omul lui Băsescu. Să renunţăm la teoria asta totuşi un pic copilărească, cum că ne plecăm (în faţa partenerilor europeni-n.r.), nu ne obligă nimeni să ne plecăm, putem să facem ce vrem, dar atunci haideţi să nu ne mai plângem că nu suntem trataţi la egalitate, că nu suntem primiţi în Schengen, că nu avem mai multe fonduri europene. Dacă nu ne interesează Europa şi îi dăm cu flit... noi ce vrem, hai să-i dăm cu flit şi după aceea să primim doar avantaje ? Nu putem să primim. Când intri într-un club în care oamenii îţi spun că trebuie să fii la costum, cu cravată sau în rochie, poţi să te duci în blugi, dar te dau oamenii afară. Nu poţi să fii şi înăuntru, şi în afară. Dacă facem nişte propuneri de persoane cunoscute şi care au credibilitate în faţa partenerilor europeni, propaganda de un an şi ceva că vine USL şi opreşte dosarele de corupţie a încetat şi ăsta e un câştig enorm pentru Guvernul USL şi pentru România", a spus Ponta la Antena 3.

Premierul a precizat însă ulterior că nu există vreo garanţie că România va intra în Schengen ca urmare a propunerii lui Kovesi pentru DNA şi nici nu a legat problema fondurilor europene de numirea lui Kovesi la DNA.

El a explicat din nou că propunerile sale pentru procurori au vizat asigurarea stabilităţii la Ministerul Public, eliminarea monopolului lui Daniel Morar şi Monica Macovei, precum şi distrugerea credibilităţii celor care susţineau că USL va desemna la conducerea DNA o persoană care va opri verificarea dosarelor de corupţie.

"Uneori trebuie să te faci frate şi cu Dracul, problema este dacă puntea aia se duce în direcţia bună pentru toată lumea. Eu acum sunt convins că ce am făcut va avea efecte pozitive nu pentru Băsescu şi nici măcar pentru mine, care în mod sigur o să plătesc ca imagine, ci pentru toţi oamenii", a spus Ponta.

Premierul a amintit totodată că a mai fost acuzat de "trădare" când i-a retras lui Mircea Geoană sprijinul pentru şefia Senatului, deşi decizia a fost luată pentru unitatea PSD, când a avut un discurs ponderat la învestirea ca prim-ministru a lui Mihai Răzvan Ungureanu, deşi atunci a prezentat în discurs programul de guvernare al USL, iar ulterior a contribuit la retragerea acestuia de la Guvern, precum şi pentru propunerea de colaborare adresată UDMR, deşi astfel încerca să oprească un discurs extremist.

"Este uşor să foloseşti cuvinte mari când nu ai nicio responsabilitate (...) Nu pot sta degeaba şi să ţin de scaunul de prim-ministru doar ca să nu supăr pe nimeni", a conchis Ponta.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici