Ponta: Propunerea USL privind sistemul electoral, o soluţie de avarie, adoptată în condiţii speciale

Copreşedintele USL Victor Ponta a declarat, joi, că propunerea legislativă a USL privind alegerea Camerei Deputaţilor şi a Senatului nu reprezintă o "reformă" a sistemului electoral, ci doar o "modificare" a legii electorale, care este o soluţie de avarie, adoptată în condiţii speciale.

139 afișări
Imaginea articolului Ponta: Propunerea USL privind sistemul electoral, o soluţie de avarie, adoptată în condiţii speciale

Victor Ponta (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

"Referitor la legea electorală, eu nu văd (...) o reformă a sistemului electoral. Eu văd o soluţie de avarie, adoptată în condiţii speciale şi ţinând cont de contextul actual", a precizat prim-ministrul la dezbaterea "Votul este totul? Reforma electorală între recomandările internaţionale şi imperativul politic", organizată de Coaliţia 2012 pentru Alegeri Corecte.

El a menţionat că, personal, în cazul proiectului de modificare a alegii electorale, a folosit noţiunea de sistem majoritar şi că sintagma "vot uninominal pur" aparţine preşedintelui Traian Băsescu, ca şi ideea unui referendum, în 2009, pe această temă.

Ponta a subliniat că este un adept al ideii de scurtin majoritar, fiind un admirator al vieţii politice britanice.

Acesta a adăugat că în Franţa vor avea loc alegeri peste o lună cu un scrutin majoritar în două tururi.

"Ideea cu un singur tur, chiar şi la alegerile locale, noi am votat împotriva ei pentru că am considerat-o ca fiind criticabilă şi cei care erau atunci la putere, acum un an, acum în opoziţie, au susţinut-o şi a trecut (...)", a arătat Ponta.

Pe de altă parte, acesta a adăugat că, în prezent, nu există o a treia, a patra sau a cincea variantă la acest proiect, în condiţiile în care nu există un alt proiect care să fi trecut de Senat şi să fi ajuns la Camera Deputaţilor.

Potrivit afirmaţiilor sale, la propunerea USL există doar alternativa sistemului actual, în care un candidat situat pe primul loc într-un colegiu uninominal poate să nu intre în Parlament.

Preşedintele ProDemocraţia, Cristian Pârvulescu, a declarat, joi, că sistemul electoral majoritar într-un singur tur, propus de USL, reprezintă o încălcare gravă a dreptului de reprezentare şi ar putea ridica probleme de constituţionalitate.

El a arătat, în numele Coaliţie 2012 pentru Alegeri Corecte, că o astfel de reglementare nu ar respecta prevederile constituţionale care stabilesc că Parlamentul este organul reprezentativ al poporului şi că votul este egal.

Pârvulescu a explicat că în sistemul majoritar, de felul celui propus prin propunerea legislativă semnată de cei doi copreşedinţi ai USL, Victor Ponta şi Crin Antonescu, şi care a fost adoptată de Senat, se ajunge la situaţia în care votul celor care şi-au exprimat opţiunea pentru candidatul ajuns pe locul doi se pierde, aceştia nemaifiind reprezentaţi în legislativ. Potrivit afirmaţiilor sale, astfel se produce o inechitate între alegătorii care se prezintă la vot, unii dintre aceştia ajungând să nu fie reprezentaţi.

Senatorii au adoptat, recent, legea USL care prevede câştigarea mandatelor de deputaţi şi senatori de către acei candidaţi care întrunesc cele mai multe voturi în colegiile în care candidează, în sistem uninominal majoritar.

Proiectul care modifică legea electorală astfel încât, la alegerile parlamentare, să câştige mandate de deputaţi sau senatori candidaţii care întrunesc cele mai multe voturi în colegiile în care candidează, în sistem uninominal majoritar, a fost adoptat cu 77 de voturi "pentru", 17 "abţineri" şi nouă voturi "împotrivă". PDL anunţase că se abţine la vot, iar UDMR a fost împotrivă.

Propunerea legislativă pentru modificarea Legii 35/2008 pentru alegerea Camerei Deputaţilor şi a Senatului şi a Legii 67/2004 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, a Legii administraţiei publice locale, a Legii administraţiei publice locale 215/2001 şi a Legii 393/2004 privind Statutul aleşilor locali îi are ca iniţiatori pe copreşedinţii USL, Crin Antonescu ( PNL) şi Victor Ponta (PSD).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici